Τα είπαν ΕΑΚ και Εκπροσώποι Τύπου

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΑΚ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΥΠΟΥ

Κοινή θέση πως η πιστοποίηση από την ΕΑΚ πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση αίτησης δημοσιογραφικής διαπίστευσης καθώς και πρόσβασης σε μια σειρά από άλλα προνόμια.

Μια πολύ εποικοδομητική, πρώτη συνάντηση είχε τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου η ηγεσία της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρο με τους υπεύθυνους Επικοινωνίας των ομάδων AEK Larnaka, Anorthosis Famagusta - Official, APOEL FC και OMONOIA FC.

Στη συνάντηση, που έγινε στο γραφείο της ΕΑΚ στο μέγαρο της Ένωσης Συντακτών, προσκλήθηκαν και οι συνάδελφοι από ΑΕΛ και Απόλλων, ωστόσο, λόγω κωλύματος δεν μπόρεσαν να παραστούν. Επρόκειτο για μια συνάντηση που έστειλε το μήνυμα πως ανεξαρτήτως το πού υπηρετούν, οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ έχουν υψηλό το αίσθημα της συναδελφικής αλληλεγγύης και νοιάζονται για την πρόοδο του κλάδου.

Στόχος ήταν η καταγραφή των απόψεων των ομάδων σχετικά με την αθλητική δημοσιογραφία και η συζήτηση τρόπων βελτίωσης του επαγγέλματος και των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων.

Την ΕΑΚ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Erodotos Miltiadous και τα μέλη της Γραμματείας Κωνσταντίνος Σκαμπύλης, Mikaelo Papadakis και Costas Kallis, ενώ από πλευράς των τεσσάρων ομάδων παρέστησαν οι συνάδελφοι –μέλη της ΕΑΚ– Ανδρέας Δημητρίου (Ομόνοια), Kyriakos Demetriou (ΑΕΚ), Nektarios Petevinos (ΑΠΟΕΛ) και Savvas Pilakoutas (Ανόρθωση).

Απαιτείται εναρμόνιση
Κοινή θέση ΑΕΚ, Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας και της ηγεσίας της ΕΑΚ είναι πως οι ενημερωτικές αθλητικές ιστοσελίδες θα πρέπει να #εναρμονιστούν με τις πρόνοιες του #Καταστατικού της ΕΑΚ και να πιστοποιηθούν από την Οργάνωση. Περαιτέρω κοινή θέση είναι πως από την ποδοσφαιρική σεζόν 2019-2020 η πιστοποίηση από την ΕΑΚ θα πρέπει να είναι #προϋπόθεση #αίτησης #διαπίστευσης. Πρόκειται για άποψη που είχε αντικριστεί θετικά και από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στη συνάντηση με την ΕΑΚ προ μερικών μηνών.

Υπήρξε εισήγηση όπως τα ΜΜΕ που είναι πιστοποιημένα από την ΕΑΚ να απολαμβάνουν μια σειρά προνομίων τα οποία θα διευκολύνουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Η ΕΑΚ σύντομα θα αποστείλει εγκύκλιο προς όλες τις ιστοσελίδες προκειμένου να εναρμονιστούν με το Καταστατικό και να πιστοποιηθούν από την Οργάνωση πριν το τέλος της τρέχουσας ποδοσφαιρικής σεζόν.

Παράλληλα θα επιδιώξει τη συναίνεση και των υπόλοιπων οκτώ ομάδων του Πρωταθλήματος Cyta και της ΚΟΠ, προκειμένου η αναγνώριση / πιστοποίηση από την ΕΑΚ να αποτελεί από τη σεζόν 2019-20 την πρώτη προϋπόθεση πρόσβασης στα ποδοσφαιρικά γήπεδα για όποιον επιθυμεί δημοσιογραφική διαπίστευση.

Τα ανυπόγραφα ρεπορτάζ
Από τις τέσσερις ομάδες που μετείχαν στη συνάντηση τέθηκε προς προβληματισμό το φαινόμενο των ανυπόγραφων ρεπορτάζ, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε κανόνα, κυρίως στις ιστοσελίδες. Κοινή θέση ΑΕΚ, Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας και της ΕΑΚ είναι πως το φαινόμενο πρέπει να εκλείψει το συντομότερο δυνατό καθώς δεν αποτελεί τιμή ούτε για τα ΜΜΕ, ούτε για τους συναδέλφους, ενώ παραβιάζει και το Καταστατικό της ΕΑΚ.

Διευκολύνσεις στα γήπεδα
Η ΕΑΚ έθεσε το θέμα των διευκολύνσεων που πρέπει να παρέχουν οι ομάδες στους λειτουργούς του Τύπου, όπως η εύκολη, γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο, η εγκατάσταση μόνιτορ τουλάχιστον για όσους συναδέλφους περιγράφουν τους αγώνες στο ραδιόφωνο, η εύκολη πρόσβαση στα φύλλα αγώνος κ.α. Από την ΕΑΚ τέθηκε και το θέμα της υποχρεωτικής διάθεσης δύο ποδοσφαιριστών μετά τους αγώνες στη μικτή ζώνη, για συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των συνεντεύξεων Τύπου των προπονητών μετά τους αγώνες. Αξιολογήθηκε το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της διαδικασίας, με στόχο την καλύτερη οργάνωση, αλλά και εξυπηρέτηση των διαγωνιζομένων ομάδων, των προπονητών, των ΜΜΕ και των φιλάθλων.

Κοινή άποψη είναι πως τα πιο πάνω πρέπει να υιοθετηθούν από την ΚΟΠ και να ενταχθούν στην προκήρυξη των πρωταθλημάτων προκειμένου να αποκτήσουν υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Καθώς διαπιστώθηκε ότι η συζήτηση ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική και χρήσιμη αποφασίστηκε όπως το συντομότερο γίνει συνάντηση και των δώδεκα υπεύθυνων Επικοινωνίας των ομάδων του Πρωταθλήματος Cyta και της ΚΟΠ, αλλά και η καθιέρωση του ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαλόγου ανάμεσα στις ομάδες και την ΕΑΚ.