Τον συνέλαβαν, αποθεώθηκε, τους χαμογελούσε… έκλαψε

Τον συνέλαβαν, αποθεώθηκε, τους χαμογελούσε… έκλαψε

Στις 26 Απριλίου το 1991 ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα συλλαμβάνεται σε διαμέρισμα στο Μπουένος Άιρες. Οι αρχές έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα και βρήκαν τον Θεό της μπάλας μαζί με άλλους άντρες, διάφορα άλλα ναρκωτικά και κοκαΐνη. Το διαμέρισμα στο Καμπαλίτο άνηκε στον κουνιάδο του Ντιέγκο, στον  Γκαμπριέλ Εσπόσιτο. 

Ο Θεός ήταν… θνητός. Είχε αδυναμίες, ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Μαραντόνα μαζί με άλλους δύο οι οποίοι ήταν υπό την επήρεια ουσιών. Κάτω από το διαμέρισμα είχαν συγκεντρωθεί δημοσιογράφοι αλλά και απλοί πολίτες. Με το που αντιλήφθηκαν τον Ντιέγκο να κατεβαίνει με την συνοδεία αστυνομικών, τον αποθέωσαν (!) Βλέπετε, για όλους ήταν ένας… Θεός. Ακόμα κι΄εκείνη την τραγική στιγμή. Ο Αργεντινός τους χαμογέλασε όμως όλοι γνώριζαν ότι ο Θεός ήταν τελικά θνητός.  

Μετ΄εμποδίων λόγω του πλήθους, έφτασε στο τμήμα. Εκεί ξέσπασε σε κλάματα. Όλα είχαν τελειώσει. 

Ο Μάρκος Φράντσι, φίλος και κατά καιρούς μάνατζερ του Ντιέγκο δήλωνε… “Η σχέση του Μαραντόνα με τα ναρκωτικά είχε διάρκεια μόλις τρεις μήνες”

Τόσο οι δικηγόροι όσο και οι αρχές διέψευσαν αυτόν τον ισχυρισμό. Ο Μαραντόνα έκανε χρήση ουσιών για πολύ μεγαλύτερο διάστημα των τριών μηνών. 

Το στόρι πριν την σύλληψη… 

Η 25χρονη μυστική αστυνομικός την οποία ερωτεύτηκε. Αυτή προσποιήθηκε ότι τα αισθήματα ήταν αμοιβαία και τελικά τον παγίδευσε… 

Έπειτα από πολλά προβλήματα στην Ιταλία όπως έλεγχο ντόπινγκ ο οποίος έδειξε ίχνη κοκαϊνης στον οργανισμό του, ο Ντιέγκο αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η ποινή αποκλεισμού που του επιβλήθηκε ήταν 15 μήνες. Δεν αφορούσε μόνο την Ιταλία, αλλά όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες σε διεθνές επίπεδο. Ο ηγέτης της Νάπολι και της Αργεντινής δεν θα μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο ξανά μέχρι τις 30 Ιουνίου 1992. 

Όπως ήταν λογικό, οι αρχές παρακολουθούσαν κάθε βήμα του Μαραντόνα στο Μπουένος Άιρες. Γι΄αυτό και επιστρατεύθηκε η 25χρονη μυστική αστυνομικός. Ο Αργεντινός σταρ την ερωτεύτηκε και κατάφερε να μπει στο περιβάλλον του. 

Η έφοδος της αστυνομίας στο διαμέρισμα όπου συνελήφθη ο Ντιέγκο δεν ήταν τυχαία. 

Σοκαρίστηκαν οι αστυνομικοί - “Έχεις χαθεί Ντιέγκο; Είσαι χαμένος; Πόση άσπρη έχεις πάρει;” 

“Ο Ντιέγκο και ένας φίλος ήταν γυμνοί σε ένα διπλό κρεβάτι. Και οι δύο πήδηξαν ενστικτωδώς στην έφοδο. Ο Ντιέγκο ήθελε να βάλει το εσώρουχό του, έχασε τον βηματισμό και έπεσε από το κρεβάτι…”, είχε γραφτεί στον τύπο τότε. 

“Έχεις χαθεί Ντιέγκο; Είσαι χαμένος; Πόση άσπρη έχεις πάρει;”, ρώτησε ένας από τους αστυνομικός. 

“Φύγετε, μη με σκοτώσετε. Μπορούμε να το φτιάξουμε”, απάντησε ο Μαραντόνα. 

“Αδύνατον να πάμε πίσω. Υπάρχουν 200 άνθρωποι στον δρόμο”

Ο Ντιέγκο έμεινε για μία μέρα πίσω από τα κάγκελα. Πλήρωσε την εγγύηση και ήταν ελεύθερος. 

“Ναι, έκανα χρήση κοκαΐνης. Ήθελα να ξεπεράσω το στρες και την πίεση από τη σωματική και ψυχολογική κόπωση. Έκανα πολλά λάθη στη ζωή μου. Πίστεψα ότι η κοκαΐνη θα με ανακούφιζε. Δεν είχα δίκιο, αλλά δεν είχα και τις ηθικές δυνάμεις να αντισταθώ”

Ύστερα από τα περάσματα σε Σεβίλλη (1992-93) και Νιούελς (1993-94), ο Μαραντόνα έπαιξε στην Μπόκα Τζούνιορς για μια διετία και το 1997 κρέμασε οριστικά τα παπούτσια του.

Η μάχη με τα ναρκωτικά όμως δεν τελείωσε εκεί

Οι προσπάθειες για αποτοξίνωση δεν είχαν αποτέλεσμα. Το 2004 υπέστη καρδιακό επεισόδιο και αποφάσισε να σταματήσει την χρήση. 

Ο Μαραντόνα δεν κατάφερε ποτέ να σώσει την καριέρα του στο ποδόσφαιρο. Κατάφερε όμως να σώσει την ίδια του την ζωή.