ΙΚΕΑ και Σουηδία!

ΙΚΕΑ και Σουηδία!

Η Σουηδική καταγωγή της ΙΚΕΑ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς της. Πολλές αλλαγές που έλαβαν χώρα στη Σουηδική κοινωνία του 19ου και 20ου αιώνα συνέθεσαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο η ΙΚΕΑ αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε. Οι ιδέες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο στη Σουηδία, επηρεάζουν μέχρι σήμερα τη γκάμα προϊόντων ΙΚΕΑ, αλλά και τις αξίες της εταιρίας, ενώ βοήθησαν στη διαμόρφωση της πεποίθησης ότι καλοσχεδιασμένες, πρακτικές και οικονομικές λύσεις επίπλωσης του σπιτιού, μπορούν να κάνουν καλύτερη την καθημερινή ζωή στο σπίτι.

Η Σουηδία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική επιρροή για την ΙΚΕΑ. Γι’ αυτό και αν μελετήσουμε διάφορα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη σημερινή εικόνα της Σουηδίας, μπορούμε να κατανοήσουμε περισσότερο την κουλτούρα της ΙΚΕΑ. Το Σουηδικό στοιχείο κυριαρχεί σε όλα τα προϊόντα, τη φιλοσοφία και τις υπηρεσίες της. Επιρροές όπως καινοτομία, τόλμη για το διαφορετικό, συνεχής επιθυμία για ανανέωση, σεβασμός στη φύση, ερευνητικότητα, ανοιχτό μυαλό και ενθουσιασμός, αποτελούν στοιχεία και υλικά, τα οποία η ΙΚΕΑ χρησιμοποιεί για να διαμορφώσει το δικό της οικείο πρόσωπο προς τους καταναλωτές.

Πέραν από την ΙΚΕΑ, Σουηδικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις συναντάμε και καθημερινά στη ζωή μας. Ίσως δεν γνωρίζετε ότι το Skype, που μας ενώνει με αγαπημένα μας πρόσωπα οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μέσω άμεσων μηνυμάτων, φωνητικών κλήσεων και βιντεοκλήσεων, είναι Σουηδικό! Το Candy Crush Saga, ένα παιχνίδι που ξεπερνά τους 6,5 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον πλανήτη, κατασκευάστηκε από τη σουηδική εταιρία King! Επίσης, σε Σουηδούς αποδίδεται και η εφεύρεση πολλών αντικειμένων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως η ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου και το φερμουάρ, καθώς και άλλες εφευρέσεις όπως της κλίμακας Κελσίου και του βηματοδότη. Και αυτά είναι μόνο μερικά δείγματα Σουηδικής επιρροής και εφευρετικότητας.

Η ΙΚΕΑ ενστερνίζεται αυτό το πνεύμα καινοτομίας, κοιτάζοντας πάντα μπροστά και υιοθετώντας μια θετική στάση προς τον υπόλοιπο κόσμο. Η αυθεντικότητα, η ειλικρίνεια, η πρακτικότητα και η απλότητα είναι όλες αρχές που η ΙΚΕΑ έχει υιοθετήσει από τη Σουηδική της καταγωγή και που πάντα θα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ταυτότητάς της.