Πέναλτι σημαίνει… μαθηματικά: Ολλανδοί βρήκαν την λύση!

Το πέναλτι είναι ο... εφιάλτης του τερματοφύλακα. Πάντα εκείνος που το εκτελεί έχει το προβάδισμα. Ολλανδοί μαθηματικοί, όμως, υποστηρίζουν ότι βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα «πώς πιάνεις ένα πέναλτι» και παρουσίασαν την έρευνά τους λίγο πριν τον τελικό του Champions League.
 
Πέναλτι. Μια διαδικασία που κάνει τον τερματοφύλακα να αισθάνεται έως και φόβο. Ο… εφιάλτης του κάθε πορτιέρο. Μπορούν, ωστόσο τα μαθηματικά να δώσουν – επιτέλους – ένα μικρό προβάδισμα στους τερματοφύλακες; Σύμφωνα με Ολλανδούς μαθηματικούς, υπάρχει λύση.
 
Οι συγκεκριμένοι ανακάλυψαν έναν μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου ο τερματοφύλακας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μπλοκάρει ένα πέναλτι
 
Σύμφωνα με τους ίδιους οι παράγοντες που κρίνουν αν ένας γκολκίπερ θα πιάσει το πέναλτι είναι οι εξής. Η ταχύτητά του ίδιου, η θέση του και ο στόχος που βάζει ο εκτελεστής.
 
Η εξίσωση λαμβάνει υπόψη την ταχύτητα του τερματοφύλακα (VGK), το σημείο στο οποίο η μπάλα θα περάσει τη γραμμή (ΧΒ) και την αρχική θέση του τερματοφύλακα (XGK).
 
Όλα αυτά διαιρούνται από το χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να κλωτσήσει τη μπάλα ο εκπαιδευτής (TTCPT) και την περίοδο που η μπάλα «ταξιδεύει» μέχρι το τέρμα (TTCB).
 
Οι Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με την εξίσωση που προτείνουν, οι τερματοφύλακας θα μπορούν να χρονομετρούν τέλεια τη βουτιά τους. Αυτό αποτελεί για τους ίδιους το σημείο κλειδί για να πιάσει κάποιος ένα πέναλτι.
 
Σύμφωνα με έρευνες ο μέσος τερματοφύλακας χρειάζεται περίπου 6 δέκατα του δευτερολέπτου για να τεντωθεί. Και ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο για να εκτείνει και το χέρι του. 
 
Τι λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας
 
Αυτό που σημειώνουν οι Ολλανδοί μαθηματικοί είναι πόσο σημαντικό είναι για τους τερματοφύλακες να παρακολουθούν τις κινήσεις του εκτελεστή πριν να χτυπήσει τη μπάλα.
 
Ο επικεφαλής της ερευνητική ομάδας δηλώνει.«Αν έχουμε δίκιο, τότε οι τερματοφύλακες θα γνωρίζουν τι πρέπει να παρατηρούν προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητές τους».
 
Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορος είναι ένας τερματοφύλακας, προσθέτει ο ίδιος καλώντας τους γκολκίπερ να προπονούνται στην ευελιξία και την έκρηξη.
 
Κατά τον ίδιο οι προπονήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκτελέσεις από διαφορετικές αποστάσεις και με διαφορετικές ταχύτητες της μπάλας.