ΜΕΓΑΛΟ αφιέρωμα στον ιστορικό αρχηγό

Αφιέρωμα στον μεγάλο αρχηγό της Ένωσης Μιχάλη Οικονόμου παρουσιάζει η οπαδική σελίδα "Enosara Paralimni" στο facebook, η οποία ειδικεύεται σε τέτοια θέματα.

Διαβάστε αναλυτκά το αφιέρωμα και δείτε σπάνιο φωτογραφικό υλικό:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
6 Σεπτεμβρίου 1966 
Μεσοεπιθετικός

Ένωσις Νέων Παραλιμνίου 
Α' Ομάδα 1983-2001
Τσικό και Β' Ομάδα 1976-1982

Ο Μιχάλης προέρχεται από οικογένεια ποδοσφαιριστών αφού είναι ο μικρότερος τεσσάρων αδελφιών που φόρεσαν τη φανέλα της ΕΝΠ. Του Δημήτρη, του Γιώργου και του Αντρέα.

Για πρώτη φορά πήγε προπόνηση στην ομάδα του χωριού του την Ένωση την περίοδο 1976-77 με προπονητή αρχικά τον μ. Σβάτοπλουκ Πλούσκαλ, ο οποίος πέραν της Ομάδας Ανδρών είχε υπό την επίβλεψη του τόσον τα «τσικό» όσον και την αναπληρωματική ομάδα και έπειτα τον μ. Γιώργο Φόρσο.

Ακολούθησε μικρή παρουσία του την αναπληρωματική ομάδα με προπονητή τον Γιαννή Μέρτακκα. Στέφθηκε πρωταθλητής με την Δεύτερη Ομάδα την περίοδο 1981/82 το τελευταίο από τα τέσσερα πρωταθλήματα που κατάφερε να κατακτήσει εκείνη η εντυπωσιακή ομάδα σε διάστημα 6 χρόνων (1976/77, 1979/80, 1980/81 και 1981/82).

Το πελώριο ταλέντο του Μιχάλη όμως δεν «φορούσε» στην Δεύτερη Ομάδα κι η εξέλιξη του ήταν γρήγορη και αναμενόμενη.

Μεταπήδησε στην Πρώτη Ομάδα την περίοδο 1982/83 επί Βικ Μπάκιχαμ και για πρώτη φορά κλήθηκε στην 16αδα την ίδια περίοδο από τον αντικαταστάτη του Μπάκιχαμ, Θεόδωρο Κολοκούδια, σε αγώνα πρωταθλήματος με την Ανόρθωση στο Δασάκι αφού πρώτα σκόραρε δις στο 2-2 των αντίστοιχων αναπληρωματικών ομάδων.

Λίγο αργότερα, αρχές του 1983, παίζει για πρώτη φορά ως βασικός στην πρώτη ομάδα με αντίπαλο την ΑΛΚΗ στην Λάρνακα σκοράροντας ένα γκολ ενώ την περίοδο 1983/84 μονιμοποιείται πλέον στην εντεκάδα.

Ήταν μέλος της αποστολής στον τελικό του 1983 με την Ομόνοια αλλά μένει τελευταία στιγμή εκτός δεκαεξάδας.

Η περίοδος 1984-85 ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα καριέρα του Μιχάλη αφού ως στρατιώτης εντυπωσιάζει στον αγώνα παραμονής στην Α’ Κατηγορία απέναντι στην Ομόνοια Αραδίππου σημειώνοντας μάλιστα και δύο γκολ. Τελικό αποτέλεσμα 5-4 με την ομάδα μας να σφραγίζει την παραμονή της.

Από την περίοδο 1994/95 εως το τέλος της καριέρας του το 2001 ήταν ο εμβληματικός αρχηγός της ομάδας παίρνοντας το περιβραχιόνιο από του επίσης πελώριους Ενωσίτες Αντώνη Κλέφτη και Τάσο Ζουβάνη.

Αν και δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημο αρχείο με τους υπολογισμούς μας ο Μιχάλης πρέπει να είναι ο ρέκορτμαν συμμετοχών της ομάδας μας αφού αγωνίστηκε 17 ολόκληρες περιόδους ως βασικός με ελάχιστες απουσίες καταγράφοντας σχεδόν 500 συμμετοχές σε κύπελλο και πρωτάθλημα.

Ο Μιχάλης πάντα κοντά στην ομάδα διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου επί προεδρίας Δημήτρη Τσιήσιου και Σωτήρη Κόκκινου.

Κείμενο
Μάριος Μακρόνησος

Φωτογραφικό υλικό: 
Savvides Sports Photographers
Enosara Paralimni στο Facebook
www.enosara.com
Κώστας Μακρόνησος

Βίοι Παράλληλοι...

Με τον Μιχάλη χωρίς υπερβολή συνυπάρχουμε στην Ένωση από τον καιρό που γεννηθήκαμε. Από το 1991 έως το 2001 συνεργαστήκαμε εγώ ως μέλος της Διοίκησης κι αυτός ως ποδοσφαιριστής της ομάδας, ενώ πολύ αργότερα και συγκεκριμένα την περίοδο 2014-15 ως μέλη του ίδιου Διοικητικού Συμβουλίου.

Πολλές ήταν οι φορές που διαφωνήσαμε, αρκετές κι οι φορές που υπήρξε κάποιου είδους ένταση μεταξύ μας. Κοινές μας αρρώστιες η Ένωση αλλά κι η τελειομανία… Τα χρόνια πέρασαν αλλά εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως στα δικά μου τα μάτια ο Μιχάλης παραμένει ο εμβληματικός αρχηγός και μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που φόρεσαν την τιμημένη «Βυσσινί» στολή.

Μάριος Μακρόνησος
16 Ιουνίου 2018