"Θα αγωνιζόμαστε πάντοτε υπερήφανοι κρατώντας ατόφια την Ελληνική μας ψυχή"

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ ΑΠΟΕΛ αναφέρεται στα 44 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Αναλυτικά:

"20 Ιουλιου 1974 - Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι

Πάνε πλέον 44 ολόκληρα χρόνια από τον όλεθρο του 1974. Σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του '74 πραγματοποιείται στην Κύπρο το πρώτο σκέλος της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. 

Δεκάδες χιλιάδες τούρκοι στρατιώτες πατούν το πόδι τους παράνομα στα εδάφη μας και δολοφονούν, λεηλατούν, βιάζουν... Τραγικός απολογισμός η προσφυγοποίηση περίπου 200.000 ανθρώπων από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ο θάνατος πέραν των 4000 μαχίμων και άμαχων και η δημιουργία 1619 αγνοούμενων. Μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς αιώνων λεηλατήθηκαν, εκκλησίες βεβηλώθηκαν, σπίτια και δημόσια κτίρια βομβαρδίστηκαν, νεκροταφεία καταστράφηκαν.

Σήμερα, πέραν των 40.000 τούρκων στρατιωτών βρίσκονται παράνομα εγκατεστημένοι στην Κύπρο κατέχοντας το 37% της Ελληνικής γης μας. Στο υπό κατοχή έδαφος βρισκόταν το 65% της καλλιεργήσιμης γης και το 70% του ορυκτού μας πλούτου. Εναντίον του κατακτητή δόθηκαν σκληρές μάχες. Όταν όλα έμοιαζαν μάταια και ακουγόταν από εθνοπροδότες η φράση "υποχωρήστε " και η ‘’Κύπρος κείται μακρά’’(Β΄Φάση Εισβολής) , το ηθικό κάποιων άλλων, γνήσιων παλικαριών, ανέβαινε.

Οι στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ., παρά τους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τον εισβολέα. Με ατσαλένια θέληση οι ΕΛΔΥΚαρέοι πραγματοποίησαν επίθεση κατά του Κιόνελι. Από το λιμάνι της Κερύνειας πραγματοποιήθηκε η ηρωική έξοδος των Κυπριακών τορπιλακάτων, της Τ3 με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ελευθέριο Τσομάκη και της Τ1 με Κυβερνήτη τον επίκουρο Σημαιοφόρο Νικόλαο Βερύκιο.

Οι έντονες επιθέσεις των Τούρκων έσπασαν πάνω στην λυσσαλέα αποφασιστικότητα του Διοικητού του 251 Τ.Π και της μαχητικής ικανότητας των στρατιωτών του 1ου Λόχου και του Λόχου Υποστήριξης. Οι ΛΟΚατζήδες μας με τις συντονισμένες νυχτερινές επιχειρήσεις τους κατέλαβαν τα απρόσιτα και ορεινά Τούρκικα φρούρια του Κοτζάκαγια, της Άσπρης Μούτης και του Αγίου Ιλαρίωνα. Ο καταδρομέας Μανώλης Μπικάκης μόνος με ένα αντιαρματικό ΠΑΟ κατάφερε να αναχαιτίσει ολόκληρο ουλαμό αρμάτων στην περιοχή Αγίου Δομετίου. Όσα κι αν πούμε δεν θα είναι αρκετά. Όσοι πολέμησαν κι όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπίσουν τις πατρογονικές μας εστίες θα βρίσκονται πάντα στη μνήμη μας. 

Για αυτούς, θα αγωνιζόμαστε πάντοτε υπερήφανοι κρατώντας ατόφια την Ελληνική μας ψυχή. Η ιστορία δεν τελείωσε ακόμη, είναι μεγάλη σαν τη ψυχή και η ψυχή πρέπει να μείνει όρθια, Ελληνορθόδοξη, για να γιορτάσει την Ανάσταση!"