"Η Ομόνοια ακολουθεί πλάνο τριετίας"

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου, ο Τεχνικός Διευθυντής της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου, Γιάννης Γιωρκάτζης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πρώτη χρονιά της ομάδας, στο πλάνο που εφαρμόζεται και στον προγραμματισμό της νέας περιόδου.

Πρώτη χρονιά για αυτό το νεοσύστατο τμήμα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ποιες ήταν οι πρώτες ενέργειες που έγιναν;

"Ως νεοσύστατο τμήμα συναντήσαμε δυσκολίες στην αρχή, καθώς ήμασταν μια ομάδα χωρίς γήπεδο, χωρίς παίκτριες, χωρίς τεχνικό επιτελείο και χωρίς οικονομικούς πόρους. Ακολουθήσαμε συγκεκριμένο πλάνο και μπήκαν όλα αυτά κάτω για να χτιστεί μια δυνατή βάση. Εντοπίσαμε το γήπεδο που χρησιμοποιούσαμε ως έδρα (Ολυμπιάς Λυμπιών), ήρθαμε σε συμφωνία με τεχνικό επιτελείο, διαμορφώθηκε το ρόστερ και κάναμε ενέργειες για να μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις οικονομικές μας υποχρεώσεις".

Λέχθηκε πως στη φετινή χρονιά η ομάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες, πώς το σχολιάζεις εσύ αυτό;

"Ξεκινήσαμε με περιορισμένους οικονομικούς πόρους και με νεαρές παίκτριες που τότε ξεκινούσαν να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ή δεν είχαν αρκετό χρόνο συμμετοχής στις προηγούμενες ομάδες τους. Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, προσδοκούσαμε να τερματίσουμε στο μέσο της βαθμολογίας, κάπου στην 5η-6η θέση. Εν τέλει τερματίσαμε στην τέταρτη θέση, πίσω μόνο από τις τρεις ομάδες που είναι παραδοσιακά πρωταγωνίστριες στο χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου. Το να τερματίζεις τέταρτος και να έχεις από πάνω σου μόνο αυτές τις ομάδες που αποτελούνται από 5-6 ξένες παίκτριες, αποτελεί μεγάλη επιτυχία για εμάς και μας δίνει δύναμη για το μέλλον. Εμείς στηριχθήκαμε σε Κύπριες παίκτριες και είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Στο οργανωτικό κομμάτι σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η ομάδα;

"Όσο αφορά το οργανωτικό κομμάτι, είμαι πλήρως ευχαριστημένος με τα άτομα που με περιβάλλουν και έχουν επιλεγεί προσεχτικά για να είναι στο τεχνικό τιμ της ομάδας. Οι οδηγίες και το πλάνο που τους έχει δοθεί τηρείται με ευλάβεια και η δουλειά που κάνουμε φαίνεται στο γήπεδο. Ειδικά στο δεύτερο γύρο, φάνηκε πόσο καλή είναι η ομάδα και πόσο βελτιώθηκε αγωνιστικά και οργανωτικά".

Για το πλάνο τριετίας που δημιουργήθηκε:

Από την μέρα δημιουργίας της ομάδας μας έχει καθοριστεί ένα πλάνο, μέσω του οποίου προσδοκούμε να δώσουμε την ευκαιρία σε οποιεσδήποτε παίκτριες ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, να αποδείξουν ότι αξίζουν και εμείς θα τις βελτιώσουμε αγωνιστικά και σε θέματα νοοτροπίας. Θέλουμε η ΟΜΟΝΟΙΑ με το δικό της υλικό και με τα εφόδια που θα δώσουμε στις ποδοσφαιρίστριές μας, να καταφέρουμε να πρωταγωνιστήσουμε στο χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου σε βάθος τριών χρόνων. Έχει ήδη παρέλθει ο ένας χρόνος και πάμε αισίως προς το δεύτερο. Θέλουμε τον τρίτο χρόνο να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα το οποίο είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Η επιλογή του ρόστερ στην αρχή πως έγινε;

Η αρχική επιλογή του ρόστερ είχε γίνει κυρίως τον Τεχνικό Διευθυντή, με την βοήθεια της επιτροπής. Είχαμε προωθήσει και κάποιες ανακοινώσεις, έτσι ώστε όποιες ποδοσφαιρίστριες ενδιαφέρονταν να έρθουν κοντά. Δεν κλείσαμε την πόρτα σε καμία κοπέλα που ήθελε να συμμετάσχει και με την πάροδο του χρόνου όποιες άξιζαν, παρέμειναν. Δυστυχώς είχαμε κάποιες οικειοθελείς αποχωρήσεις στην αρχή και στο μέσο της περιόδου, όμως εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πάνω σε αυτό.

Από την πρώτη χρονιά φάνηκε πως η ομάδα έχει δυνατότητες, πόσο σημαντικό είναι αυτό και αν βάζει κάποια πίεση για περισσότερες επιτυχίες;

Σίγουρα αυτό το γεγονός βάζει μία πίεση και μας δίνει το κίνητρο να βελτιωθούμε πιο γρήγορα από ότι ήταν στην αρχή προγραμματισμένο. Στόχος είναι πλέον να τερματίσουμε σε πιο ψηλή θέση από αυτή που πήραμε φέτος. Θα γίνει μικρή και ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ, με τον κορμό να παραμένει ο ίδιος. Επίσης, είμαστε σε διαβουλεύσεις για να έρθουν στην ομάδα κάποιες νεαρές ταλαντούχες ποδοσφαιρίστριες, έτσι ώστε η ομάδα μας να έχει και παρών και μέλλον.

Όσο αφορά το οικονομικό, από που αντλεί η ομάδα τα έσοδά της;

Είναι γνωστό ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν περνά και την καλύτερή της περίοδο όσο αφορά το οικονομικό κομμάτι. Ήταν δύσκολο στην αρχή να ανταποκρινόμαστε στις οφειλές προς τις παίκτριες και το τεχνικό τιμ, όμως μέσο κάποιων χορηγών και της συνεισφοράς του μεγάλου μας κόσμου, τακτοποιούσαμε τις υποχρεώσεις μας. Όσες φορές ζητήσαμε από τον κόσμο να μας βοηθήσει μέσω αγοράς λαχνών ή season ticket, δεν μας αρνήθηκε και ανταποκρίθηκε θετικά. Σε αυτό βοήθησε σίγουρα και η απόδοση της ομάδας που έδινε χαρά στον κόσμο.

Για το γεγονός πως κλήθηκαν ποδοσφαιρίστριες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην εθνική ομάδα:

Το να κληθούν παίκτριες μας στην εθνική ομάδα είναι μεγάλη ευχαρίστηση και επιβράβευση για τις ίδιες. Εμείς από την αρχή τους υποσχεθήκαμε ατομική βελτίωση και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε να υλοποιείται. Από την στιγμή που υπάρχει κλήση δικών μας παικτριών από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, κ. Άγγελο Τσολάκη, αυτό δείχνει ότι γίνεται σωστή δουλειά στην ομάδα μας και πρέπει να είναι στα υπόψη η ΟΜΟΝΟΙΑ για μελλοντικές κλήσεις. Επίσης πιστεύω πως εκτός από τις πέντε παίκτριες μας που έχουν κληθεί σε Εθνική γυναικών και Εθνική νεανίδων, υπάρχουν κι άλλες που αξίζουν μία κλήση και θα ήθελα να γίνει μια πιο καλή παρακολούθηση για να βοηθηθεί και η ίδια η Εθνική.

Έχει αρχίσει ο προγραμματισμός για τη νέα περίοδο;

