Συνέντευξη με την Ελένη Θεοδούλου

Η επιστημονική υποστήριξη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Ιδιαίτερα όταν αυτή έχει να κάνει με τον ευαίσθητο τομέα της παιδικής ηλικίας και των ακαδημιών, μέσα από τις οποίες περιμένουμε να καλλιεργηθούν σωστά τα νεαρά μας ταλέντα και να αναδειχθούν  οι αυριανοί μας αθλητές και πρωταθλητές.

Το Πρόγραμμα KickStr8 είναι η «επαναστατική» μέθοδος που άρχισε να εφαρμόζεται  τα τελευταία δύο χρόνια στο νησί μας, με στόχο την πρόβλεψη/πρόληψη τραυματισμών και την βελτίωση του κινητικού ελέγχου, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν τα μέγιστα στην σωστή σωματική βελτίωση και ανάπτυξη των νεαρών αθλητών.

«Στο πρόγραμμα KickStr8  θέτουμε κάποιους στόχους οι οποίοι πραγματοποιούνται σε τρία στάδια», μας ενημερώνει η κινησιολόγος Ελένη Θεοδούλου, από την οποία ξεκίνησε να κτίζεται η όλη φιλοσοφία του προγράμματος.

«Το πρώτο στάδιο-συνεχίζει, έχει να κάνει με τις μετρήσεις,  στην οργάνωση και εφαρμογή των μετρήσεων στο γήπεδο, στην ατομική αναφορά αποτελεσμάτων και στην ενημέρωση των υπευθύνων της ακαδημίας για εισαγωγή γενικών ασκήσεων για πρόληψη τραυματισμών και βελτίωση του κινητικού ελέγχου, ανά ηλικία. Το δεύτερο στάδιο έχει να κάνει με την παρέμβαση, τη δημιουργία ατομικών διορθωτικών προγραμμάτων, την δημιουργία ομαδικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τον προπονητή και με επίδειξη στο γήπεδο, ενώ το τρίτο στάδιο, βασικά,  είναι η επίβλεψη του όλου προγράμματος, για την ορθή εφαρμογή των ατομικών διορθωτικών».

Πως ξεκίνησες να κάνεις τις σκέψεις για τη δημιουργία αυτού του προγράμματος;

Η όλη ιδέα για την έρευνα ξεκίνησε από παρατήρηση συγκεκριμένων μοτίβων στη στάση σώματος  σε νεαρούς ποδοσφαιριστές  που ακολουθούσαν θεραπείες στο κέντρο Α.Α.Α. Κίνηση και Παιδί - Κέντρο Θεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών & Εφήβων.  Η συνύπαρξη διαφόρων ασυμμετριών στη στάση σώματος των νεαρών ποδοσφαιριστών ήταν η αφορμή της δημιουργίας ενός στοχευόμενου προγράμματος με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό και την έγκαιρη παρέμβαση στις αναπτυξιακές ηλικίες. Η όλη ιδέα έχει βραβευτεί 2 φορές με πλήρη υποτροφία διδακτορικού. Καταλήγοντας στο Παν. Λευκωσίας (Τμήμα Φυσικοθεραπείας), το πρόγραμμα πήρε τεράστιες διαστάσεις για τα κυπριακά δεδομένα με υποστηρικτές τους περισσότερους ποδοσφαιρικούς φορείς του τόπου.

Πως προσδιορίζονται οι ατομικές ανάγκες του κάθε ποδοσφαιριστή;

Αυτό διαφαίνεται μέσα από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που γίνονται. Οι μετρήσεις αυτές είναι που προσδιορίζουν τις ατομικές ανάγκες του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Τα γενικά προγράμματα άσκησης δεν στοχεύουν τις ατομικές ανάγκες του ποδοσφαιριστή και αποδείχτηκαν ότι δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην πρόληψη τραυματισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ατομικός προ-συμπτωματικός έλεγχος (screening) μπορεί να προλάβει κυρίως μυϊκούς τραυματισμούς και συμπεριλαμβάνει τεστ προ-συμπτωματικού ελέγχου (screening) για έγκαιρη αναγνώριση δυσλειτουργιών του κινητικού ελέγχου.  
Αν έχω αντιληφθεί σωστά, μέσα από αυτές τις μετρήσεις γίνεται ένας έλεγχος πρόληψης μυϊκών τραυματισμών;

Ακριβώς, κάτι που είναι πού σημαντικό στον αναπτυξιακό αθλητισμό. Επιπρόσθετα, με το προ-συμπτωματικό τεστ  γίνεται πρόληψη μυϊκών τραυματισμών και διόρθωση των οποιωνδήποτε ασυμμετριών στη στάση σώματος κατά την διάρκεια της ανάπτυξης και βελτίωση του κινητικού ελέγχου συνεπώς και της απόδοσης. Η ανάπτυξη επιφέρει αλλαγές στο σώμα όλων των παιδιών (συνήθως ανά 3 μήνες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), οι οποίες είναι πιο αισθητές σε αθλητές που προπονούνται από νεαρή ηλικία και ειδικότερα στις αγωνιστικές κατηγορίες. 

Έχετε αναφέρει όμως ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν βοηθά μόνο στην πρόληψη των τραυματισμών.

Πέραν της μείωσης τραυματισμών ο κινητικός έλεγχος παίζει σημαντικό ρόλο και στην απόδοση του νεαρού ποδοσφαιριστή, παράμετρος η οποία βελτιώνεται με ατομική παρέμβαση, εφόσον εντοπιστεί.  Η προσέγγιση του ποδοσφαίρου στις αναπτυξιακές ηλικίες πρέπει να είναι διαφορετική και να στοχεύει στη διατήρηση και διαφύλαξη των ταλέντων κατά την περίοδο ανάπτυξης τους μέχρι και τα 18 τους χρόνια. Έτσι παραμένουν στη διάθεση του προπονητή και της ομάδας τους  χωρίς να χάνονται πολύτιμες ώρες από την ποδοσφαιρική ανάπτυξή τους, διατηρώντας έτσι αυξημένες πιθανότητες για μελλοντική καριέρα.

Πως βοηθά το πρόγραμμα σας στην πρόληψη/βελτίωση των πιο πάνω;

Μέσα από τα αποτελέσματα του ατομικού προ-συμπτωματικού ελέγχου (screening) του προγράμματος KickStr8 δημιουργείται ατομικό διορθωτικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Σκοπός του κάθε ατομικού διορθωτικού προγράμματος είναι η βελτίωση στάσης σώματος και η διόρθωση των μυοσκελετικών δυσλειτουργιών. Τα αποτελέσματα έρευνας στην Κύπρο, έδειξαν μείωση τραυματισμών από 38,3% στο 18,1%,  βελτίωση στο κινητικό  έλεγχο, βελτίωση στις ασυμμετρίες της σπονδυλικής στήλης (σκολιωτική, κυφωτική και λορδωτική στάση) καθώς και βελτίωση στην ευκαμψία των μυών κάτω άκρων όπως: οπίσθιοι μηριαίοι (δικέφαλος), απαγωγοί και προσαγωγοί ισχίου και τετρακέφαλοι και στις δυο πλευρές του σώματος. 

Πότε ξεκινήσατε αυτό το πρόγραμμα;

Βασικά από πρόπερσι, οπόταν και  παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μετρήσεων για 600 νεαρούς ποδοσφαιριστές ηλικίας 5 μέχρι και 18 χρονών αναφορικά με τον εντοπισμό ασυμμετριών στην στάση σώματος και μυϊκών δυσλειτουργιών. Ως συνέχεια, φέτος παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα διορθωτικής ατομικής παρέμβασης στις μυϊκές δυσλειτουργίες και στο κινητικό έλεγχο, σε 100 ποδοσφαιριστές ηλικίας 13 μέχρι και 18 χρονών. Η ατομική παρέμβαση βασίστηκε στην αξιολόγηση ατομικών μετρήσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση στο ποσοστό τραυματισμών από 38.3% στο 18.1% και βελτίωση στο κινητικό έλεγχο, συγκρίνοντας δεδομένα δυο συνεχόμενων ποδοσφαιρικών περιόδων (2016/17 & 2017/18 από προετοιμασία μέχρι το μέσο της σεζόν). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πρώτη φορά πραγματοποιείται παρεμβατική έρευνα σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, αν και είχε εισηγηθεί από  αρκετούς ερευνητές του χώρου.

Έχει αρχίσει και επίσημα να εφαρμόζετε το πρόγραμμα;

Από την αρχή της χρονιάς έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με την Κ.Ο.Π. (Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) εφαρμόζοντας το πρόγραμμα στις εθνικές μας ομάδες. Το πρόγραμμα KickStr8© έχει ήδη ενταχθεί σε ακαδημίες σωματείων  και σε ιδιωτικές ακαδημίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ενήλικες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί με επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς, έχουν εφαρμόσει το πρόγραμμα KickStr8© σε ατομικό επίπεδο και σε συνεργασία με τον προπονητή και τον γυμναστή τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