"Ανυπομονώ να δουλέψω στη μεγαλύτερη ομάδα της Κύπρου/Θέλουμε να επιστρέψει ο κόσμος"

Η Ομόνοια παρουσίασε τον Χένινγκ Μπεργκ, σε δημοσιογραφική που έγινε το μεσημέρι στο συνεδριακό του ΓΣΠ. Δέχθηκε πολλές ερωτήσεις ο νέος προπονητής του τριφυλλιού, που επανέλαβε δυο-τρεις φορές ότι ανυπομονεί να ξεκινήσει δουλειά με τους παίκτες.

Το www.kerkida.net ήταν εκεί...

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ: "Ο προπονητής επιλέγηκε μετά από αξιολόγηση δεκάδων βιογραφικών. Κρίθηκε ως ο κατάλληλος. Έχουμε επανατοποθετηθεί στρατηγικά για το πού θέλουμε να φτάσουμε στο τέλος της χρονιάς. Θέλαμε ένα προπονητή που να ταιριάζει στη φιλοσοφία της Ομόνοιας. Ο κ. Μπερκ πληροί τα κριτήρια, έχει παραστάσεις σαν προπονητής και ποδοσφαιριστής".

ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΛΑΡΚΟΥ: "Έχουμε θέσει τρεις κύριους στόχους όσον αφορά τη φετινή χρονιά: Η Ομόνοια να βρεθεί στην πρώτη τετράδα, να δημιουργήσουμε κορμό για να μην ψάχνουμε βασανιστικά 8-10 παίκτες κάθε καλοκαίρι. Ο τρίτος και μεγαλύτερος στόχος είναι να φέρουμε τον κόσμο της Ομόνοιας πίσω στο γήπεδο. Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο στον προγραμματισμό, όταν υπάρχει θα το μάθετε. Από την Δευτέρα είναι εμπλεκόμενος και ο προπονητής στον προγραμματισμό. Όλοι μαζί θα καθορίσουμε τις επιλογές και εργαζόμαστε για να φέρουμε τους ποδοσφαιριστές για να μας ανεβάσουν επίπεδο".

ΧΕΝΙΝΓΚ ΜΠΕΡΓΚ: "Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Είχα κάποιες καλές συζητήσεις με όλους στην ομάδα. Όλοι έχουν φιλοδοξίες, θέλουν να βελτιωθούν τα πράγματα και να πάρουν την Ομόνοια ξανά εκεί που μπορεί. Ξέρουμε ότι στο ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν αλλάζουν σε μια βραδιά. Μέχρι στιγμής πάνε όλα καλά. Ανυπομονώ να δουλέψω με το προσωπικό της ομάδας. Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνω στο εξωτερικό για να δουλέψω σαν προπονητής".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ...

-Τι σας έκανε να επιλέξετε την Ομόνοια; "Οι άνθρωποι της ομάδας έχουν καλές ιδέες και ξέρουν τι θέλουν να κάνουν. Είναι μια καλή ευκαιρία να δουλέψω εδώ. Το να δουλέψω στην μεγαλύτερη ομάδα της Κύπρου και να την βοηθήσω να επιστρέψει εκεί που αξίζει, είναι κάτι για το οποίο ανυπομονώ".

-Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει η ομάδα σας; "Για να είσαι πετυχημένη ομάδα, πρέπει όλοι να κάνουν κάτι στο γήπεδο... Να παίζουν δυνατά, να έχουν την επιθυμία να κερδίσουν από το πρώτο λεπτο. Να παίζουν με αυτοπεποίθηση και γρήγορο ποδόσφαιρο με καλούς συνδυασμούς. Το πιο σημαντικό στο ποδόσφαιρο είναι να σκοράρεις βέβαια και να φτιάχνεις ευκαιρίες. Θέλουμε να κυριαρχούμε στα παιχνίδια. Όταν θέλεις να μπεις τετράδα δεν μπορείς να παίζεις άμυνα με αντεπιθέσεις".

-(ΠΡΟΣ ΛΑΡΚΟΥ) Ποιά θα είναι η σχέση προπονητή-τεχνικού διευθυντή; Θα έχει λόγο ο προπονητής στην επιλογή παικτών; "Νομίζω να αφήσουμε τη μέρα για τον προπονητή γιατί είναι η παρουσίασή του. Πιστεύω ότι με αυτά που είπα, καθορίζεται η σχέση μας".