Σίγουρα, από την στιγμή που στοχεύουμε πλέον πιο ψηλά πρέπει να ενισχυθεί και το ρόστερ. Είμαι σε θέση να σας πω, πως θα γίνουν τρεις προσθήκες ποιότητας σε καίριες θέσεις. Έχουμε ήδη συμφωνήσει με κάποιες ποδοσφαιρίστριες, όμως ακόμα δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Επιπλέον είναι σημαντικό πως το τεχνικό επιτελείο συνεχίζει το ίδιο, με προπονητή τον Μάριο Μαυραδά, γυμναστές τους Ανδρέα Μιχαήλ και Γιώργο Σαφαρή και προπονητή τερματοφυλάκων τον Άγγελο Καλλένο. Οι προπονήσεις, παρά το τέλος των υποχρεώσεων, συνεχίζονται μέχρι το τέλος του μήνα. Ακολουθεί ρεπό δύο εβδομάδων και στις 18 Ιουνίου, οι παίκτριες μας θα ξεκινήσουν γυμναστήριο για μυϊκή ενδυνάμωση. Στη συνέχεια, 30 Ιουλίου η ομάδα θα ξεκινήσει προπονήσεις που θα είναι επικεντρωμένες εξολοκλήρου στις τεχνική ικανότητα, κομμάτι που φάνηκε πως η ομάδα μας θέλει δουλειά. Προετοιμασία θα ξεκινήσουμε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Η νέα σαιζόν πιστεύω πως θα βρει την ΟΜΟΝΟΙΑ στην πρώτη τριάδα του βαθμολογικού πίνακα.

Τι πρέπει να βελτιώσει η ομάδα για να μπορέσει στον τρίτο χρόνο να πρωταγωνιστήσει με βάση το πλάνο;

Σίγουρα αν είναι εφικτό θα δούμε και το ενδεχόμενο να έρθουν και κάποιες ξένες παίκτριες που έχουν την ικανότητα να βοηθήσουν την ομάδα. Εγώ προσωπικά πιστεύω στις Κύπριες ποδοσφαιρίστριες και γιατί όχι να καταφέρουμε να πανηγυρίσουμε κάποιο τίτλο στον τρίτο χρόνο λειτουργίας της ομάδας μας, με αποκλειστικά Κύπριες παίκτριες. Αν δεν έρθει ο τίτλος στον τρίτο χρόνο, εμείς δεν θα τα βάλουμε κάτω και κάποια στιγμή είμαι σίγουρος πως θα δικαιωθούμε. Το σημαντικό για εμένα είναι αυτή η ομάδα να έχει παρών και μέλλον.

Για την δουλειά που γίνεται στην Ακαδημία:

Διατηρούμε δύο τμήματα στην Ακαδημία, τα οποία για την ώρα έχουν είκοσι μικρές στην δύναμη τους. Δεχόμαστε αιτήσεις για κορίτσια ηλικίας 7-16 ετών που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Ελπίζουμε να έρθουν κι άλλες μικρές κοντά, έχουμε ικανότατους προπονητές με προσόντα που εργάζονται με βάσει το πλάνο και την τακτική της πρώτης ομάδας. Από τη νέα σεζόν, η Ακαδημία μας θα αγωνίζεται στα grassroots της ΚΟΠ. Προσδοκούμε σε βάθος χρόνου, η πρώτη ομάδα να στελεχώνεται από την Ακαδημία.

Για το γεγονός πως πλέον είναι αναγκαστική η δημιουργία γυναικείας ομάδας για τα σωματεία Α’ κατηγορίας:

Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Το επίπεδο δυστυχώς είναι χαμηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτή την εξέλιξη περισσότερες κοπέλες θα ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και θα σταματήσει το στερεότυπο, πως το ποδόσφαιρο είναι κατεξοχήν ανδρικό άθλημα. Συγχαίρω την ομοσπονδία για αυτή της την απόφαση και ελπίζω το πρωτάθλημα με την προσθήκη νέων ομάδων να γίνει πιο ανταγωνιστικό.

Για τον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον μεγάλο κόσμο μας για την οικονομική και ηθική στήριξη προς την ομάδα. Παρόλο που τα παιχνίδια είναι αρκετά πρωί, χαιρόμαστε που τον βλέπουμε κάθε Κυριακή στο γήπεδο και μας στηρίζει. Θέλουμε να παραμείνει δίπλα μας και εμείς υποσχόμαστε πως θα του δώσουμε χαρές.

Ο Γιάννης Γιωρκάτζης θέλησε να ευχαριστήσει την επιτροπή της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου:

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την επιτροπή που μου εμπιστεύθηκε την δημιουργία της ομάδας και μετά από ένα χρόνο μπορώ να πω πως είναι ικανοποιημένοι από την επιλογή τους. Η υπόσχεσή μου είναι ακόμα περισσότερη δουλειά για να πάει η ομάδα ακόμα καλύτερα.