Η KRYPTO SECURITY στα πλαίσια των προσπαθειών της για την βελτίωση της ασφάλειας της κοινωνίας μας και της διαχρονικής υποστήριξης του αθλητισμού, πήρε την πρωτοβουλία και έφερε στην Κύπρο για παρουσίαση τον κ. Carlos Angeles, Υπεύθυνο Σχεδιασμού και Εφαρμογής των Συστημάτων Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης στα 42 γήπεδα της LA LIGA Ισπανίας, για να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία και τις γνώσεις του.
Το kerkida.net ήταν στη Δημοσιογραφική Εστία…
-Παρουσιάστηκαν οι πρακτικές και τεχνολογίες που εφαρμόζονται στις Ευρωπαϊκές χώρες, η εφαρμογή των οποίων έχει συμβάλει στην εξάλειψη των επεισοδίων βίας εντός των γηπέδων.
-Ο Carlos Angeles είναι ειδικός σε θέματα video based protection and biometric solutions με πέραν των 20 χρόνων εμπειρίας στον τομέα της ηλεκτρονικής ασφάλειας και προστασίας έργων. Τα τελευταία 5 χρόνια ασχολείται με την προστασία γηπεδικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και είναι σύμβουλος ασφαλείας για έργα υψηλού κινδύνου (electricity, gas, oil, telco operators, airports, railways).
Γιώργος Γεωργίου από την Krypto Security… "Μετά τα πρόσφατα επεισόδια νιώσαμε την ανάγκη όπως κάνουμε μια προσπάθεια με τη σημερινή συνάντηση με σκοπό να βοηθήσουμε στη βελτίωση της παρούσας κατάσταση. Ο Carlos σχεδιάζει την ασφάλεια 42 σταδίων της Ισπανίας. Θα μας αναφέρει τα βασικά μέτρα που εφαρμόζονται στη Λα Λίγκα για να υπάρχει ασφάλεια στα γήπεδα".
"Η πρόθεση μου είναι να αλλάξει κάτι. Όταν προσπάθησα δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες. Δεν πουλά μόνο η Krypto κάμερες. Πρέπει να ρυθμιστούν τα όρια στις προδιαγραφές. Αρκετές Ομοσπονδίες ακολουθούν τα πρότυπα της Λα Λίγκα. Οι κάμερες να είναι 300 pixels per inch"
Carlos Angeles: "Έχουμε πολύ πείρα και πληροφορίες να μοιραστούμε. Είμαστε καλύτεροι από τους ταραξίες όταν συνεργαζόμαστε. Το άθλημα μπορεί να βγάλει τον καλύτερο ή τον χειρότερο εαυτό μας. Για να βγει ο καλός μας εαυτός πρέπει τα αθλήματα να γίνονται σε ασφαλείς χώρους.
Οι άνθρωποι γίνονται βίαιοι επειδή: Ακολουθούν τη μάζα, είναι ανώνυμοι και βασίζονται στην ατιμωρησία"
Πως η τεχνολογία μας βοηθά;
"Γρηγορότερη αντίδραση, βελτίωση διαδικασιών, μείωση ρίσκου ενώ προστατεύεις τους υπεύθυνους ασφαλείας. Να αναλύεις βρίσκοντας το σωστό σχέδιο αντιμετωπίζοντας της απειλές"
Επιβολή του νόμου…
- Ενδυνάμωση αναγνώρισης και να υπάρχει εξουδετέρωση της ανωνυμίας.
- Βελτίωση των ενδείξεων μπλοκάροντας την ατιμωρησία
- Βελτίωση φάσματος και ποιότητας της παρακολούθησης
Τεχνολογία...
"Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στις πληροφορίες αλλά στην ερμηνεία των δεδομένων που συλλέγεις εναντίων των ταραξιών. Τα δεδομένα είναι πάρα πολλά και ακόμα και ο πιο καλά εκπαιδευμένος θα χάσει την προσοχή του. Οπότε χρειαζόμαστε μηχανές για να μας βοηθήσουν. Χρειαζόμαστε την τεχνιτή νοημοσύνη. Χρειαζόμαστε τη σοφία που μπορεί να προβλέψει την κατάσταση. Οπότε η τεχνίτη νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει αλλά δεν θα είναι ποτέ τόσο ευφυής όσο οι άνθρωποι. Οπότε δεν θα περιμένουμε τη τεχνολογία να τα κάνει όλα για μας. Αλλά θα τη χρησιμοποιούμε σαν εργαλείο.
Οι εικόνες-βίντεο μας παρέχουν το γενικό πλαίσιο. Αν έχεις την εικόνα μπορείς να ανταποκριθείς ανάλογα. Όσο καλύτερη είναι η εικόνα τόσο το καλύτερο για εμάς. Κι αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα που προσφέρουν τα πίξελ. Όταν περισσότερα τα πίξελ ανα μέτρο τόσο πιο εύκολα μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιον αναγνωρίζοντας τον κυρίως όταν κάνουμε ζουμ στην εικόνα. Έτσι θα έχουμε τα στοιχεία.
Οπότε πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποιον και να τον βάλουμε φυλακή; Η Ε.Ε είναι πολύ ευαίσθητη με τα προσωπικά δεδομένα. Η υπογραφή σου ή η φωτογραφία σου μπορεί να σε ταυτοποιήσει. Ο ταραξίας είναι κι αυτός πολίτης έτσι δεν μπορούμε να παραβιάσουμε τους κανόνες για να τον βρούμε. Μπορούμε να κρατάμε τα προσωπικά δεδομένα για 30 μέρες"
Ταυτοποίηση: Η καλύτερη μέθοδος είναι η αναγνώριση προσώπου μέσω εικόνας
Πως παρέχουμε ασφάλεια: "Γρήγορη αντίδραση από ιατρούς και από υπεύθυνους ασφάλειας. Επίσης πρέπει να υπάρχει αστυνομία έτσι ώστε κάποιος να το σκέφτεται δυο φορές πριν κάνει παρανομία.. Η βία στα γήπεδα υπάρχει γιατί κάποιος είναι μέσα στη μάζα. Είστε έτοιμοι να σταματήσετε τη βία με τα σωστά στοιχεία; Είστε έτοιμοι να κάνετε στάδια που θα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις; Αν ναι τα στάδια σας θα είναι γεμάτα με διαφορετικούς ανθρώπους;"
Για την εφαρμογή του νόμου και την ώρα διεξαγωγής: "Στην Ισπανία με νόμο από το 2010 τα δεδομένα της αναγνώρισης προσώπου κρατούνται και χρησιμοποιούνται όταν συμβούν κρούσματα βίας. Οι ώρες διεξαγωγής των αγώνων να είναι νωρίς το απόγευμα έτσι ώστε να προσελκύουν οικογένειες"
Για το τι πρέπει να κάνουν οι ομάδες με την Ομοσπονδία: "Η Λίγκα λέει στις ομάδες αν θέλετε να συμμετέχετε στη διοργάνωση πρέπει να βάλουμε τα συστήματα αυτά μέσα στα στάδια. Πρέπει και εσείς εδώ να βάλετε κάποιους όρους. Αν θέλετε να παίζετε στο πρωτάθλημα η ομάδα πρέπει να έχει στο στάδιο την ανάλογη ασφάλεια. Ποιος είναι υπεύθυνος για την φύλαξη προσωπικών δεδομένων; Υπάρχουν δύο δωμάτια της ομάδας και της Λα Λίγκας και αυτό το παρακολουθεί και η αστυνομία. Η Λίγκα χρησιμοποιεί αποτυπώματα των οργανωμένων που κρατούνται. Αν δεν δώσουν αποτυπώματα δεν μπαίνουν στο στάδιο".
Πως μπορεί να ταυτοποιείται ο παραβάτης; "Δίνουμε την εικόνα στην αστυνομία. Πηγαίνετε για παράδειγμα στο βενζινάδικο, βάζετε βενζίνη, δεν πληρώνεται και φεύγετε. Ο ιδιοκτήτης έχει τη εικόνα, πάει στην αστυνομία και αυτή κάνει την έρευνα"
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών παρουσιάστηκαν βίντεο από κάμερες ασφαλείας υψηλής ευκρίνειας:
ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
" Ασφάλεια και εξάλειψη της βίας στα γήπεδα.
Πώς τα κατάφερε η «La Liga» της Ισπανίας"
Εισαγωγή
Τα κρούσματα βίας στον αθλητισμό έχουν εντοπιστεί ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του καθορισμού οδηγιών και νομοθεσιών προς τα κράτη μέλη. Στα πλαίσια αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα οι αρμόδιοι φορείς της Ε.Ε. έχουν καθορίσει τα δύο βασικά εργαλεία τα οποία είναι η πρόληψη και η επιβολή του νόμου.
Πρόληψη εγκλήματος
Για την πρόληψη του εγκλήματος, τα κύρια εργαλεία είναι η συλλογή πληροφοριών, η εύρεση συνηθειών/μοντέλων συμπεριφοράς και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων επιβολής του νόμου.
Για την αναζήτηση μοντέλων συμπεριφοράς απαραίτητη είναι η κατανόηση και η ερμηνεία τεράστιων όγκων πληροφοριών κάτι το οποίο είναι επιβοηθητικό μέσω της τεχνολογίας και της τεχνίτης νοημοσύνης.
