Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΨΗΣ ΣΤΟ KERKIDA: "Θυμάμαι όλο το γήπεδο να φωνάζει: Μείνε Καψή στο ΑΠΟΕΛ!"

Ο Μιχάλης Καψής βρέθηκε στην Κύπρο αφού συμμετείχε στο συμπόσιο «Πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο» που διοργάνωσαν από κοινού στην Πάφο το Πετρίδειον Ίδρυμα και ο ΚΟΑ.

Ο παλαίμαχος Έλληνας διεθνής σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μίλησε στο www.kerkida.net για το “μικρό θαύμα” της Εθνικής Ελλάδος το 2004, για τις αναμνήσεις του από το ΑΠΟΕΛ, και για το σήμερα...

Μιχάλη να σε καλωσορίσουμε στην Κύπρο, τι σε φέρνει στο νησί μας;
“Ήρθα στην Κύπρο για να παρευρεθώ στην εκδήλωση με τίτλο “Πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο”, η οποία είναι αφιερωμένη στις επιτυχίες της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου και καλαθόσφαιρας. Ήρθα εδώ σαν εκπρόσωπος της ομάδας που κατέκτησε το Euro το 2004, μαζί με τον κ.Παναγιώτη Γιαννάκη, εκπρόσωπο της ομάδας του 1987 και τον Μιχάλη Κακιούζη, της ομάδας του 2005”. 

Στις 4 Ιουλίου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την κατάκτηση του EURO. Τι αναμνήσεις κράτησες;
“Γλυκιές αναμνήσεις. Είναι όμορφο να αισθάνεσαι πρωταθλητής Ευρώπης, είναι τιμή για μένα προσωπικά και για την πατρίδα μου, το ότι έχουμε πετύχει αυτό το μεγάλο επίτευγμα. Είναι όμορφο που ο κόσμος ακόμα μας αναγνωρίζει και μας θυμάται. Σίγουρα ότι αναμνήσεις έχουμε από αυτή την ομάδα είναι θετικές και όμορφες”.



Θεωρείς ότι μπορεί να επαναληφθεί αυτός ο “άθλος”;
“Αν θέλω να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα πάρα πολύ να γίνει κάτι αντίστοιχο, να μπορέσουμε να αισθανθούμε τόσο περήφανοι για την ομάδα μας, για την πατρίδα μας, αλλά λυπάμαι που το λέω δεν έχουμε τις βάσεις σαν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα να επαναληφθεί κάτι τόσο μεγάλο και το αφήνω έτσι αόριστα, χωρίς να πω κάτι συγκεκριμένο. Λυπάμαι που το λέω αλλά η άποψη μου είναι ότι δεν έχουμε βάσεις για να γίνει ξανά κάτι αντίστοιχο”.

Με οδηγείς στο να σε ρωτήσω αν θεωρείς ότι η Ελλάδα δικαιούταν να είναι τώρα στην Ρωσία; Δικαιούταν ένα εισιτήριο για το Μουντιάλ;
“Θα ήθελα να ήτανε, το κατά πόσο δικαιούσαι, ή δεν δικαιούσαι στο ποδόσφαιρο είναι σχετικό. Πολλές φορές ρόλο παίζει και τύχη. Τα παιδιά προσπάθησαν πάρα πολύ, ο προπονητής δούλεψε με αυτά τα παιδιά, ίσως από λεπτομέρειες δεν βρεθήκαμε στην Ρωσία. Είναι κρίμα γιατί θα ήταν πολύ καλό και για τους ποδοσφαιριστές μας και για την χώρα μας να βρισκόμασταν σε αυτή την μεγάλη γιορτή, γιατί κακά τα ψέματα το Μουντιάλ και το EURO είναι οι διοργανώσεις που περιμένει κάθε ποδοσφαιριστής να συμμετέχει. Μακάρι να συνεχίσει αυτή η ομάδα να μας προσφέρει χαρές. Τα τελευταία χρόνια δηλώνω περήφανος για όλα αυτά που μας έχει προσφέρει η Εθνική ομάδα. Ο προπονητής δείχνει ότι εμπιστεύεται τους ποδοσφαιριστές του και μακάρι η Ομοσπονδία να τους στηρίξει μέχρι τέλους και να καταφέρουμε στο επόμενο EURO και Μουντιάλ να παρευρεθούμε”.

