Νέα αρχή, νέοι στόχοι και φιλοδοξίες!

Την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας πραγματοποίησε το Σάββατο 19 Ιανουαρίου η Κυπριακή Ομοσπονδία Ξιφασκίας, στο περιθώριο των ομαδικών αγώνων στο αθλητικό κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό παρουσία φορέων, προπονητών, αθλητών καθώς και πλήθους κόσμου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου κ. Γιάννη Χατζηαράπη και την επίδοση στους διακριθέντες αθλητές του 2018 των χρηματικών επάθλων του σχεδιασμού κινήτρων. Ακολούθησε η απονομή διπλωμάτων στους νέους διαιτητές ξιφασκίας και η κοπή της βασιλόπιτας, από μέλη του ΔΣ και τους προέδρους των σωματείων. Τυχερός της χρονιάς αναδείχτηκε ο διεθνής διαιτητής Παπαγεωργίου Παναγιώτης.

Στους μικτούς ομαδικούς αγώνες που διεξήχθηκαν για πρώτη, συμμετείχαν συνολικά 11 ομάδες από 4 σωματεία, όπου αναδείχθηκε το πνεύμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Αρκετές ομάδες φάνηκαν ισοδύναμες, με το σκορ να εναλλάσσεται τακτικά και οι νικητές να περνάνε με μικρή διαφορά, γεγονός που κρατούσε το ενδιαφέρον όλων των φιλάθλων ζωντανό μέχρι τέλους. Νικήτριες ομάδες αναδείχθηκαν στην κατηγορία -13 του σωματείου Λεμεσού και στην κατηγορία 13+ μικτή ομάδα των σωματείων Λεμεσού και ΑΞΙΑ.

--)------ Κίνηση fair play από ξιφομάχο

Η εφαρμογή του “ευ αγωνίζεσθαι” (“fair play”) αποτελεί πρωτεύοντα κανόνα για την ΚΟΞ και την οικογένεια της ξιφασκίας, καθώς, άλλωστε, εκφράζει βασική φιλοσοφία του αθλήματος. Σαφή επιβεβαίωση για τα πιο πάνω αποτελεί η ενέργεια του αθλητή του ομίλου ξιφασκίας «Μέγας Αλέξανδρος» (και Εθνικό διαιτητή) Φιάκκα Αδάμο στους ομαδικούς αγώνες, όπου χάριν του «ευ αγωνίζεσθαι» “γύρισε την πλάτη” στη διεκδίκηση ενός μεταλλίου για την ομάδα του.
Το περιστατικό συνέβη στις 19/1/19 στη Λεμεσό, όπου κατά τη διάρκεια του αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο, όταν το σκορ ήταν 32-31 εις βάρος της ομάδας του και ο αθλητής του Σωματείου Λεμεσού (Σαββίδης Χάρης) τραυματίστηκε και έπρεπε να εγκαταλείψει, ενόσω η ομάδα του δεν είχε άλλη ευκαιρία αντικατάστασής του. Τότε ο Φιάκκας αποφάσισε να μην εκμεταλλευθεί τον τραυματισμό του αντιπάλου του και να υιοθετήσει “παθητικό παιγνίδι” προκειμένου να εξαντληθεί ο χρόνος και να διατηρηθεί το ίδιο σκορ, διακινδυνεύοντας έτσι την κατάκτηση του μεταλλίου για την ομάδα του, πράγμα το οποίο τελικά συνέβη.

Η συμπεριφορά αυτή αποδεικνύει, σαφέστατα, την απήχηση που βρίσκει στους νέους ξιφομάχους το μάθημα της αθλητικής εντιμότητας που διδάσκεται στην ξιφασκία μέσα από τις αξίες του “ευ αγωνίζεσθαι” και αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα για τους νέους αθλητές και αθλήτριες.