“Έφυγε” ο Πάμπος Χαραλάμπους

Απεβίωσε ο Πάμπος Χαραλάμπους, πρώην αρχηγός της Ανόρθωσης.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους υπήρξε αρχηγός της Ανόρθωσης αλλά και της Εθνικής Κύπρου. 

Ο  Χαραλάμπους γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1946 στην Αμμόχωστο. Ήταν από τους βασικούς συντελεστές των μεγάλων επιτυχιών της Ανόρθωσης στις δεκαετίες 1950 και 1960. Για 8 χρόνια ήταν αρχηγός της ομάδας που τότε μεγαλουργούσε, ενώ αργότερα διετέλεσε παράγοντας του Σωματείου και μέλος του ΔΣ της ΚΟΠ, ως εκπρόσωπος της Ανόρθωσης.

Από τα 15 του χρόνια ξεκίνησε το ποδόσφαιρο και το 1952, με προπονητή των Κώστα Βασιλείου, άρχισε να χρησιμοποιείται στην ομάδα. Αγωνιζόταν κυρίως ως δεξιός και κεντρικός αμυντικός και ξεχώριζε για το σοβαρό και πειθαρχημένο παιχνίδι του. Το 1963 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση έχοντας 163 συμμετοχές και 19 τέρματα, πανηγυρίζοντας με την Ανόρθωση 5 πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και μία ασπίδα. Ήταν ο αρχηγός της πρώτης Εθνικής Κύπρου που συστάθηκε το 1960, αγωνιζόμενος στα δύο παιχνίδια κατά του Ισραήλ. Ο Πάμπος Χαραλάμπους ήταν μια από τις πιο σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Ανόρθωσης, στην οποία πρόσφερε πολλά.

Μέσω της ιστοσελίδας της η Ανόρθωση αναφέρει... 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, ο Πάμπος Χαραλάμπους, ηγετική ποδοσφαιρική φυσιογνωμία της Ανόρθωσης και ένας από τους βασικότερους συντελεστές των μεγάλων επιτυχιών στις δεκαετίες 1950-60.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους διετέλεσε αρχηγός της αποκαλούμενης «Μεγάλης Κυρίας», της ακατανίκητης εκείνης ομάδας, η οποία την οκταετία 1956-1965 μεσουρανούσε στο κυπριακό ποδοσφαιρικό στερέωμα, μονοπωλώντας τους τίτλους. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η μετέπειτα προσφορά του ως παράγοντας του Συλλόγου.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 6/2/1936. Αγωνιζόταν σ’ όλες τις θέσεις της άμυνας κυρίως, όμως, ως δεξιός και κεντρικός μπακ. Εξαιρετικός και αξιόπιστος αμυντικός δεν άργησε να διακριθεί στα γήπεδα, καθώς με το σοβαρό, πειθαρχημένο και μυαλωμένο παιχνίδι του αποτελούσε εγγύηση στα μετόπισθεν της ομάδας. Αποδεκτός και σεβαστός σε συμπαίκτες και αντιπάλους, η παρουσία του στην Ανόρθωση υπήρξε πληθωρική, ηγετική και εξαιρετικά σημαντική.

Το 1955 σε ηλικία μόλις 19 ετών, ο Πάμπος Χαραλάμπους ορίστηκε αρχηγός της ομάδας από τον τότε προπονητή της Ανόρθωσης, Ιωάννη Βάζο, ο οποίος διέβλεψε τα ηγετικά του προσόντα. Παρέμεινε αρχηγός της ομάδας έως τον Δεκέμβριο του 1963 όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Είχε τη χαρά να πανηγυρίσει με την Ανόρθωση 5 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και 1 Ασπίδα Πάκκου, βιώνοντας ανεπανάληπτες στιγμές. Είχε επίσης τη μεγάλη τιμή να είναι και ο αρχηγός της πρώτης επίσημης Εθνικής Κύπρου, η οποία συστάθηκε το 1960 μετά την Ανεξαρτησία της Κύπρου. Αγωνίστηκε στους δύο, εντός και εκτός έδρας αγώνες με το Ισραήλ.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας συνέχισε να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον Σύλλογο από διάφορα πόστα. Αγνός και ιδεολόγος Ανορθωσιάτης, υπηρέτησε με απέραντη αγάπη και προσήλωση το Σύλλογο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου σε διάφορες χρονικές περιόδους (1966-1970, 1983-1987, 1995-1997) και ως βοηθός προπονητής (1965-68).

Παράλληλα, διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ ως εκπρόσωπος της Ανόρθωσης (1970 και τη δωδεκαετία 1981-1993), όπως επίσης και πρόεδρος και έφορος των εθνικών ομάδων, γενικός γραμματέας και πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής διαιτησίας.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Ανόρθωσης. Το όνομα του είναι άρρηκτα ταυτισμένο με τη χρυσή περίοδο 1956-64.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή η ώρα 12:00 στον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού, στην Σφαλαγγιώτισσα.

Αιωνία του η μνήμη, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.