Διαμαρτυρία στον ΚΟΑ

Τα Σωματεία ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΕΜΕΣΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ και ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ανακοινώνουν και κοινοποιούν προς όλους τους αρμόδιους φορείς του κράτους τα πιο κάτω:

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου έρχονται σε αντίθεση με τις σχετικές νομοθεσίες του κράτους και καταπατούν βάναυσα το δικαίωμα του κάθε αθλητή να αθλείται και να διεκδικεί με ίσα δικαιώματα. Αυτές οι αποφάσεις δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που η ΣΚΟΚ προωθεί, προάγει και αναπτύσσει το άθλημα της Σκοποβολής.

Όταν σωματεία που είναι νόμιμα εγγεγραμμένα στη Κυπριακή Δημοκρατία, με αθλητικό μητρώο από τον ΚΟΑ παραμένουν για πάντα δόκιμα μέλη στην ΣΚΟΚ παρά το ότι έχουν πετύχει το αντίθετο στις προσφυγές τους στην ΑΔΕΑ έναντι της ΣΚΟΚ.

Όταν αθλητές οι οποίοι δεν διατηρούν κανένα συμβόλαιο με σωματεία, υποχρεώνονται κατά την άποψη μας με διάφορες παράνομες αποφάσεις που παίρνονται ή ακόμα και με απειλές για διαγραφή τους να μένουν σε σωματεία με το ζόρι γιατί έτσι το θέλουν ορισμένοι παραβιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα.

Όταν ανήλικοι αθλητές μηδενίζονται σε αγώνες γιατί δεν θέλουν να παραμείνουν σε σωματεία της αρεσκείας των διοικούντων της ΣΚΟΚ και στερούνται τη χαρά της νίκης και της επιτυχίας τους. Τότε ο κόμπος φτάνει στο χτένι.

Οι τελευταίες αποφάσεις και ενέργειες που έγιναν από τη ΣΚΟΚ εναντίων των αθλητών και των Σωματείων μας στον 1ο πρωταθληματικό αγώνα του 2019 για το άθλημα του SKEET και του TRAP καθώς και στους πρώτους πρωταθληματικούς αγώνες του ακίνητου στόχου έδειξαν το δικτατορικό πρόσωπο της ΣΚΟΚ που ετσιθελικά απαιτεί να κρατά αιχμάλωτους αθλητές και σωματεία.

Είναι καιρός η ΣΚΟΚ να αντιληφθεί ότι ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα η οποία δεν ανέχεται δικτατορικές αποφάσεις και σέβεται τους νόμους θεωρώντας ιερό το δικαίωμα όλων για ισότητα. Είναι καιρός η ΣΚΟΚ να αρχίσει να σέβεται τους νόμους του κράτους και να αντιληφθεί επιτέλους ότι οι νόμοι αυτοί είναι πάνω από το καταστατικό της.

Ένα καταστατικό στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα αποχώρησης σκοπευτή από το σωματείο του μόνο με την έγκριση του σωματείου. Διαφορετικά ο σκοπευτής ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ με 2 χρόνια αποκλεισμό.

Αυτό αντίκειται στη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον περί σωματείων και ιδρυμάτων νόμο, και
συγκεκριμένα στο άρθρο 12 (2) που λέει: Τα μέλη δικαιούνται να αποχωρήσουν από το σωματείο
οποιαδήποτε στιγμή. Είναι απόλυτα κατανοητό σε όλους ότι οι νόμοι του κράτους είναι υπεράνω οποιουδήποτε καταστατικού. Σε όλους εκτός από τη ΣΚΟΚ. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Εμείς σαν Σωματεία αλλά και οι αθλητές μας δεν πρόκειται πλέον να ανεχθούμε να παίζουν ορισμένοι παιχνίδια εις βάρος μας για να εξυπηρετούνται άλλα συμφέροντα πέραν από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της σκοποβολής και του αθλητισμού γενικότερα.