"Τιμή και δόξα στους ΟΜΟΝΟΙΑτες που έπεσαν στο βωμό της δημοκρατίας"

Ανακοίνωση από την Ομόνοια 1948, για την επέτειο του πραξικοπήματος...

"45 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το προδοτικό πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’. Για ακόμη μια χρονιά οι σειρήνες ήχησαν μουντά σήμερα το πρωί για να υπενθυμίσουν την τουρκοφόρα προδοσία. Για μας που ποτέ δεν ξεχνάμε, το πραξικόπημα ήταν η μια πλευρά ενός ΝΑΤΟϊκού νομίσματος που για 45 χρόνια κρατά την πατρίδα και το λαό μας μοιρασμένους. 45 χρόνια μετά το διπλό ΝΑΤΟϊκό έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, το σώμα του τόπου και του λαού μας παραμένει πληγωμένο, με το μαχαίρι της ιμπεριαλιστικής επέμβασης να είναι ακόμη βαθιά μέσα στο είναι του λαού μας με την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Τέτοιες μέρες το μυαλό μας δεν μπορεί να μην επιστρέψει στα χρόνια της προδοσίας. Μιας προδοσίας που όσο και εάν θέλει η παραχάραξη τους να μας πει, είχε και προδότες, είχαν και ονόματα.

Δεν ήταν άφρονες και δεν είχαμε εμφύλιο διχασμό. Κάποιοι φασίστες, λειτουργώντας ως όργανα του ΝΑΤΟ, άνοιξαν την κερκόπορτα στον Τούρκο εισβολέα. Τιμή και δόξα σε όσους αντιστάθηκαν στην προδοσία. Τιμή και δόξα σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία. Τιμή και δόξα στους κομμουνιστές και στους δημοκράτες αντιστασιακούς που αντιπάλεψαν την προδοσία. Τιμή και δόξα στους ΟΜΟΝΟΙΑτες που έπεσαν στο βωμό της δημοκρατίας και λίγες μέρες αργότερα στο βωμό της πατρίδας.

Τέτοιες μέρες θυμόμαστε τα καψόνια των Χουντικών σε στρατιώτες που δεν έκρυβαν την αγάπη τους για την ΟΜΟΝΟΙΑ και τις αξίες του 1948. Τέτοιες μέρες η σκέψη επιστρέφει στον Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου, αδελφό του τερματοφύλακα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χριστάκη Αδάμου Κωνσταντίνου που τον δολοφόνησαν οι πραξικοπηματίες όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πραξικόπημα.Τέτοιες μέρες η σκέψη επιστρέφει στα δύο αδέλφια Χαράλαμπο και Αναστάση Χριστοφή που δολοφόνησαν άναδρα οι πραξικοπηματίες θάβοντας τους σε ένα πρόχειρο τάφο. Όταν τα δύο αδέλφια βρέθηκαν η αναγνώριση τους έγινε από το ρολόι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που φορούσε ο ένας εκ των δύο.

Τέτοιες μέρες η σκέψη επιστρέφει στο γήπεδο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που με εθελοντική εργασία έκτιζε ο πράσινος λαός, στην κατεχόμενη Μια Μηλιά μέχρι που τις εργασίες και τα όνειρα σταμάτησε το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή.

Τέτοιες μέρες η σκέψη επιστρέφει στους πυροβολισμούς προς το οίκημα του Α.Σ.Ο.Λ, από τους πραξικοπηματίες, που άφησαν τα σημάδια τους πάνω στους τοίχους του οικήματος. Σημάδια που θα έπρεπε να θυμίζουν σε όλους ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν ήταν ποτέ απλά μόνο ένα αθλητικό σωματείο. Σημάδια που θα έπρεπε να θυμίζουν σε όλους τι σημαίνει το 1948. Σημάδια που θα έπρεπε να θυμίζουν σε όλους ότι κάποτε η ΟΜΟΝΟΙΑ δεχόταν τα πυρά από τους φασίστες *********************

Τέτοιες μέρες καταδικάζουμε κάθε πραξικοπηματία και κάθε ένα που στήριξε αυτή την προδοσία, περιλαμβανομένου του αθλητικού χώρου. Άλλωστε αυτοί που έστειλαν τηλεγραφήματα στον επταήμερο Σαμψών, παραμένουν μέχρι και σήμερα εκκολαπτήρια φασιστικών αντιλήψεων. Το θλιβερό είναι ότι κάποιοι που βρέθηκαν τότε απέναντί τους, σήμερα ***********************

45 χρόνια μετά το μαύρο Ιούλη του 1974, ο αγώνας του κυπριακού λαού για τερματισμό της κατοχής συνεχίζεται. Για μας αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός. Κοινός αγώνας για το κοινό σπίτι όλων των Κυπρίων ενάντια σε κάθε μορφή εθνικισμού και ξένων επιβουλών. Κοινή πάλη των Ε/κ και των Τ/κ ενάντια στον ιμπεριαλισμό και σε κάθε μορφή εθνικισμού. Πάλη για λύση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, των ντόπιων εκπροσώπων τους και των λεγόμενων «μητέρων πατρίδων». Μια κοινή πάλη για πραγματική επανένωση του νησιού και του λαού μας, χωρίς ξένους στρατούς, εγγυήσεις και βάσεις. Μια κοινή παλή που θα ανατρέπει τα αποτελέσματα του δίδυμου εγκλήματος του προδοτικού φασιστικού πραξικοπήματος και της εισβολής και θα επιτρέπει στο λαό μας να ζήσει ειρηνικά στο κοινό μας σπίτι.

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 1948".

* Για νομικούς λόγους αφαιρέθηκαν κάποιες αναφορές