Ο καφές που "ξυπνά" συνειδήσεις

Καφές: το ρόφημα που κάνει το πρωινό ξύπνημα ανεκτό, που μας δίνει ενέργεια να αντιμετωπίσουμε άλλη μια μέρα στη δουλειά, που φέρνει φίλους και συγγενείς και ερωτοχτυπημένους μαζί για να τον απολαύσουν. Στην Κύπρο τον αγαπούμε αναμφισβήτητα, αφού συνοδεύει σταθερά τις πλείστες κοινωνικές μας συναναστροφές.

 

Εκτός από την χαρακτηριστική του γεύση και το άρωμά του, ο καφές έχει αποδειχθεί μέσα από ερευνητικές μελέτες να διαθέτει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και σχετίζεται (σε μικρότερες δόσεις, βέβαια!) με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, εμφραγμάτων και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Κατανοητοί, λοιπόν, οι λόγοι για τους οποίους πολλοί από εμάς επιλέγουμε τον καφέ πρωί, απόγευμα, ακόμη και βράδυ! Μπορεί μια μικρή μας πράξη, όπως το να αγοράζουμε ένα ποτήρι καφέ την ημέρα, να έχει αντίκτυπο σε ζωές ανθρώπων που ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά; Ακούγεται απίθανο, κι όμως συμβαίνει!

 

Ίσως έχετε ξανακούσει τον όρο microfarm. Τα microfarms, δηλαδή οι μικροκαλλιέργειες, είναι φυτείες μικρής έκτασης στις οποίες φυτρώνει περιορισμένος αριθμός καφεόδεντρων. Το αποτέλεσμα; Η παραγωγή μοναδικού καφέ!

 

Τέτοια είδη καφέ αναζητεί και η Coffee Island, που εδώ και χρόνια γυρνάει τον κόσμο ασταμάτητα ψάχνοντας τις καλύτερες ποικιλίες καφεόδεντρων, γνωρίζοντας και δουλεύοντας παράλληλα με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες. Το καφεκοπτείο έρχεται σε άμεση επαφή και συνεργασία (Direct Trade) με τις μικροκαλλιέργειες με τις οποίες συνεργάζεται, δημιουργώντας μακροχρόνιες σχέσεις με τους παραγωγούς, από τις οποίες επωφελούνται και κατά συνέπεια οι τοπικές κοινότητες της κάθε χώρας!

 

Με αυτό τον τρόπο η σχέση παραγωγού-καφεκοπτείου χτίζεται με πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό, με τον καφέ που φτάνει στα χέρια μας να διατηρεί όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά της προέλευσής του. Ο καφές Ethiopia Guji (μέρος του MICROFARM PROJECT®), για παράδειγμα, προέρχεται από την περιοχή Oromia, Guji και την ομώνυμη φυλή των ανθρώπων της περιοχής.

 

Ο Ethiopia Guji είναι καφές 100% Specialty Arabica, με άρωμα ανανά, μαύρης σοκολάτας και μέντας, που παράγεται από περιορισμένο αριθμό καφεόδεντρων. Αυτό σημαίνει ότι την ιδιαίτερή του γεύση θα απολαύσουν μόνο λίγοι από εμάς!

 

Τέτοιες ποικιλίες καφέ, σε αντίθεση με βιομηχανικές παραγωγές, μπορεί να διαφέρουν ελάχιστα από ποτήρι σε ποτήρι αλλά είναι πάντοτε γεμάτες χαρακτήρα. Είναι ποικιλίες μοναδικές, που προσφέρουν όχι μόνο απίστευτη απόλαυση στους λάτρεις του καφέ, αλλά βοηθούν στο να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής για κατοίκους κοινοτήτων της χώρας καλλιέργειάς τους.