-Ποιά είναι η προτεραιότητά σας για την ομάδα; "Σαν προπονητής θέλεις να πετύχεις τους στόχους σου και να έχεις αποτελέσματα αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να δουλεύεις κάθε μέρα. Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις τους παίκτες καλύτερους, να έχεις εξέλιξη. Αν γίνεται αυτό, θα πετύχεις και τους στόχους. Έχουμε πολλούς καλούς παίκτες εδώ και τους θέλουμε να γίνουν και καλύτερη ομάδα αλλά και καλύτεροι ατομικά".

-Έχετε δει περσινούς αγώνες της Ομόνοιας; Ποιά η άποψή σας; "Φυσικά έχω δει αγώνες. Έχουμε συζητήσει με τον Νεόφυτο και τον Σίμο για αλλαγές. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία όταν υπάρχει μεταγραφική περίοδος. Εμείς βλέπουμε παίκτες που μέσα στα οικονομικά πλαίσια της ομάδας να μπορούν να βελτιώσουν την ομάδα. Ξέρω ότι η περσινή σεζόν ήταν δύσκολη αλλά δεν υπάρχει λόγος να σχολιάζουμε για την περσινή σεζόν".

-Πόσο σας προβληματίζει ότι θα έχει πολλά νέα πρόσωπα η ομάδα; "Το πόσοι θα έρθουν και πόσοι θα συνεχίσουν, είναι μια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις λύσεις που θα βοηθήσουν την ομάδα".

-Είχατε την ευκαιρία να δείτε αγώνες της ομάδας με την οποία ανταγωνίζεστε για τον τίτλο; "Ναι είδα αγώνες και των άλλων ομάδων που κατακτούν τον τίτλο και που είναι δεύτερες και τρίτες. Ξέρω σε τι επίπεδο βρίσκονται. Είναι η δουλειά μου αυτή και θα ξέρω περισσότερα με τον καιρό. Ξέρω τι έκανε το ΑΠΟΕΛ, ο Απόλλωνας και οι άλλες ομάδες. Δεν ξέρω τα πάντα αλλά ξέρω αρκετά. Είναι η δουλειά μου να ξέρω τους αντιπάλους. Είναι καλό που έχω τον Νεόφυτο και τον Σίμο που έχουν πολλή εμπειρία από το Κυπριακό ποδόσφαιρο, είναι πολύ καλή βοήθεια για μένα".

-Είσαστε σε θέση να αντιμετωπίσετε ενδεχόμενη μουρμούρα από τον κόσμο; "Ελπίζω!! (γέλια). Αν βελτιωθούμε και παίζουμε το ποδόσφαιρο που θέλουμε, πιστεύω ότι ο κόσμος θα έρθει πίσω. Αν μπορούμε να φτιάχνουμε φανταστική ατμόσφαιρα σε κάθε παιχνίδι, έχουμε περισσότερες ελπίδες να κερδίζουμε. Αλλά ξέρω ότι και η ομάδα πρέπει να παίζει καλό ποδόσφαιρο για να έρθει ο κόσμος".

-Παρέμβαση από Νίκο Χαραλαμπίδη: "Είναι στις προτεραιότητές μας να επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο. Σίγουρα πρέπει να δει έργα και όλες οι κινήσεις μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως έχει πει ο πρόεδρος παλαιότερα, έχουμε καταγράψει τα πάντα που πήγαν λάθος πέρσι. Δεν κρατάμε το μαγικό ραβδί. Σίγουρα θα ήταν ωραίο να βγούμε και να πούμε ότι πάμε για το πρωτάθλημα αλλά δεν λειτουργεί έτσι ο αθλητισμός. Θα χτίσουμε τις βάσεις για να επανέλθει η Ομόνοια εκεί που της αξίζει".

-Πως βλέπετε την πρόκληση των μεταγραφών και ταυτόχρονα την προώθηση παικτών από τις ακαδημίες; "Στο μοντέρνο ποδόσφαιρο πρέπει να κερδίζεις παιχνίδια αλλά και να αναπτύσσεις ταλέντα. Θα έχουμε νεαρούς στην ομάδα, θα προσπαθήσουμε να τους εξελίξουμε και αν είναι αρκετά καλοί θα παίζουν. Αν είναι 17-18 χρόνων δεν έχει σημασία. Αλλά όταν έρθει η ώρα να επιλέγω την εντεκάδα, θα επιλέγω τους καλύτερους".

