"Στόχος να μπουν νέα παιδιά στην Eθνική Κύπρου/Θα ήθελα να βρίσκομαι στην Ελλάδα"

Ο Λίνος Γαβριήλ, προπονητής της Εθνικής Κύπρου, παραχώρησε συνέντευξη στον Sport24 Radio 103,3. Διαβάστε τι είπε για τον Ρικ Πιτίνο, το κυπριακό μπάσκετ, το ΝΒΑ και την Basket League.

Στον ραδιοφωνικό αέρα του Sport24 Radio 103,3 φιλοξενήθηκε ο Λίνος Γαβριήλ. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Κύπρου μίλησε στον Σπύρο Κοντό και στην εκπομπή "Η απόδραση των 8" για την κατάσταση που επικρατεί στο κυπριακό μπάσκετ, τους τελικούς της Basket League, την κατάκτηση του πρωταθλήματος του ΝΒΑ από τους Τορόντο Ράπτορς και αναφέρθηκε στον Ρικ Πιτίνο, τον οποίον παρακολούθησε σε προπονήσεις του στον Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά ο Λίνος Γαβριήλ μίλησε:

Για την εθνική Κύπρου:

"Το πλάνο έχει να κάνει με την επόμενη ημέρα, καθώς η χρυσή γενιά της Κύπρου, με αρκετά παιδιά που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό, 35άρισε. Δυστυχώς δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση στο ίδιο επίπεδο, οπότε βάλαμε στόχο με την ομοσπονδία να μπουν νέα παιδιά στην εθνική ομάδα. Οπότε χρειάζεται χρόνος και θυσίες, αφού θα χρειαστούμε μία τριετία για να φανούν κάποια αποτελέσματα".

Για τη σύγκριση ελληνικού και κυπριακού πρωταθλήματος:

"Η Ελλάδα έχει τεράστια επιρροή στην Κύπρο, αφού όλοι παρακολουθούν το ελληνικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ομοιότητες, αφού εδώ έχουμε πολλούς Αμερικανούς παίκτες, όπως παραδείγματος χάρη στο Ισραήλ. Οπότε μιλάμε για διαφορετικής λογικής πρωταθλήματα, καθώς στην Ελλάδα κυριαρχεί το σκεπτόμενο μπάσκετ".

Για τις προπονήσεις του Ρικ Πιτίνο τις οποίες παρακολούθησε:

"Είχα έρθει και όταν ήταν ο Τσάβι Πασκουάλ προπονητής, οπότε είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια. Είδα πράγματα που δείχνουν την ταυτότητα του Hall Of Famer κι αυτής της τεράστιας προσωπικότητας που λέγεται Ρικ Πιτίνο. Ο κόουτς έχει δώσει ρόλο και στους βοηθούς του κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και επεμβαίνει σε κομμάτια τακτικής. Δίνει μεγάλη έμφαση στα βασικά του αθλήματος, έχει μεγάλη επιρροή στους παίκτες, οι οποίοι τον παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή. Έχει δώσει άλλον αέρα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και θα ήταν ευχής έργο να παραμείνει, καθώς έχει πολλά να διδάξει".

Για τη σύγκριση Πασκουάλ με Πιτίνο:

"Από το μικρό διάστημα που παρακολούθησα και τις προπονήσεις των δύο μπορώ να πω ότι ο κ. Πασκουάλ δίνει μεγαλύτερο βάρος στην επίθεση και στο πως να αντιμετωπίσεις την αντίπαλη άμυνα. Φυσικά δουλεύει και στην άμυνα της ομάδας του. Και οι δύο δίνουν ρόλο στους συνεργάτες του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για έναν οργανισμό. Έχουν διαφορετική προσέγγιση και στυλ, αφού ο κ. Πιτίνο δίνει βάση στις μικρές λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν την ομάδα, ενώ οι προπονήσεις του είχαν μεγαλύτερη ένταση. Βέβαια είχα έρθει σε διαφορετικές περιόδους".

Για τους τελικούς της Basket League, Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Προμηθέας:

"Δεν είδαμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με όλη τη χρονιά Αξίζουν συγχαρητήρια στον Προμηθέα για την προσπάθειά του. Ο κ. Γιατράς παρουσίασε μία καταπληκτική εικόνα, μία ομάδα με κατεύθυνση και στόχους. Έπαιζε απλά και διάβαζε το παιχνίδι. Η ομάδα του έχει ταλέντο, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Σημαντική είναι και η διαχείριση. Ο κ. Γιατράς ήταν καταπληκτικός στο κομμάτι της πειθαρχίας και πραγματικά με εντυπωσίασε ο Προμηθέας. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να παίξει το μπάσκετ που θέλει ο Ρικ Πιτίνο, με γρήγορο ρυθμό και τον Καλάθη να βάζει στο παιχνίδι τον ελεύθερο παίκτη. Το στυλ του κ. Πιτίνο ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά των παικτών".

Για τους μικρούς τελικούς, ΑΕΚ - Περιστέρι:

"Έχω τεράστια εκτίμηση για τον κ. Πεδουλάκη και για το πως δημιουργεί νέους παίκτες, όπως ο Καράμπελας. Το Περιστέρι έπαιξε σκεπτόμενο μπάσκετ, διάβαζε τις καταστάσεις στο μισό γήπεδο και αξίζουν συγχαρητήρια στον Βασιλόπουλο για την πορεία του. Στην ΑΕΚ έχει ανέβει πολύ ο πήχης μετά την περσινή κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και του Κυπέλλου. Θεωρώ ότι οι προσδοκίες ανέβηκαν απότομα και για αυτό η ομάδα παρέκκλινε από την πορεία της. Σύμφωνα με τη δική μου λογική, θα έπρεπε να φτιάξει έναν ελληνικό κορμό για να μπορέσει στο μέλλον να χτυπήσει τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Τώρα υπάρχει η απογοήτευση που δεν πήγε στον τελικό".

Για τους τελικούς του ΝΒΑ, Ράπτορς - Γουόριορς:

"Ζούμε σε μία εποχή του Προμηθέα και των Ράπτορς και αυτό είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο. Ζούμε στην εποχή του κόουτς Γιατρά και του Νικ Νερς που ήταν προπονητής στο αγγλικό πρωτάθλημα και μετά δεν ξέραμε που θα είναι. Τώρα είναι πρωταθλητής ΝΒΑ. Ο αιφνιδιασμός του αντιπάλου είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι. Ο προπονητής πρέπει να είναι πάντα δημιουργικός, όπως ο Νερς που δοκίμασε άμυνες “Box and 1” και “Triangle and two”. Δεν το περίμενε ο αντίπαλος κι ήταν αποτελεσματικό. Και οι Ράπτορς πήραν τον τίτλο με υψηλότερο draft pick το νούμερο 15, με πολλούς ρολίστες, ομαδικό πνεύμα, διψασμένους παίκτες και προπονητή. Δεν είναι playstation το μπάσκετ να πάρουμε τρεις παίκτες και να πάμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα".

Για τους τραυματισμούς του Κέβιν Ντουράντ και του Κλέι Τόμσον και την καταπόνηση λόγω του προγράμματος του ΝΒΑ:

"Το ΝΒΑ έχει κάνει συζητήσεις για να μειωθούν τα παιχνίδια. Βλέπουμε κι άλλους παίκτες που είχαν τραυματιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Για μερικούς τραυματισμούς ευθύνονταν άλλοι λόγοι, όπως η σωματοδομή ή η κακή προπόνηση, αλλά σίγουρα επειδή έχει αλλάξει η φύση του παιχνιδιού υπάρχουν επιπρόσθετες επιβαρύνσεις στους αθλητές. Τώρα υπάρχουν εξαιρετικοί αθλητές που παίζουν σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Υπάρχουν διαφορετικές επιβαρύνσεις και στις προπονήσεις, όπως και από τα πολλά ταξίδια. Θεωρώ ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές στον αριθμό των αγώνων, χωρίς να επηρεαστεί το προϊόν".

Για το αν θα ήθελε να προπονήσει μία ελληνική ομάδα:

"Έχει δουλέψει σε τρεις ηπείρους. Η εθνική ομάδα δεν είναι ταβάνι για οποιονδήποτε προπονητή έχει βλέψεις. Θα ήθελα να βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είχα προτάσεις στο παρελθόν και κάποια στιγμή, υπό προϋποθέσεις κι αν είναι καλό το τάιμινγκ, θα γίνει".

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον Sport24 Radio 103,3: