ΠΡΟΤΑΣΗ για αλλαγές/"Απρόβλεπτες αρνητικές παρενέργειες η ΚΑΡΤΑ φιλάθλου"

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΔΗ.ΣΥ, Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, καταθέτει την πρότασή της σχετικά με την κάρτα φιλάθλου. Σημειώνει ότι πρέπει άμεσα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αφού το μέτρο έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση προσέλευσης του κόσμου και καλεί τον ΠτΔ και όλους τους αρμόδιους να προχωρήσουν στην εξεύρεση λύσης.

Αυτούσια η πρόταση της

Ως φίλαθλος, έχω παρακολουθήσει στενά το θέμα της κάρτας φίλαθλου από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου αυτού.

Στην αρχή υποστήριξα το μέτρο, για αυτό και εξέδωσα και προσωπικά κάρτα φιλάθλου.

Όμως η κάρτα φιλάθλου τελικά είχε απρόβλεπτες αρνητικές παρενέργειες στο ποδόσφαιρο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε την τόλμη και την ειλικρίνεια να το αναγνωρίσουμε. Η πολιτική είναι μια δυναμική και τρέχουσα διαδικασία που πάντα θα πρέπει να προσαρμόζεται με ευελιξία στην πραγματικότητα και στα εκάστοτε δεδομένα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.

Μέτρα που λαμβάνονται και δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να αναθεωρούνται. Ως έχει σήμερα το μέτρο, σε συνδυασμό βέβαια με άλλους παράγοντες (πχ την κακή κατάσταση των γηπέδων μας), δυστυχώς έχει οδηγήσει στην ουσιαστική μείωση της προσέλευσης του κόσμου στα γήπεδα, με την μείωση αυτή να αγγίζει ακόμα και το 50%.

Ενόψει των πιο πάνω, πιστεύω ότι η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη Νομοθετική Εξουσία, θα πρέπει να προχωρήσουν σε άμεση τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΩΡΑ.

Γι’ αυτό εισηγούμαι τα ακόλουθα:

α) Με την διατήρηση του Μητρώου του ΚΟΑ που υφίσταται σήμερα και καλύπτει όσα πρόσωπα έχουν ήδη εκδώσει κάρτα φιλάθλου, να επιτραπεί ΚΑΙ σε όσα Σωματεία επιθυμούν και έχουν την δυνατότητα να εκδίδουν κάρτες φιλάθλου και να τηρούν σχετικό Μητρώο, συμμορφούμενα πάντοτε με τις πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορά μεταξύ άλλων και τα προσωπικά δεδομένα. Περαιτέρω, είναι αυτονόητο ότι τα Σωματεία που θα επιλέξουν να εκδίδουν κάρτες φιλάθλου θα είναι υπεύθυνα για την ταυτοποίηση των στοιχείων.

β)Τα μικρότερα Σωματεία,  που είτε δεν επιθυμούν είτε δεν έχουν την δυνατότητα να εκδίδουν κάρτες φιλάθλου, θα πρέπει να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τον ΚΟΑ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται και το σχετικό Μητρώο από τον ΚΟΑ με την ταυτόχρονη διατήρηση των σχετικών σημείων έκδοσης κάρτας φιλάθλου.

γ) Η έκδοση εισιτηρίου για οποιονδήποτε αγώνα να γίνεται με την επικοινωνία του συστήματος εισιτηρίων των ομάδων με το μητρώο του ΚΟΑ.

Θεωρώ ότι η δημιουργία ανεξάρτητου μητρώου φιλάθλων από όσες ομάδες το επιθυμούν, στα πλαίσια πάντοτε της τήρησης της αρχής της νομιμότητας και του πλήρους σεβασμού με όλες τις σχετικές νομοθεσίες, θα οδηγήσει:

-μεγάλο αριθμό φιλάθλων στην έκδοση της κάρτας, και
-στην σημαντική αύξηση στην προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα, αφού μεγάλος αριθμός φιλάθλων φαίνεται να έχει εμπιστοσύνη στην ομάδα τους για την τήρηση ενός τέτοιου μητρώου.

Νοείται ότι σε περίπτωση που η Αστυνομία διερευνά την διάπραξη ποινικών αδικημάτων με σχετικό δικαστικό διάταγμα, τα Σωματεία θα υποχρεώνονται να συμμορφώνονται με το διάταγμα και να παραχωρούν στην Αστυνομία πρόσβαση στο Μητρώο που τηρούν προς διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων.

Είναι γεγονός ότι με την υιοθέτηση της κάρτας φιλάθλου έχει μειωθεί η βία στους αγωνιστικούς χώρους. Σε αγωνιστικούς χώρους, όμως, με σχεδόν άδειες κερκίδες.

Η βία θα πρέπει να καταπολεμηθεί και να εξοστρακιστεί από τα γήπεδά μας, από τον αθλητισμό μας, μέσω της λήψης των κατάλληλων μέτρων πρόληψης και καταστολής.

Καλώ λοιπόν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και τους αρμόδιους φορείς, να αναλάβουν το συντομότερο δυνατό σχετική πρωτοβουλία για επίλυση του ζητήματος.