-Έχετε καταλήξει στο σύστημα που θα χρησιμοποιείτε και στον βοηθό σας; "Μου αρέσει το σύστημα που κερδίζει! Πρέπει να είμαστε ανοικτοί στον σχηματισμό. Πρέπει να ξέρουμε τι μας ταιριάζει. Αυτό που έχει σημασία είναι η φιλοσοφία. Πως αμυνόμαστε, πως θα επιτεθούμε. Η αγωνιστική φιλοσοφία έχει σημαντικό ρόλο. Θα έχουμε επιλογές στα συστήματα. Έχω κάποιες επιλογές στα υπόψη μου. Θα γίνει η καλύτερη επιλογή. Θεωρώ πως είναι καλύτερο να γνωρίζω τον βοηθό μου".

-Η συνεργασία με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σας έχει επηρεάσει σαν προπονητή; "Ελπίζω!! (γέλια). Ήμουν τυχερός που δούλεψα με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για τρία πετυχημένα χρόνια. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Κάθε παίκτης και προπονητής βέβαια είναι διαφορετικοί. Είχα τον Κένι Νταγκλίς στην Μπλάκμπερν και κερδίσαμε το πρωτάθλημα... Είχα καλούς προπονητές και ήμουν τυχερός που επηρέασαν τις ιδέες μου για το ποδόσφαιρο. Αλλά δεν αντιγράφω κάτι, προσπαθώ να βρω μέσα από τις εμπειρίες μου τι πρέπει να κάνω σε κάθε περίπτωση".

-Οι προκάτοχοι σας δεν αντιλήφθηκαν που ήρθαν. Εσείς έχετε αντιληφθεί το εκτόπισμα της ομάδας που αναλάβατε; "Ναι το ελπίζω. Όλοι μου είπαν πως η Ομόνοια είναι η μεγαλύτερη ομάδα στη Κύπρο. Γνωρίζω πως το τελευταίο πρωτάθλημα είναι από το 2010. Μου αρέσει να δουλεύω με πίεση, είναι αδιάφορο να δουλεύεις χωρίς πίεση. Θα κάνω τα πάντα να βοηθήσω τη νέα μου ομάδα αλλά και τους ποδοσφαιριστές μου. Θέλω να βελτιώσω ατομικά την ομάδα μου".

-Πιστεύετε είναι καλύτερα μια ομάδα να παίζει σε γήπεδο με στίβο ή χωρίς; Δεν ξέρω αν είσαστε ενημερωμένος για το γήπεδο... "Προτιμώ ο κόσμος να είναι κοντά, να νιώθουν οι παίκτες την ενέργεια. Έτσι γίνεται μια πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα. Επίσης είναι πολύ καλύτερο για τον κόσμο να είναι κοντά στους παίκτες".

-(ΠΡΟΣ ΛΑΡΚΟΥ) Τι σας οδήγησε να επιλέξετε τον κ. Μπεργκ; "Θέσαμε συγκεκριμένα κριτήρια και ένας μικρός αριθμός κάλυπτε αυτά τα κριτήρια. Ο κ.Μπεργκ επιλέγηκε μέσα από μια πολύ μικρή λίστα τεσσάρων προπονητών. Η ομάδα προγραμματισμού αποφάσισε ότι είναι ο καλύτερος να οδηγήσει την Ομόνοια στην επόμενη μέρα".

- Πόσο εύκολο είναι να βρείτε ποδοσφαιριστές επιπέδου για να ανεβεί ποιοτικά η Ομόνοια; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το "Ηλίας Πούλλος"; "Θα κοιτάξουμε να βρούμε τους πιο κατάλληλους ανεξάρτητα αν δεν βγήκαμε στην Ευρώπη. Είναι πολύ λειτουργικοί οι χώροι στο προπονητικό. Προσφέρεται να δουλέψεις στο «Ηλίας Πούλλος». Θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα όταν ολοκληρωθούν τα έργα στο προπονητικό μας".

Υπάρχει χρονοδιάγραμμα στις μεταγραφές; "Θα ήταν ευχής έργο να έχουμε ολοκληρωμένο το ρόστερ μας στο χρονοδιάγραμμα μας. Πρέπει ο ποδοσφαιριστής να πληροί τις προδιαγραφές και τα θέλω μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πετύχουμε όλες τις μεταγραφές μας".

- Ποιο το βασικό κριτήριο επιλογής του Χένινγκ Μπεργκ; "Η προσωπικότητα και η αντοχή στην πίεση. Δηλαδή να έχει δουλέψει σε ομάδες που έκαναν πρωταθλητισμό. Αυτά είναι τα δυο βασικά κριτήρια. Ο κύριος Μπεργκ έχει ένα υπόβαθμο σ' ένα επίπεδο πολύ υψηλότερο από το δικό μας. Ευελπιστούμε πως θα είναι ο προπονητής της Ομόνοιας για τα επόμενα χρόνια".

Αντρέας Ψάλτης / Νικόλας Γωγάκης