ΣΑΒΒΑΣ: "Έχω δει εκεί πράγματα που δεν μου αρέσουν, δεν θα ήθελα να είχα σχέση"

Ο Σάββας Γκέντσογλου έδωσε συνέντευξη στο επίσημο περιοδικό του ΑΠΟΕΛ. Διαβάστε τι δήλωσε στο Match Programme του αγώνα με την Ανόρθωση.

Αναλυτικά:

5 μήνες μετά την απόφαση σου να έρθεις στη Κύπρο. Πως αξιολογείς την απόφαση σου να έρθεις εδώ στο ΑΠΟΕΛ;

«Ήξερα από τη πρώτη στιγμή ότι αν ερχόμουν εδώ θα μπορούσα να διεκδικήσω τίτλους και αυτό ήταν το πιο σημαντικό σημείο για να έρθω. Το βλέπω από την πρώτη μέρα και επί καθημερινής βάσης ότι μέσα από αυτή την ομάδα μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να το πετύχει αυτό. Να κερδίσω πρωταθλήματα και να παίξω σε ευρωπαϊκούς αγώνες.

Όταν ήρθες και από τη θεωρία πέρασες στη πράξη και στην αντίληψη της πραγματικότητας;

«Γνώριζα καταρχήν τι είναι ο ΑΠΟΕΛ. Πρωταθλητής που κάθε χρόνο αγωνίζεται σε ευρωπαϊκά Κύπελλα. Μετά που ήρθα και γνωρίζοντας όσα μου έλεγαν και διάφοροι πρώην παίκτες που αγωνίστηκαν εδώ στη Κύπρο ότι είναι όλα αλήθεια. Το προπονητικό κέντρο είναι υπερσύγχρονο, μας προσφέρονται τα πάντα και ότι η ομάδα έχει τη νοοτροπία να διεκδικεί σε κάθε παιχνίδι τη νίκη. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα»

Η αποτυχία του ευρωπαϊκού αποκλεισμού θεωρείς ότι επηρέασε την ομάδα;

«Επηρεάστηκε η ομάδα, κακά τα ψέματα. Τα προηγούμενα χρόνια είχε συνηθίσει η ομάδα να πρωταγωνιστεί και στην Κύπρο και να κάνει και καλές πορείες στην Ευρώπη. Το ότι δεν το είχαμε αυτό ήταν ένα δυνατό πλήγμα για όλους στην ομάδα. Όμως θεωρώ ότι το έχουμε ξεπεράσει πλέον. Περάσαμε μια περίοδο κρίσης όμως πλέον πιστεύω ότι βρήκαμε τον δρόμο μας και είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που αποδεικνύουμε ως ομάδα ότι όταν βρεθήκαμε στα πολύ χαμηλά είχαμε τον τρόπο να βρούμε το δρόμο μας και να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ένα καλό σημείο.»

Στην Κύπρο δεν είναι σύνηθες να έχουμε Ιταλούς προπονητές. Εσύ αγωνίστηκες στην Ιταλία. Είναι ο κ. Τραμεντζάνι κλασικό δείγμα αυτής της ποδοσφαιρικής σχολής;

«Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα μείγμα. Είναι μεν Ιταλός και έχει πάρα πολλά στοιχεία της ιταλικής σχολής, έχει δουλέψει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης γι΄αυτό και έχει προσθέσει  στον τρόπο δουλειάς του και άλλα στοιχεία από άλλες σχολές. Διαθέτει ως προπονητής αρκετά πράγματα. Παρόλα αυτά όπως και να το κάνουμε κυριαρχεί και η ιταλική νοοτροπία με πάρα πολλή δουλειά στην τακτική κάτι που θεωρώ ότι πριν ήταν το μειονέκτημα μας ως ομάδα. Γιατί υπάρχει ταλέντο υπάρχει ποιότητα αλλά είχα κάποια θέματα στη συνοχή ως ομάδα και τακτικά. Πλέον πιστεύω ότι διορθώθηκαν αυτά και έχουμε μια καλή πορεία.

Ποδοσφαιρικά τι εντύπωση έχεις για το κυπριακό ποδόσφαιρο;
“Η δική μου αντίληψη για το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλά βήματα προς τα μπροστά. Και παρόλο που στην Ελλάδα θεωρούν ότι δεν είναι ένα δυνατό πρωτάθλημα για μένα βλέποντας παιχνίδι με παιχνίδι όλες τις ομάδες θεωρώ ότι ίσως είναι και καλύτερο από το Ελληνικό πρωτάθλημα. Σε επίπεδο ομάδων αν βγάλουμε τις 2-3 ομάδες της Ελλάδας με το τεράστιο μπάτζετ και οικονομικά είναι σε άλλο επίπεδο, για τις υπόλοιπες τις θεωρώ ότι αν όχι καλύτερες εδώ τότε είναι στο ίδιο επίπεδο. Δηλαδή αν συγκρίνουμε τον Αστέρα Τρίπολης με τη Νέα Σαλαμίνα είναι καλύτερη ομάδα.

Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό πως το αντιλαμβάνεσαι το πρωτάθλημα;
“Όπως το δείχνει και η βαθμολογία, είναι πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι υπάρχουν 4 ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα μέχρι τέλους. Ο Απόλλωνας και η ΑΕΚ είναι δύο εξαιρετικές ομάδες παρόλο που η ΑΕΚ τώρα τελευταία δεν τα πάει και τόσο καλά. Η ΑΕΛ επίσης, η Ανόρθωση είναι δυνατή ομάδα όπως και η Ομόνοια που φαίνεται τα τελευταία χρόνια να έχει πολλές δυσκολίες”

Πως και δεν παρέμεινες στην Ελλάδα και είσαι από τις εξαιρέσεις που έκαναν επιλογές για ομάδες του εξωτερικού;

“Από μικρός είχα σαν όνειρο να παίξω στην Ιταλία. Το κατάφερα και θα μπορούσα να μείνω και άλλο καιρό εκεί. Όμως στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να κάνει μεγάλα και μακροπρόθεσμα  όνειρα και προγράμματα γιατί μπορεί να σε βγάλει εκτός πορείας μέσα σε έξι μήνες. Η αλήθεια είναι όπου έπαιξα στο εξωτερικό, το απολαμβάνω και δεν θα ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Έχω δει εκεί πράγματα που δεν μου αρέσουν. Είναι η πατρίδα μου, την αγαπάω αλλά ποδοσφαιρικά δεν θα ήθελα να έχω καμία σχέση με την Ελλάδα”.

Bet on Alfa, o αγώνας αρχίζει εδώ