Συλλυπητήρια ανακοίνωση για Σάββα Λαγούδη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ανδρέας Μουζουρίδης, το Διοικητικό Συμβούλιο, ο διευθυντής και το προσωπικό της Ομοσπονδίας εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους προς την οικογένεια του Σάββα Λαγούδη, ο οποίος έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Ο Σάββας Λαγούδης αποτέλεσε ένα σπουδαίο παράγοντα, υπηρετώντας για χρόνια την κυπριακή καλαθόσφαιρα και τον κυπριακό αθλητισμό γενικότερα.

Ο εκλιπών υπηρέτησε την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης από το 1975 μέχρι το 1981. Από το 1975 μέχρι το 1976 ως μέλος του Δ.Σ., από το 1976 μέχρι το 1977 ως αντιπρόεδρος και από το 1977 μέχρι το 1981 ως πρόεδρος της ΚΟΚ.

Παράλληλα ο Σάββας Λαγούδης υπηρέτησε τον κυπριακό αθλητισμό μεταξύ άλλων και ως πρόεδρος και βοηθός γραμματέας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ως πρόεδρος εθνικών ομάδων της ΚΟΠ, ως αντιπρόεδρος και ταμίας του Δ.Σ. της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου, ως μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Αθληιτισμού, ως μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας Αθλητών του ΚΟΑ, ως μέλος της Επιτροπής Αντί-Ντόπινγκ του ΚΟΑ, ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αντί-Ντόπινγκ και ως επίτιμο μέλος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου.

Ο Σάββας Λαγούδης είχε δηλώσει στο επετειακό λεύκωμα της ΚΟΚ για την περίοδο 1965-2010: «Επί προεδρίας μας αναβαθμίσαμε τις εθνικές ομάδες ανδρών και εφήβων, οι οποίες στην συνέχεια έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η αναβάθμιση κατέστη δυνατή με την βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του προέδρου κ. Κώστα Παπαναστασίου.

Το 1977 διοργανώσαμε το Μακάρειο τουρνουά στο οποίο έλαβαν μέρος ο Ολυμπιακός Πειραιώς, ο Παναθηναϊκός, ο Πανελλήνιος και η Εθνική Ενόπλων Ελλάδας και άλλες πολύ καλές ομάδες της Ευρώπης. Καταφέραμε με αυτό τον τρόπο να βάλουμε την κυπριακή καλαθόσφαιρα μέσα στην Ευρώπη.

Ως ΚΟΚ συμμετείχαμε για πρώτη φορά στο συνέδριο της FIBA που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα το  1978. Τον επόμενο χρόνο το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Δαμασκό και με τη βοήθεια της Ελλάδας μας δόθηκε η διοργάνωση του 28ου συνεδρίου που έγινε το 1983 στη Λευκωσία και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Επίσης προωθήσαμε την προαγωγή σε διεθνείς διαιτητές τους Στέφανο Χατζηστεφάνου, Πρίαμο Ιωαννίδη, Βάσο Κωνσταντίνου και Νίκο Καλαποδά. Εκείνη την περίοδο ήταν διεθνής διαιτητής μόνο ο Ανδρέας Γεωργιάδης. Με το σήμα της FIBA οι πιο πάνω διαιτητές διαιτήτευσαν αρκετούς αγώνες στην Ευρώπη. Τέλος διοργανώσαμε αρκετά επιμορφωτικά και άλλα σεμινάρια για τους διαιτητές με την τεχνική και οικονομική στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού Ελλάδας».

Η κυπριακή καλαθόσφαιρα και ο κυπριακός αθλητισμός είναι από σήμερα φτωχότεροι. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει Σάββα Λαγούδη. Η κηδεία θα γίνει την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 στις 16:45 στην εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης στη Παλλουριώτισσα.