Το συλλεκτικό μπουκάλι της Coca-Cola ενισχύει το «Zero Waste Beach»

ΤΟ 15% ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΒΥΘΟΥ

 

  • Κάθε φορά που κάποιος απολαμβάνει το αγαπημένο του αναψυκτικό στο γυάλινο, συλλεκτικό μπουκάλι που είναι εμπνευσμένο από την ιστορία, την παράδοση και τη μυθολογία του τόπου μας, συμβάλλει στον καθαρισμό 10 παραλιών και του βυθού τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Zero Waste Beach».

  • Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, Coca-Cola και AKTH εγκαινίασαν τις φετινές κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις τους

 

Ένα σημαντικό περιβαλλοντικό σκοπό θα ενισχύσει φέτος το καλοκαίρι το συλλεκτικό μπουκάλι της Coca-Cola. Το μπουκάλι που κυκλοφορεί και αυτό το καλοκαίρι θα ενισχύσει τη μάχη κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και συγκεκριμένα το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Zero Waste Beach», που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά.

 

Η Coca-Cola προσφέρει αυτό το καλοκαίρι το 15% των καθαρών εσόδων από τις  πωλήσεις του συλλεκτικού της μπουκαλιού για τον καθαρισμό δέκα παραλιών και των βυθών τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα «Zero Waste Beach». Απολαμβάνοντας το αγαπημένο τους αναψυκτικό στο συλλεκτικό μπουκάλι, οι καταναλωτές θα συμβάλλουν παράλληλα στο παγκόσμιο όραμα της Coca-Cola για έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα. Το γυάλινο, συλλεκτικό μπουκάλι, κυκλοφορεί σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης του νησιού και είναι εμπνευσμένο από την ιστορία, την παράδοση και τη μυθολογία του τόπου μας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συντελεστές του «Zero Waste Beach», το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και η Coca-Cola/A/φοι Λανίτη ρίχθηκαν σήμερα ξανά στα βαθιά και ειδικότερα στον αγώνα κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, που καθιερώθηκε από το 2017 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου, Coca-Cola και ΑΚΤΗ εγκαινίασαν από τον ύφαλο Mackenzie στη Λάρνακα, τις πρωτοβουλίες και δράσεις που θα αναληφθούν φέτος κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Zero Waste Beach». Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα καθαρισμοί βυθού σε τέσσερα σημεία της Κύπρου. Περισσότεροι από σαράντα επαγγελματίες δύτες καθάρισαν τους φυσικούς υφάλους σε Πρωταρά, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο. Πέρα από τον ύφαλο Mackenzie στη Λάρνακα, έγινε καθαρισμός στον ύφαλο Μουλιά στην Πάφο, στο Green Bay (αλιευτικό καταφύγιο) στον Πρωταρά και στο Δασούδι Λεμεσού. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Κύπρο ταυτόχρονος καθαρισμός βυθού σε διάφορα σημεία του νησιού.

 

Τον καθαρισμό του υφάλου Mackenzie στη Λάρνακα παρακολούθησε από σκάφος ομάδα δημοσιογράφων που ειδικεύονται στο ρεπορτάζ Περιβάλλοντος και οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τον βαθμό ρύπανσης των κυπριακών θαλασσών από τα πλαστικά, παρακολουθώντας το δύσκολο έργο των δυτών, που με επιμονή και μεγάλη προσπάθεια έφερναν τα σκουπίδια από τον βυθό στην επιφάνεια, για να καθαριστεί ο πολύτιμος για την βιοποικιλότητα, ύφαλος. Επιστήμονες της ΑΚΤΗΣ ανέλυσαν στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τις καταστροφικές συνέπειες από τη θαλάσσια πλαστική ρύπανση, τόσο για τη θαλάσσια ζωή, όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Παράλληλα, ανέδειξαν ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος  της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης είναι η ανάληψη δράσεων, ώστε να μειωθούν δραστικά και τα σκουπίδια που καταλήγουν στις θάλασσες, στόχο στον οποίο εστιάζει ακριβώς το Πρόγραμμα «Zero Waste Beach».

 

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά, δήλωσε υπερήφανη για τη συνέχιση του Προγράμματος «Zero Waste Beach» και για την επέκτασή του σε παγκύπρια, πλέον, βάση, τονίζοντας ότι ο πήχης μπαίνει ακόμη πιο ψηλά: «Αφενός κλιμακώνουμε την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από το παγκόσμιο ζήτημα της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και αφετέρου στοχεύουμε στην επέκταση του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων και την υιοθέτηση υπεύθυνων και βιώσιμων πρακτικών σε τοπικό επίπεδο. H υποστήριξη του Προγράμματος «Zero Waste Beach», εντάσσεται στο πλαίσιο του παγκόσμιου οράματος της Coca‑Cola για “Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα”», υπογράμμισε η κ. Πατσιά.

 

Η πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Ξένια Λοϊζίδου, τόνισε από την πλευρά της ότι τα σκουπίδια που καταλήγουν στις θάλασσες έχουν κυρίως χερσαία προέλευση και απειλούν την δημόσια υγεία, αφού τα μικροπλαστικά μπήκαν μέσω των ψαριών στη διατροφική μας αλυσίδα. Η κ. Λοϊζίδου ανέλυσε ακόμη την σημασία της επιλογής υφάλων για την πραγματοποίηση καθαρισμού. «Οι ύφαλοι είναι σημαντικοί θαλάσσιοι βιότοποι και έχουν καθοριστική σημασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις θάλασσες ας, για αυτό πρέπει να διατηρούνται καθαροί», εξήγησε.

 

Η καμπάνια της Coca-Cola «Ταυτόχρονοι Καθαρισμοί Βυθού και Ακτών» θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο με την πραγματοποίηση ακόμη  έξι καθαρισμών βυθού και παραλιών.