Χρόνια Πολλά στην ΕΝΠ!

Ξεχωριστή η σημερινή μέρα για ένα ιστορικό σωματείο… Η ΕΝΠ γιορτάζει τα 83α γενέθλιά της (ιδρύθηκε στις 20/2/1936) και θα ήθελε να τα συνδυάσει με ένα θετικό αποτέλεσμα στον αγώνα κυπέλλου με την Πάφο FC.

Aναφορά από τη wikipedia...

Η Ένωση Νέων Παραλιμνίου προήλθε από την ενοποίηση δύο οργανωμένων συνόλων του Παραλιμνίου. Το ένα ήταν ο Φιλαθλητικός Σύλλογος Ηρακλής και το άλλο το αναγνωστήριο Η Αγάπη του Λαού. Τα δύο οργανωμένα σύνολα είχαν πολιτιστική και αγωνιστική δράση. Στις 2 Απριλίου 1944 οι δύο ομάδες ενοποιούνται. Για να επιταχύνουν τη διαδικασία και να επικυρώσουν την απόφαση της ενοποίησης αλλά και για να προστατεύσουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούσαν να χαθούν, αποφασίστηκε όπως ο Φ.Σ. Ηρακλής απορροφήσει την Αγάπη του Λαού και να μετονομαστεί σε Ένωσις Νέων Παραλιμνίου. Η απόφαση αυτή οδήγησε στην κατοχύρωση ως ημερομηνίας ίδρυση του σωματείου την 20η Φεβρουαρίου 1936, που ήταν η ημερομηνία ίδρυσης του Φ.Σ. Ηρακλή.

Το νέο σωματείου διοργάνωνε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και παιχνίδια, με κυριότερα τα παιχνίδια με μπιλιάρδο.
Στις 18 Φεβρουαρίου 1945 πάρθηκε η απόφαση για δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας και ομάδας στίβου. Άμεσα δημιούργησαν ένα γήπεδο με περιτοίχισμα από καλάμια. Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας που έδωσε η ομάδα ήταν το 1945, λίγο πριν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με Γερμανούς κρατούμενους.

Κατά τη διάρκεια του αγώνας της ΕΟΚΑ (1955-1959), πολλά μέλη του σωματείου ήταν και μέλη της ΕΟΚΑ. Σε ένα χώρο κοντά στο γήπεδο της ΕΝΠ η ΕΟΚΑ έστηνε πολλές ενέδρες και για αυτό οι Άγγλοι προχώρησαν στην κατεδάφιση του. Μετά από λίγο καιρό οι Άγγλοι επιδότησαν την ανακατασκευή του.

Έμβλημα και χρώματα
Στο έμβλημα του σωματείου απεικονίζεται ο Παρθενώνας και ο τσολιάς. Χρώματα του σωματείου είναι το βυσσινί, το γαλάζιο και το άσπρο. Το βυσσινί χρώμα καθιερώθηκε το 1971. Σε ένα εστιατόριο στο Λονδίνο το οποίο ανήκε σε υποστηριχτές της ομάδας, ο ποφοσφαιριστής της Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ, Μπόμπι Μουρ, δώρισε σε δύο απόδημους παραλιμνίτες δύο πλήρη σετ ποδοσφαιρικών στολών της Γουέστ Χαμ, οι οποίες ήταν βυσσινί. Οι δύο υποστηριχτές της ΕΝΠ, υποστηριχτές και της Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ, έστειλαν τις στολές στη γενέτειρα τους, το Παραλίμνι, με την ΕΝΠ να υιοθετεί από τότε το βυσσινί χρώματα.
Ιστορία

Το 1961 η ΕΝΠ αιτήθηκε ένταξη στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και ένταξη στο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας. Η αίτηση απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι το καταστατικό της ΚΟΠ επέτρεπε συμμετοχές μόνο ομάδων των πόλεων. Η ίδια η ομάδα εκφράζει την άποψη ότι ο πραγματικός λόγος απόρριψης της ένταξης της ήταν η επιμονή άλλης ομάδας της οποίας θίγονταν τα συμφέροντα (εννοούν την Ανόρθωση).
Ακολούθησε η ίδρυση της Ελληνικής Αγροτικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας το 1962, με την ΕΝΠ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της. Η ΕΝΠ ήταν μέλος της ομοσπονδίας έως το 1965 που έγινε τελικά δεκτή στην ΚΟΠ και εντάχθηκε στο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας. Η ένταξη της ΕΝΠ στην ΚΟΠ έγινε κατορθωτή μετά από επίμονες προσπάθειες του σωματείου, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του καταστατικού της ΚΟΠ και πλέον επιτρεπόταν η ένταξη εκτός από ομάδων πόλων και ομάδων των κωμοπόλεων.