Ο άνθρωπος δεν έχει τη δυνατότητα διαχείρισης και επεξεργασίας του όγκου πληροφοριών που προσφέρονται μέσω των συστημάτων παρακολούθησης των αθλητικών εγκαταστάσεων ενώ και η διάρκεια προσοχής του είναι περιορισμένη σε μέγιστο περίπου διάστημα 20 λεπτά . Από την άλλη πλευρά ισχυροί υπολογιστές με τη συμβολή της τεχνίτης νοημοσύνης μπορούν να επεξεργαστούν τις οπτικές πληροφορίες και να προβλέψουν έγκαιρα τα επεισόδια βίας δίνοντας τη δυνατότητα στους υπευθύνους ασφαλείας να δράσουν έγκαιρα αποτρέποντας τα κρούσματα βίας εν τη γενέσει .
Επιβολή του νόμου
Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που εμποδίζουν την επιβολή του νόμου για τους παραβάτες και αυτοί είναι: η ανωνυμία, η ατιμωρησία και η γνώση των παραβατών για την έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας, ενώ για την επιβολή του νόμου απαραίτητά είναι τρία στοιχεία: ο εντοπισμός των παραβατών, η ταυτοποίηση τους και η κατοχή αποδεικτικών στοιχείων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο.
Όσον αφορά την κατοχή αποδεικτικών στοιχείων, η υψηλή ποιότητα εικόνας από τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης παρέχει τη δυνατότητα αναγνώρισης των παραβατών καθώς και την παροχή αδιάσειστων στοιχείων για την εκδίκαση των υποθέσεων. Η ποιότητα της εικόνας καθορίζεται από την ανάλυση των καμερών ασφαλείας η οποία καθορίζεται από την πυκνότητα των pixels της εικόνας στο καταγραμμένο βίντεο ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτή η υψηλή ανάλυση είναι απαραίτητη ώστε να παρέχονται οι απαραίτητες λεπτομέρειες αναγνώρισης των παραβατών.
Οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ασφαλείς σε ένα στάδιο όταν δεν υπάρχουν προφανείς απειλές, υπάρχει γρήγορη ιατρική βοήθεια και φυσική παρουσία αστυνομικής προστασίας.
Η ισπανική La Liga έχει οραματιστεί την μετατροπή των σταδίων σε ασφαλή μέρη για οικογένειες επενδύοντας στα παιδιά τα οποία θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς υγιείς φιλάθλους. Έχει εφαρμόσει με επιτυχία την αναφερόμενη μεθοδολογία και τεχνολογία στα γήπεδα της Primera και Segunda División, ενώ έχει σχεδιαστεί η εφαρμογή σε συνολικά 42 γήπεδα μέχρι το 2020.
Τα Κυπριακά γήπεδα
Η απουσία συγκεκριμένου πλαισίου βασικών απαιτήσεων επιτρέπει ανεπαρκείς σχεδιασμούς συστημάτων ασφάλειας αφού αυτοί εναπόκεινται στην δικαιοδοσία του εκάστοτε σταδίου.
Βλέποντας τον τρόπο λειτουργίας της La Liga, μπορούμε να παραδειγματιστούμε και να εφαρμόσουμε βασικές παραμέτρους βάσει των οποίων ο ΚΟΑ ή η ΚΟΠ να ασκεί έλεγχο στο σχεδιασμό και στα συστήματα που εφαρμόζονται όπως:
· Να προκαθοριστεί το επίπεδο ευκρίνειας της εικόνας των καμερών ανά πρόσωπο στη ψηφιακή μεγέθυνσή του καταγραμμένου υλικού.
· Το χρονικό διάστημα καταγραφής της εικόνας.
· Η ταχύτητα καταγραφής της εικόνας.
· Ο χρόνος ανταπόκρισης και επιδιόρθωσης βλαβών του συστήματος.
· Να καθοριστεί ο μέγιστος χρόνος εγγύησης και συντήρησης του συστήματος.
Και το βασικότερο, το σύστημα να έχει ήδη εγκατασταθεί σε μεγάλα γήπεδα της Ευρώπης με τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Επίσημοι προσκεκλημένοι για την παρακολούθηση της παρουσίασης ήταν οι:
Ιωνάς Νικολάου, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου
Φοίβος Κωνσταντινίδης, Γενικός Διευθυντής ΓΣΠ
Ρογήρος Αγγελίδης, Τσίρειο Στάδιο – Διαχειριστής Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Ολύμπια» - Γενικός Διευθυντής
Κλεάνθης Γεωργιάδης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΟΑ
Κωστάκης Κουτσοκούμνης, Πρόεδρος ΚΟΠ
Σπύρος Νεοφυτίδης, Πρόεδρος ΠΑΣΠ
Μιχάλης Αργυρού, Πρόεδρος Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου
Μιχάλης Ιωάννου, Πρόεδρος Συνδέσμου Παρατηρητών Διαιτησίας
Λούης Δημητρίου, Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
Δρ Μιχάλης Κρασιάς, Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης
Οι Προέδροι όλων των ομάδων της 1ης κατηγορίας