Ο ΚΟΑ στο International Sports Convention 2018

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, κ. Λεόντιος Τσέλεπος εκπροσώπησε τον ΚΟΑ στο Συνέδριο International Sports Convention το οποίο διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στη Γενεύη της Ελβετίας.

Το φετινό συνέδριο είχε τίτλο «Bringing the world of sport together” και πέραν των εξειδικευμένων παρουσιάσεων περιελάμβανε και εκθέτες από διάφορους τομείς του αθλητισμού (εξοπλισμού, εκπαίδευσης, κοινωνικής ευθύνης, αθλητικού τουρισμού, κ.ά.). 

Στο φετινό συνέδριο υπήρχαν εξειδικευμένες σειρές σεμιναρίων και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τους εξής τομείς: Καλαθόσφαιρα, Αθλητικές χορηγίες, Αθλητικές Μεταδόσεις, Αθλητισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ψηφιακά Μέσα & Αθλητισμός, Αθλητισμός – Χρηστή Διοίκηση & Διακυβέρνηση και Αθλητικός Τουρισμός & Διοργανώσεις.

Όσον αφορά στον τομέα του αθλητικού τουρισμού που ήταν και ο βασικός λόγος συμμετοχής του ΚΟΑ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ανάπτυξη του Esport (electronic gaming) που πέραν του ότι θέτει υποψηφιότητα για να περιληφθεί ως ολυμπιακό άθλημα φαίνεται να συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον ιδιαίτερα γιατί στοχεύει και προσελκύει την ηλικιακή ομάδα 18-34, γνωστή και ως millennials. Αναλύθηκαν επίσης τα οφέλη (οικονομικά, επισκεψιμότητας, προβολής) στις πόλεις που φιλοξενούν πρωταθλήματα ή τουρνουά Esport.

Η παρουσίαση από συγκεκριμένο θέρετρο αθλητικού τουρισμού στην Ισπανία βοήθησε να αντιληφθούν οι συμμετέχοντες, ότι η ύπαρξη των ενδεδειγμένων αθλητικών εγκαταστάσεων αποτελεί προϋπόθεση για να προσελκύσεις αθλητικό τουρισμό. Το συγκεκριμένο κέντρο περιλαμβάνει Κέντρο Υψηλής Επίδοσης που υποβοηθά την προσέλκυση επαγγελματιών αθλητών για την προετοιμασία τους που αυξάνει και την προβολή του θέρετρου διεθνώς. Επίσης η παρουσίαση που αφορούσε την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Ιρλανδία απέδειξε ότι η ύπαρξη στρατηγικού πλάνου βοήθησε τη χώρα να επενδύσει σε δύο κυρίως αθλήματα, το γκολφ και την ποδηλασία και σε Ιρλανδούς διεθνώς αναγνωρισμένους αθλητές των δύο αυτών αθλημάτων και πλέον φιλοξενεί το δικό της Irish Open στο γκολφ και το δικό της ποδηλατικό γύρο! 

Στον κ. Τσέλεπο, δόθηκε επίσης η ευκαιρία να συνομιλήσει με άλλους επαγγελματίες του αθλητισμού από διάφορες χώρες και να ανταλλάξει ιδέες και επαφές. Η συμμετοχή του ΚΟΑ σε παρόμοια συνέδρια δίνει την ευκαιρία να παρακολουθούνται οι εξελίξεις του τομέα και να υιοθετούνται καλές πρακτικές και πολιτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως και στο οικοδόμημα του κυπριακού αθλητισμού.

Λεόντιος Τσέλεπος* 
*LLB, LLM, ΜA in Sports Management and Sports Law (FIFA Master), Μέλος Δ.Σ. ΚΟΑ, Πρόεδρος Επιτροπών: Αθλητικών Εγκαταστάσεων, Αθλητικού Τουρισμού, Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ΚΟΑ, Μέλος Κυπριακής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού (ΚΕΔΑ).

Δελτίο Τύπου ΚΟΑ