Για να κλείσουμε το κομμάτι για το Παγκόσμιο, θεωρείς κάποια ομάδα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου;
“Δεν είναι εύκολο και ούτε μου αρέσει να κάνω προβλέψεις γιατί εύκολα μπορείς να εκτεθείς. Καλό είναι να δούμε παιχνίδι με παιχνίδι, ήδη έγινε και η πρώτη έκπληξη αφού η Αργεντινή δεν μπόρεσε να κερδίσει την Ισλανδία. Σίγουρα θα επαναληφθούν τέτοια αποτελέσματα και δεν θέλω να πω και εγώ παραδοσιακά τις 3-4 χώρες που λένε όλοι ότι είναι τα φαβορί. Μακάρι να δούμε ωραίο ποδόσφαιρο, να μην υπάρχουν επεισόδια εκτός και εντός αγωνιστικού χώρου και ο καλύτερος ας το κατακτήσει”.

Κεφάλαιο ΑΠΟΕΛ

 "Τι κράτησες και τι θυμάσαι από το πέρασμα σου από τους γαλαζοκίτρινους”;
“Χωρίς να είναι εγωιστικό, είναι κάτι που μου έχει μείνει και θα το λέω, θυμάμαι στην απονομή του πρωταθλήματος το 2007, μόλις τελείωσε ο αγώνας και ανεβήκαμε στην εξέδρα για να μας δώσουν το μετάλλιο, όλο το γήπεδο φώναζε ρυθμικά “Μείνε Καψή στο ΑΠΟΕΛ”. Ήταν τόσο έντονο, είχα τα παιδιά μου στα χέρια μου και πήγαινα να πάρω το μετάλλιο μου ακούγοντας όλο το γήπεδο να το φωνάζει αυτό. Έχουν περάσει περίπου 11-12 χρόνια από τότε και ακόμα και εγώ και τα παιδιά μου το θυμόμαστε αυτό. Ήταν πολύ όμορφες οι στιγμές στο πρώτο εξάμηνο μου στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ. Έχω μόνο καλά να θυμάμαι. Αγάπησα ατόμα, με αγάπησαν και μένα. Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους του ΑΠΟΕΛ για αυτά που έζησα. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο όμως, φεύγεις, χωρίζεις αλλά έχω μόνο θετικές αναμνήσεις”.

Παρακολουθείς την πορεία του ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια;
“Μέσω Internet παρακολούθησα τις μεγάλες επιτυχίες που έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια το ΑΠΟΕΛ, αλλά θα είμαι ψεύτης αν σου πω ότι γνωρίζω ποδοσφαιριστές κλπ”.

Αποχώρισες από το ΑΠΟΕΛ και δύο σεζόν μετά προκρίθηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Όταν ήσουν στην ομάδα έβλεπες ότι σύντομα θα έρθει αυτή η μεγάλη επιτυχία;
“Ο λόγος που έμεινα στο ΑΠΟΕΛ - το συμβόλαιο μου ήταν μόνο για έξι μήνες - ήταν μήπως ζήσω και εγώ αυτήν την εμπειρία για πρώτη φορά. Το είχαμε πιστέψει πάρα πολύ τα παιδιά που ήμασταν, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη προπονητή. Δυστυχώς δεν ήρθαν τα πράγματα όπως τα θέλαμε, αποκλειστήκαμε στην πρώτη προκριματική φάση και μείναμε με το όνειρο. Μέσα μου - όχι για να κάνω κομπλιμέντο στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ και το Κυπριακό ποδόσφαιρο - έδειχνε από τότε ότι θα ανέβει. Δίκαια για μένα το ΑΠΟΕΛ και άλλες Κυπριακές ομάδες βρίσκονται στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις”.

Κλείνοντας... Με τι ασχολείται ο Μιχάλης Καψής σήμερα; Είσαι μακριά από το ποδόσφαιρο;
“Είναι επιλογή μου να μην βρίσκομαι στον χώρο του ποδοσφαίρου. Δεν σημαίνει κάτι κακό αυτό ή ότι έχω προβλήματα με το ποδόσφαιρο. Δεν σημαίνει ότι έχω κάποια πικρία. Είναι επιλογή μου. Έχω αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένεια μου, έχω δυο παιδιά μεγάλα που χρειάζονται και την συμπαράσταση του πατέρα, να έχει ενεργό ρόλο στο σπίτι. Εργάζομαι στην Πυροσβεστική, είμαι πολλά χρόνια στο Σώμα. Οι ασχολίες περιορίζονται στην σύζυγο και τα παιδιά μου και τον ελεύθερο μου χρόνο τον αφιερώνω και σε μένα, αλλά εκτός ποδοσφαίρου”.