Δεν το είπε απλά, το ΕΚΑΝΕ! Διπλό-Πρόκριση στην Ρωσία... (βιντεο/φώτος)

Έγραψε ΕΠΟΣ μέσα στη Μόσχα! Η ΑΕΚ το πίστεψε, το πάλεψε και τα κατάφερε… Με γκολ του Τρισκόσφσκι στο 89' επικράτησε 0-1 της Σπαρτάκ των 69 εκατομμυρίων και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League.  Mεγάλη εμφάνιση, τέλειο στήσιμο από τον Μανόλο Ινιάκεθ. 

Δεν «πάγωσε» μόνο τους Ρώσους αλλά τους άφησε «κάγκελο» που δεν πίστευαν ότι θα αποκλειστούν από μια ομάδα της μικρής Κύπρου. 

...Και ναι δεν είναι ψέμα, η ΑΕΚ θα είναι παρούσα στην αυριανή κλήρωση. 

Κατοχή η Σπαρτάκ, υπομονή η ΑΕΚ
Όπως αναμενόταν, από το πρώτο σφύριγμα η κατοχή ήταν στην πλευρά των Ρώσων που θέλησαν να επιβάλουν το ρυθμό τους. Από την άλλη η ΑΕΚ προσπάθησε με πίεση ψηλά και κλεψίματα να γίνει επικίνδυνη.  Μάλιστα, στο 5’ αυτή δημιούργησε την πρώτη καλή φάση του αγώνα σε σουτ του Άλβες. 

Όσο περνούσε η ώρα αύξανε την πίεση η Σπαρτάκ 
Μολονότι πραγματοποιούσε επιθετικές προσπάθειες διαρκείας η Σπαρτάκ χρειάστηκε να περάσουν 15 λεπτά για να δημιουργήσει ευκαιρία. Σε μια μεταβίβαση από αριστερά ο προωθημένος Εσιένκο έμεινε αφύλακτος και με κοντινή προβολή δεν κατάφερε να βρει στόχο. Μετά από αυτή τη φάση η ΑΕΚ έδειξε να ελέγχει και πάλι το ρυθμό κλείνοντας σωστά τους διαδρόμους μπροστά από την εστία της. 

Πανομοιότυπο σκηνικό και… 0-0 στο ημίχρονο
Έχοντας ισορροπία στις αγωνιστικές της γραμμές η ΑΕΚ δεν άφησε η κατοχή των Ρώσων να μετουσιωθεί σε ευκαιρίες. Έτσι, πέρα από κάποια σουτ ο χρόνος κυλούσε στο 0-0.  Μοναδική φάση που ουσιαστικά επέφερε ανησυχία ήταν μια κοντινή κεφαλιά του Ζε Λουίς στο 38’ που πέρασε έξω. 

Δυνατά στο β΄ ημίχρονο και δυο απανωτές ευκαιρίες
Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης οι Ρώσοι μπήκαν πολύ δυνατά και κυρίως από αριστερά πίεσαν ασφυκτικά την άμυνα της ΑΕΚ. Έχοντας συντριπτικά την κατοχή στα πόδια τους στο 50’ με σουτ του Ζομπνίν και 55’ σε  τετ-α-τετ του Πρόμς (τον πρόλαβε σωτήρια ο Λαρένα), απώλεσαν καλές ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ. 

Καλή προϋπόθεση με Τέτε
Με το 0-0 να διατηρεί στο ακραίο τις πιθανότητες πρόκρισης σιγά-σιγά η ΑΕΚ έβγαινε με περισσότερες αξιώσεις στην επίθεση κερδίζοντας πολύτιμα μέτρα.  Έτσι, στο 61’ δημιούργησε μια καλή προϋπόθεση για να κάνει την ζημιά σε παράλληλο γύρισμα του Τέτε που έδιωξαν με δυσκολία σε κόρνερ οι αμυντικοί της Σπαρτάκ. 

Στο 75’ οι Ρώσοι απάντησαν με κλασική ευκαιρία όταν σε δυνατό σουτ του Εσιένκο ο Μίνιο κατέβασε τα ρόλα- διώχνοντας την μπάλα.

ΓΚΟΛ ο Τρίσκο και… ΟΛΟ το γήπεδο πάγωσε!
Το ήξερε πως μια ευκαιρία ήθελε… Στο τελευταίο λεπτό του αγώνα ο Ιβάν Τρισκόφκσι με -κρύο αίμα- εκμεταλλεύτηκε την εκπληκτική μπαλιά στην πλάτη της άμυνας της Σπαρτάκ και με εξαιρετικό κατέβασμα και ιδανικό τέλειωμα έστειλε την μπάλα στα δίκτυα γράφοντας το 0-1. 

Στα εναπομείναντα λεπτά όλοι οι Ρώσοι στις εξέδρες αποδοκίμαζαν τους ποδοσφαιριστές τους, ενώ την ίδια στιγμή,  ο πάγκος της ΑΕΚ δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έγινε… 

Με αυτά και με εκείνα η ώρα πέρασε και έτσι γράφτηκε ο επίλογος μιας όμορφης ποδοσφαιρικής ιστορίας στην Ρωσία. Κάτι σαν αυτή του Δαβίδ (ΑΕΚ) και του Γολιάθ (Σπαρτάκ). 

ΣΠΑΡΤΑΚ ΜΟΣΧΑΣ: Ρεμπρόφ, Ζόμπνιν (68’ Ρομούλο), Εσιένκο (90' Μελγαρέχο), Μάκιεφ, Κομπάροφ, Κουτέποφ, Μποτσέτι, Περνάντο, Προμς, Ζε Λουίς, Ανανίντζε (46' Κλουζάκοφ)

ΑΕΚ: Μίνιο, Μόισοφ, Καταλά, Μουρίγιο(Χαραλαμπίδης 81'), Μπόλιεβιτς(Ακοράν 84'), Όρτιθ, Λαρένα, Τομάς, Τέτε, Τρισκόφκσι, Άλβες

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ζε Λουίς, Μακέεφ, Ρεμπρόφ / Μουρίγιο

**Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Αυστριακός Alexander Harkam. Βοηθοί οι συμπατριώτες του Andreas Witschnigg και Andreas Staudinger.

**Ντεμπούτο με τη φανέλα της ΑΕΚ πραγματοποίησε ο Ακοράν.  

**Στον πρώτο αγώνα που έγινε στο «Αντ. Παπαδόπουλος» οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες 1-1.  Οι Ρώσοι προηγήθηκαν με τον Ανανίτζε στο 38’ και η ομάδα της Λάρνακας ισοφάρισε με τον Άλβες στο 65’. 

Χορηγοί: