Η Μπασάκσεχιρ του Ρομπίνιο και του... Ερντογάν

Η Μπασάκσεχιρ των Ρομπίνιο, Ντεμπά Μπα και Κλισί είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στον 3ο προκριματικό του Champions League. Δείτε το προφίλ των Τούρκων.

Μια ομάδα η οποία πέρυσι τερμάτισε μόλις στο -2 από την πρωταθλήτρια Τουρκίας, Γαλατασαράι, θα βρει απέναντί του ο Ολυμπιακός ως πρώτο εμπόδιο στη μάχη για να μπει στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης. Η Μπασακσεχίρ μπορεί σαν όνομα να μην προκαλεί τρόμο, αφού η ιστορία της περιορίζεται σε μόλις 29 χρόνια ύπαρξης, όμως τα βήματα που έχει κάνει είναι πολύ γερά και αυτή τη στιγμή στο ρόστερ της υπάρχουν παίκτες που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε κάποια από τα κορυφαία club στον κόσμο. Πέρα από αθλητικό κομμάτι, σημαντικό να γνωρίζει κανείς είναι ότι οι ιδιοκτήτες και οι χορηγοί της ομάδας στηρίζουν το AKP, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εξασφάλισε την πρώτη παρουσία της ιστορίας της στη μεγάλη κατηγορία πριν δέκα χρόνια πλέον είναι η δεύτερη δύναμη της γειτονικής χώρας. Το όνομα του club είναι Μπασάκσεχιρ, από το όνομα συνοικίας της Κωνσταντινούπολης και όπως προκύπτει από τους Times, αποτελεί τη «φιλοκυβερνητική» ομάδα της χώρας, αν και αυτό είναι κάτι που αρνείται ο πρόεδρός της, Γκοκσέλ Γκουμουσντάγκ.

Ο γνωστός Ρομπίνιο των Ρεάλ και Μίλαν είναι το κορυφαίο όνομα στο ρόστερ αν και πλέον είναι... παλαίμαχος, ενώ πολλοί γνωστοί στην Ευρώπη και στα top-leagues είναι σαφώς οι παίκτες της γραμμής κρούσης, Ντεμπά Μπα, Αρντά Τουράν, Ελιέρο Ελία. Στην Μπασάκσεχιρ αγωνίζεται ένας πρώην «Ελληνας», ο Στέφανο Ναπολεόνι, όπως και ο κάποτε αμυντικός των Αρσεναλ και Σίτι, Γκαέλ Κλισί. Ολοι αυτοί, παίζουν στο Fatih Terim Stadium, χωρητικότητας 17.000 θέσεων, υπό τις οδηγίες του 45χρονου, πρώην διεθνή Τούρκου μέσου, Οκάν Μπουρούκ, για τον οποίο το club αποτελεί, μέχρι στιγμής το peak της καριέρας του.