Εγχειρίδιο για στήριξη της ανάπτυξης των νεαρών ποδοσφαιριστών

Η ΚΟΠ συνεχίζοντας την προσπάθεια της για ενίσχυση της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου, έχει ετοιμάσει εγχειρίδιο με επίκεντρο την ανάπτυξη του μελλοντικού Κύπριου ποδοσφαιριστή.

Το Τεχνικό Τμήμα της Ομοσπονδίας μέσα από τη σωστή καθοδήγηση των Ακαδημιών των ομάδων μας, με τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις που περιέρχονται στο εγχειρίδιο, προσβλέπει σε βελτίωση του σημαντικού τομέα της ανάπτυξης των νεαρών ποδοσφαιριστών που θα στηρίξουν το μέλλον του Κυπριακού ποδοσφαίρου.
 
Η προσπάθεια για να δημιουργηθεί το εγχειρίδιο άρχισε από τον Ιανουάριο του 2018. Πέρασε από διάφορες φάσεις με αφετηρία την ευρεία σύσκεψη που οργάνωσε το Τεχνικό Τμήμα της ΚΟΠ και ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του σημαντικού σχεδιασμού μπήκε αμέσως σε εφαρμογή.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπεύθυνοι ανάπτυξης των Σωματείων μας, οι Ομοσπονδιακοί προπονητές, οι προπονητές και γυμναστές των Εθνικών μας ομάδων αλλά και ειδικοί συνεργάτες της ΚΟΠ σε θέματα ψυχολογίας και φυσικής κατάστασης.
 
Το Τεχνικό Τμήμα της ΚΟΠ κατέγραψε σημαντικά στοιχεία και ακολούθως οι εισηγήσεις αξιολογήθηκαν από ομάδες εργασίες που συστάθηκαν με τη συμμετοχή ατόμων που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη, πάντοτε υπό την καθοδήγηση της Ομοσπονδίας.
 
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Τεχνικό Τμήμα με την καθοδήγηση του Τεχνικού Διευθυντή της ΚΟΠ Σάββα Κωνσταντίνου και την επίβλεψη του εκπαιδευτή της Σχολής Προπονητών Μάριου Κωνσταντίνου, που ανέλαβε το συντονισμό, πέρασε στην τελική φάση.
 
Μέσα από την ανάλυση όλων των δεδομένων καταγράφηκαν τα τελικά συμπεράσματα με τις κατευθυντήριες γραμμές και τέλη Αυγούστου ετοιμάστηκε η τελική μορφή για το εγχειρίδιο.
 
Στόχος της Ομοσπονδίας είναι να εμπλουτιστούν τα υφιστάμενα προγράμματα των ομάδων μας και στην πορεία της εφαρμογής του μέσα σε τρία χρόνια, να αξιολογηθεί  καλύτερα και να βελτιώνεται με επίκεντρο πάντοτε  την ανάπτυξη των νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.
 
Η παρουσίαση για το νέο σχέδιο θα γίνει στα τμήματα υποδομής των ομάδων μας σε επί τόπου επισκέψεις του Τεχνικού Τμήματος της Ομοσπονδίας.
 
Η πρώτη παρουσίαση έγινε στα τμήματα υποδομής της Νέας Σαλαμίνας και θα ακολούθησαν συναντήσεις στην ΑΕΛ και στον Απόλλωνα. Σημειώνεται επίσης ότι κάποιες ενότητες του παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο σεμινάριο της Σχολής στον κύκλο των μαθημάτων για απόκτηση του διπλώματος UEFA C,
 
Το εγχειρίδιο αποτελείται από τις οκτώ ακόλουθες ενότητες:
 
1. Καθοδήγηση στο παιδικό ποδόσφαιρο
2. Προπονητικές μονάδες για ανάπτυξη της Τεχνικής & Επιδεξιότητας
3. Φιλοσοφία παιχνιδιού
4. Προπόνηση – Εκπαίδευση – Ανάπτυξη
5. Φυσική κατάσταση
6. Ψυχολογία
7. Προπόνηση τερματοφύλακα
8. Προπονητικές μονάδες για ανάπτυξη της Τακτικής