Νεανική και γρήγορη η νέα Εθνική

Η Εθνική περνάει σε μια περίοδο ανανέωσης τα τελευταία χρόνια, όμως πως μεταφράζεται αυτό σε αριθμούς;

Ξεκινώντας από τα Προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2017, όπου η Εθνική μας συμμετείχε σε όμιλο με την Ελβετία, το Βέλγιο και την Ισλανδία, η σύνθεση της Εθνικής είχε μέσο όρο ηλικίας 30,8.
Στην συνέχεια η Εθνική μας ομάδα συμμετείχε στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης του Σαν Μαρίνο, όπου ο μέσος όρος κατέβηκε στα 29,6.

Φτάνοντας στην «εποχή» Λίνου Γαβριήλ και στην προσπάθεια της Εθνικής μας ομάδας στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021, η διαφορά είναι αισθητά μεγαλύτερη. Και μόνο το γεγονός πως η Κύπρος μπήκε στα προκριματικά με την Πορτογαλία με μέσο όρο ηλικίας στα 29,1 και στο τελευταίο παιχνίδι με την Μεγάλη Βρετανία έπεσε στα 27,8 είναι μεγάλη υπόθεση. 

Τέλος κατακόρυφη η κλήση της Εθνικής για το ταξίδι στο Βρετανικό νησί έριξε τον μέσο όρο ηλικίας στα 26,9, δηλαδή σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο!

Αναλυτικά:

Μέσος όρος ηλικίας:
Κλήση για εκτός έδρας παιχνίδι με Μεγάλη Βρετανία: 26.9
Με Μεγάλη Βρετανία στη Λευκωσία: 27.8
Με Πορτογαλία: 29.1
ΑΜΚΕ: 29.6

Προκριματικά Ευρωμπάσκετ 2017: 30.8

Ο στόχος που έχει τεθεί από την ΚΟΚ σε συνεργασία με το τεχνικό επιτελείο είναι να μειωθεί ο μέσος όρος, ώστε η Εθνική να γίνει μία πιο νεανική ομάδα, πιο γρήγορη και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα στυλ παιχνιδιού που θα είναι πιο κοντινό με το σύγχρονο μπάσκετ.

Η λογική της ανανέωσης επίσης έχει να κάνει με την προσπάθεια να δημιουργηθεί νέα ταυτότητα στην εθνική ομάδα με βάση τα χαρακτηριστικά των νεαρών καλαθοσφαιριστών όπως επίσης και ξεκάθαρη εικόνα ότι για να φτάσει η εθνική το ταβάνι της πρέπει να δουλέψουν οι νέοι αθλητές πιο σκληρά από ποτέ. 

Στο νέο πλάνο συνεργάζονται όλοι στην ομοσπονδία σαν οικογένεια και σκοπός είναι να περάσει αυτό το κλίμα στα νέα παιδιά, με την βοήθεια και των πιο έμπειρων παικτών που παρέμειναν στην ομάδα, η εθνική έχει μέλλον και υπάρχει αισιοδοξία πως σε λίγα χρόνια θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.