Ο αρχηγός της Εθνικής Κύπρου, Χριστόφορος Νούγκοβιτς, στο kerkida.net

Η Εθνική χάντμπολ πέτυχε την περασμένη βδομάδα μια μεγάλη επιτυχία αφού πανηγύρισε την πρόκριση στον επόμενο γύρο των Προκριματικών του Euro 2022. Ο τερματοφύλακας και αρχηγός της Εθνικής Κύπρου, Χριστόφορος Νούγκοβιτς, μιλά στο www.kerkida.net για αυτή την επιτυχία, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χάντμπολ και για την δική του καριέρα.

Τι σημαίνει η πρόκριση

"Αυτή η πρόκριση είναι πολύ σημαντική για την Εθνική μας γιατί η Κύπρος δεν... υπάρχει στον χαντμπολικό χάρτη αφού δεν έχουμε διακρίσεις. Το πρωτάθλημά μας είναι αδύνατο και αποδυναμώνεται χρόνο με τον χρόνο λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχουν οι ομάδες. Στην Κύπρο δυστυχώς επικρατεί μόνο το ποδόσφαιρο και βλέπουμε ότι και εκεί δεν πάει ο κόσμος στο γήπεδο όπως παλιά. Η έλλειψη χορηγών και η ελάχιστη προβολή του αθλήματος έχουν επηρεάσει πολύ και σήμερα η 1η κατηγορία αποτελείται από έξι ομάδες σε σχέση με τις 10 που ήταν πριν από κάποια χρόνια. Το χάντμπολ χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή, το ίδιο και οι Κύπριοι χαντμπολίστες που παίζουν στο εξωτερικό και εκπροσωπούν την χώρα τους. Οπότε αυτή η πρόκριση σημαίνει πολλά γιατί δίνουμε.... οξυγόνο στο άθλημά μας, το οποίο είναι στον αναπνευστήρα αυτή την στιγμή".

Έτσι ξεκίνησε το χάντμπολ

"Ξεκίνησα το χάντμπολ το 1999 σε ηλικία 9 χρονών. Πήγα με τους φίλους μου να παίξουμε ποδόσφαιρο στο Γυμνάσιο του Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο. Εκεί είδα στην κλειστή αίθουσα, μια ομάδα χάντμπολ να κάνει προπόνηση... Ήταν η ΣΠΕ Στροβόλου. Είδα την προπόνηση, μου άρεσε αφάνταστα και στο τέλος πήγα στον προπονητή που ήταν ο Γιάννος Ιωάννου και τον ρώτησα αν γίνεται να ασχοληθώ με το χάντμπολ. Έκανα εγγραφή αμέσως και ξεκίνησα ως δεξιός ακραίος. Μετά έπαιξα στη θέση του πίβοτ. Στα 15 πήρα τη θέση του τερματοφύλακα και την... διατηρώ μέχρι σήμερα".

Η καριέρα του Χριστόφορου μέχρι σήμερα

"Μέχρι το 2011 έπαιζα στην ΣΠΕ Στροβόλου όταν έφυγα για να χτίσω την επαγγελματική μου καριέρα. Έπαιξα από τις μικρές ηλικίες μέχρι την αντρική ομάδα, όπως και στην Εθνική όπου σήμερα είμαι ένας από τους δυο αρχηγούς μαζί με τον Ιούλιο Αργυρού. Το 2011 υπέγραψα στον Διομήδη Άργους όπου σε 4 χρόνια κατέκτησα 2 πρωταθλήματα Ελλάδος και ένα Ευρωπαϊκό Challenge Cup και αυτόματα έγινε ο πρώτος Κύπριος χαντμπολίστας με Ευρωπαϊκό τίτλο. Μετά έπαιξα σητν Γαλλία (Montelimar Cruas handball) και έπειτα στην Σλοβακία (HKM Šala). Φέτος είμαι στην TV Endingen, ομάδα 2ης κατηγορίας της Ελβετίας όπου είμαστε πρώτοι αυτή την στιγμή και πάμε για επιστροφή στην 1η κατηγορία".

Η κορυφαία στιγμή και το όνειρο

"Η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου ήταν η κατάκτηση του Challenge Cup με τον Διομήδη Άργους. Στον τελικό κερδίσαμε το... μεγαθήριο από την Ελβετία, την Wacker Thun και η κορυφαία στιγμή για μένα προσωπικά ήταν όταν απέκρουσα το τελευταίο σουτ του τελικού στα 3 δευτερόλεπτα και χάρισα τον Ευρωπαϊκό τίτλο στην ομάδα μου. Το όνειρό μου είναι να παίξω στην Γερμανική Bundesliga που είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο".