Ιστορικό επίτευγμα για τους Λιθουανούς και δήλωση από τον πρόεδρο!

Με ήττες επέστρεψαν από τη Λιθουανία το ΑΠΟΕΛ και ο Απόλλωνας. Το ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε με 3-1 από την Σούντουβα και ο Απόλλωνας με 1-0 από την Στούμπρας. Οι Λιθουανοί είναι ενθουσιασμένοι με την επιτυχία και σε άρθρο της sportas.lt παρουσιάζονται μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία καθώς και δηλώσεις από τον Πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας..

Καταρχήν όλες ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν δώσει φέτος στη χώρα βαθμούς με νίκες κι αυτό έχει να συμβεί εδώ και 10 χρόνια. 

Εκτός από της νίκες της Σούντουβα και της Στούμπρας επί των Κυπριακών ομάδων, η φετινή Ευρωπαϊκή πορεία των Λιθουανών έχει αρχίσει με την Trakai να προκρίνεται από τον προκαταρκτικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ με μια νίκη 1-0 και ισοπαλία 0-0 επί της Ουαλικής Cefn Druids ενώ την Πέμπτη έφερε λευκή ισοπαλία με την Irtysh του Καζακστάν και την Ζαλγκίρις να επικρατεί την περασμένη Τετάρτη εκτός έδρας με 2-1 της KÍ Klaksvik από τα Νησιά Φαρόε.

Οι νίκες από όλες τις ομάδες σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση είχαν να συμβούν από το 2008 όταν η FBK Kaunas έκανε μια εξαιρετική πορεία στα προκριματικά νικώντας την Santa Coloma από την Ανδόρα και τη Ρέιτζερς Σκωτίας. Την ίδια σεζόν η Vetra νίκησε τους Viking με 1-0 όμως έχασε 2-0 στον επαναληπτικό και αποκλείστηκε ενώ η Ekranas νίκησε την Narva Trans από την Εσθονία δύο φορές για το Ιντερτότο, όμως στον επόμενο γύρο αποκλείστηκε από τη Ρόσεζνμποργκ.

Μάλιστα οι Λιθουανοί παραθέτουν στη συνέχεια τα στατιστικά επί των Κυπριακών ομάδων όπου σε 8 αγώνες είχαν 3 ισοπαλίες και 5 ήττες (πριν τα ματς της Σούντουβα και της Στούμπρας κόντρα σε ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα) με τα γκολ να είναι 19-6 υπερ των Κυπριακών ομάδων. Το 2015 ο Απόλλωνας απέκλεισε την Trakai όπως και το 2010 το ΑΠΟΕΛ την Tauras και το 1997 η Ανόρθωση την Kareda.

Αναλογιζόμενοι την προϊστορία λοιπόν κόντρα στις Κυπριακές ομάδες οι Λιθουανοί σημειώνουν πως οι νίκες επί ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα αποτελούν ιστορικό επίτευγμα με τον πρόεδρο της Λίγκα Rytis Davidovich να αναφέρει ενθουσιασμένος… "Οι Λιθουανικές ομάδες με τα αποτελέσματα τους στην Ευρώπη δείχνουν ότι υπάρχει λαμπρό μέλλον και ελπίδα για το Λιθουανικό ποδόσφαιρο. Είμαι πολύ χαρούμενος που πολλοί νεαροί Λιθουανοί παίκτες μπορούν να αποδεικνύουν τις ικανότητες τους και οι ξένοι δείχνουν την αξία τους. Τα ματς στη συνέχεια θα είναι ακόμα πιο δύσκολα και εύχομαι σε όλα τα κλαμπ να φέρουν ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες".