Η UEFA αναγκάζει τους συλλόγους να δημοσιεύουν οικονομικά στοιχεία

Απόφαση σταθμός από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, η οποία στο πλαίσιο της διαφάνειας στο ποδόσφαιρο, πρόκειται να επιβάλλει στους ευρωπαϊκούς συλλόγους τη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων.

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε η νέα έκδοση του Κανονισμού Αδειοδότησης και Financial Fair Play, οι οποίοι τέθηκαν σε διαβούλευση με την ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων), τις ευρωπαϊκές λίγκες και τη FIFPro Europe (Ένωση Ποδοσφαιριστών).

Μία πρώτη αλλαγή υποχρεώνει τους συλλόγους "να δημοσιεύουν οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και πληρωμών σε ατζέντηδες", όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Επιπροσθέτως, θα υπάρξει ευρύτερη εναρμόνιση των οικονομικών και λογιστικών αρχών σε συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές συνδιαλλαγές για όλες τις χώρες μέλη της συνομοσπονδίας.

Στη συνεδρίαση συμφωνήθηκε η χρήση επιπλέον οικονομικών δεικτών ώστε να προλαμβάνονται οικονομικά προβλήματα και να επιτρέπουν τον αυστηρότερο έλεγχο των μπάτζετ των ομάδων από τη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου Συλλόγων. Εισάγονται ο δείκτης βιώσιμου χρέους, που θα ενισχύσει τον έλεγχο όσον αφορά τα χρέη των συλλόγων, καθώς και ο δείκτης ελλείμματος μεταγραφών, που θα καταμετρά τις υπερβάσεις συλλόγων σε μεταγραφές παικτών.

Τέλος, βάσει νέων κανονισμών γίνονται υποχρεωτικές βελτιώσεις που αφορούν στην ασφάλεια και την εκπαίδευση νεαρών παικτών και προβλέπονται διατάξεις για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.