PwC: Σημαντικές αλλαγές στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές


PwC: Σημαντικές αλλαγές στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές μέχρι το 2020

Έκθεση  της PwC προβλέπει τη διαμόρφωση νέας ισορροπίας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές μέχρι το 2020, με σημαντικές διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά το τοπίο, τη σύνθεση και τη δυναμική τους. Η έκθεση καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, να ιεραρχήσουν άμεσα τις προτεραιότητές τους αν επιθυμούν να παραμείνουν στο παιχνίδι σε πέντε χρόνια από σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Capital Markets 2020: Will it change for good», ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστές ηγούνται της ατζέντας για τη μεταρρύθμιση, καθορίζοντας τον ρυθμό της αλλαγής, ο ρόλος τους δεν είναι καταλυτικός. Η PwC εκτιμά ότι οι πραγματικές κινητήριες δυνάμεις, που δεν είναι άλλες από τις προσδοκίες ενός ευρύτερου φάσματος εμπλεκομένων φορέων και τις πραγματικότητες του νέου οικονομικού και εμπορικού σκηνικού, είναι αυτές που θα αναδιαμορφώσουν με ριζικό και μόνιμο τρόπο τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές.

Όπως συμπεραίνει η PwC, η νέα ισορροπία θα αναδυθεί μέσα από την καινοτομία, την τεχνολογία, τις δομές του κλάδου, τα επιχειρηματικά μοντέλα, τις χρηματοοικονομικές δομές, τα προϊόντα και τις αποδοχές.

Συνεπώς, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους, να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις των πελατών, να αξιοποιήσουν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και να προσαρμοστούν στην ατζέντα μεταρρύθμισης του κλάδου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι συμμετέχοντες (επενδυτικές τράπεζες, μεσίτες-χρηματιστές, οργανισμοί διεκπεραίωσης χρηματοοικονομικών συναλλαγών και άλλοι παρόμοιοι φορείς) και οι χρήστες (οργανισμοί ιδιωτικών κεφαλαίων, συνταξιοδοτικά ταμεία, αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου και άλλοι, μη τραπεζικοί χρηματοοικονομικοί διαμεσολαβητές και επιχειρήσεις), διατρέχουν τον κίνδυνο να βγουν από την κρίση, έχοντας επιτύχει μεν την ανακεφαλαιοποίηση, αναδιάρθρωση και μεταρρύθμισή τους αλλά χωρίς να έχουν πλέον θέση στην αγορά.

Τα συμπεράσματα της PwC εξάγονται από τις απαντήσεις που έδωσαν 250 εκτελεστικά στελέχη κεφαλαιαγορών και ηγετικές προσωπικότητες του κλάδου που συμμετείχαν στην παγκόσμια έρευνα , μέσα από τις οποίες ανέδειξαν ως τις τρεις κυριότερες προκλήσεις την αύξηση της κερδοφορίας των πελατών (36%), την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες (33%) και την προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού (33%).

Οι συμμετέχοντες στις κεφαλαιαγορές αναγνωρίζουν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους, με το 56% να την κατατάσσει ως την κορυφαία επενδυτική τους προτεραιότητα.

Τα εκτελεστικά στελέχη εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την απειλή που προέρχεται από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, όπως είναι η πληθοχρηματοδότηση (crowd funding) και τα δάνεια μεταξύ ιδιωτών (peer-to-peer lending). Το 70% εκτιμά ότι οι πρακτικές αυτές συνιστούν μέτρια μέχρι σοβαρή απειλή για τις παραδοσιακές τράπεζες, ενώ το 16% πιστεύει ότι το σκιώδες αυτό τραπεζικό σύστημα ενδέχεται να επεκταθεί πέραν του 25% του μεριδίου της αγοράς χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού που κατέχει σήμερα. Μόλις το 20% πιστεύει ότι αυτού του είδους πρακτικές αντιπροσωπεύουν καινοτόμες ευκαιρίες για συνεταιρισμούς.

Σύμφωνα με την PwC, για να μπορέσουν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο, οι ενδιαφερόμενοι παράγοντες στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές θα πρέπει, σήμερα κιόλας, να χειριστούν και να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους απάντηση σε έξι προτεραιότητες:

-    προορατική διαχείριση ρύθμισης κινδύνων και κεφαλαίου
-    καθιέρωση ισχυρότερης κουλτούρας και ανάλογη συμπεριφορά
-    επαναπροσδιορισμός του επιχειρηματικού μοντέλου
-    στρατηγική ανανέωση του μοντέλου λειτουργίας
-    αξιοποίηση καινοτομίας και δεξιότητες προώθησής της
-    εξασφάλιση πλεονεκτήματος όσον αφορά την πληροφόρηση.