Μέσι - Αργεντινή: Πιο μακριά από ποτέ...

Ο Λιονέλ Μέσι συμπληρώνει πέντε μήνες μακριά από την εθνική Αργεντινής και κανείς δεν γνωρίζει αν θα επιστρέψει ξανά με τον ίδιο να μην δείχνει αυτή την στιγμή διάθεση να μιλήσει για την «αλμπιτσελέστε».

Καζάν, 30 Ιουνίου 2018. Για την φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Αργεντινή γνωρίζει την ήττα με 4-3 από την Γαλλία η οποία στη συνέχεια φτάνει μέχρι το τέλος και την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Η Αργεντινή με τον Μέσι στην σύνθεσή της για άλλη μια μεγάλη διοργάνωση αποτυγχάνει να φτάσει στην πηγή και ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα αποχωρεί από την Ρωσία χωρίς να πει κουβέντα. Από τότε έχουν περάσει πέντε μήνες, ο Χόρχε Σαμπάολι αποτελεί παρελθόν με τον Λιονέλ Σκαλόνι να αναλαμβάνει υπηρεσιακός, ενώ αρκετοί βασικοί παίκτες των προηγούμενων ετών δίνουν την θέση τους στη νέα γενιά. Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που δεν καλείται είναι και ο Μέσι. 

Ο ίδιος από την Ρωσία και μετά δεν έχει αναφερθεί ούτε μία φορά στην εθνική Αργεντινής και το μέλλον του, πόσο μάλλον να αγωνιστεί. Ο Σκαλόνι από την πλευρά του αναφέρει πως έχει υπάρξει μια σιωπηρή συμφωνία με τον Μέσι ώστε στα πρώτα φιλικά μετά την αποτυχία του Μουντιάλ να μην λάβει μέρος. 

«Εκτιμώ, ελπίζω και πιστεύω πως ο Μέσι θα αγωνιστεί ξανά με την εθνική», τονίζει ο Σκαλόνι ο οποίος στα έξι φιλικά της Αργεντινής μέχρι στιγμής την φανέλα με το Νο10 δεν την έχει δώσει σε κανέναν στέλνοντας μήνυμα στο μεγάλο αστέρι της ομάδας πως στην εθνική τον περιμένουν με ανοικτές αγκάλες. Στην AFA πιστεύουν πως το γεγονός πως τόσο ο Σκαλόνι όσο και ο Μέσι είναι από το Ροσάριο θα βοηθήσει ώστε να πειστεί να επιστρέψει στην εθνική.

Σύμφωνα με τη La Nacion όμως τα μηνύματα που στέλνει η πλευρά του Μέσι είναι συγκεχυμένα και οι δύο πλευρές δείχνουν να είναι πιο μακριά από ποτέ. Όπως αναφέρει, ποτέ ο 31χρονος σταρ δεν έχει αγωνιστεί τόσο λίγο σε μια χρονιά με το εθνόσημο στο στήθος αφού το 2018 αγωνίστηκε μόνο στα τέσσερα ματς του Μουντιάλ (Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία και Γαλλία), καθώς και στο φιλικό με την Αϊτή. 

Για να καταλάβει τον μικρό αριθμό αγώνων του Μέσι σε μια χρονιά με την εθνική του ομάδα, θα πρέπει κάποιος να γυρίσει τον χρόνο πίσω, 13 χρόνια πριν συγκεκριμένα, το 2005 όταν σε ηλικία 18 ετών είχε κάνει ντεμπούτο με την Αργεντινή. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως κάθε χρόνο δεν έχανε ματς της χώρας του όπως τα 14 παιχνίδια που αγωνίστηκε το 2007 και το 2014 ή τα 13 του 20011 ή τα 11 πριν δύο χρόνια το 2016. Γενικότερα από το 2006 και μετά πάντα μετρούσε διψήφιο αριθμό αγώνα με την εθνική με τον Μαραντόνα - παρά την όποια σχέση αγάπη-μίσους έχει με τον διάδοχό του-να τονίζει πως η Αργεντινή θα έχει τεράστιο πρόβλημα. 

Ο κόσμος όμως ζητάει μια εξήγηση, μια κίνηση, μια πράξη, από οποιαδήποτε πλευρά για να μάθει αν θα δουν ξανά το είδωλό τους ξανά στα γήπεδα της Αργεντινής. Αν ο Μέσι αποφασίσει να επιστρέψει, δεν μπορεί να το κάνει νωρίτερα πριν το επόμενο παράθυρο της FIFA που είναι στις 18 Μαρτίου του 2019. Βέβαια, εκείνη την περίοδο θα δίνει την δική του μάχη για την εμμονή του, η οποία δεν είναι άλλη από την κατάκτηση του Champions League, κάτι που ο ίδιος είχε τονίσει από τον Αύγουστο στο φιλικό της Μπαρτσελόνα με την Μπόκα Τζούνιορς στο πλαίσιο του τροπαίου Ζουάν Γκάμπερ.  

Αν τελικά αποφασίσει και θέσει εαυτό στην διάθεση του Σκαλόνι, θα έχουν συμπληρωθεί πάνω από οκτώ μήνες απουσίας, το μεγαλύτερο διάστημα ever, με ορισμένους να κάνουν λόγο για επανεμφάνισή του στο επερχόμενο Copa America της Βραζιλίας τον Ιούνιο του 2019. 

Η αλήθεια είναι πάντως πως όλοι στην Αργεντινή περιμένουν την επιστροφή του Μέσι. Οι καθημερινές ερωτήσεις στην Ομοσπονδία είναι αν ο Λίο θα δώσει το παρών, αλλά προσοχή μόνο για τον Λίο. Για κανένα άλλο ιστορικό στέλεχος της γενιάς αυτής, δλδ. τους Ντι Μαρία, Ρόχο, Μπανέγα, Ιγουαϊν. Άλλωστε, η Αργεντινή έχει μπει σε μια διαδικασία ανανέωσης για τη νέα εποχή με βασικούς πρωταγωνιστές το δίδυμο Ικάρντι - Ντιμπάλα. Ο μοναδικός που μπορεί να έχει κάποιες ελπίδες για το νέο γκρουπ είναι ο Αγουέρο, και αυτός όμως αν αποδεχτεί ότι ο ρόλος του θα είναι συμπληρωματικός, κάτι που έχει αποδεχτεί ο Ρομέρο με τον Αρμάνι να αποτελεί πλέον την βασική επιλογή (στα ματς με το Μεξικό δεν κλήθηκε λόγω των δύο τελικών του Copa Libertadores).

Βέβαια, όλα αυτά θα αλλάξουν εάν ο Μέσι επιστρέψει, και όταν έχεις τον καλύτερο στον κόσμο δεν μπορείς παρά να έχεις αυτόν ως μεγάλο πρωταγωνιστή. «Αν έχεις τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο έχεις μια επιπλέον πιθανότητα να πας καλά. Τώρα αυτό που θα πρέπει να κάνουμε στην εθνική είναι να τελειώσουμε και να ξεκαθαρίσουμε τα δυσάρεστα που είδαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο Λίο θα συνεχίσει να είναι μαζί μας. Δεν του έχω μιλήσει ακόμα μαζί του, γιατί νομίζω ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλά γνωρίζω καλά τι αισθάνεται για την φανέλα αυτή», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της AFA, Κλαούντιο Τάπια. 

Τα δεδομένα αυτή την στιγμή καταγράφουν πως ο Μέσι έχει χάσει ήδη έξι αγώνες της Αργεντινής, και σε αντίθεση με το τι έγινε το 2016 όταν μετά τον χαμένο τελικό στα πέναλτι κόντρα στην Χιλή, είπε κάτι πάνω στην ένταση της στιγμής, η τωρινή του απόφαση δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας δικής του παρόρμησης.

Από τον κύκλο του διαρρέεται πως η όποια απόφαση δεν θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στα διοικητικά της ομοσπονδίας ή το ποιος θα είναι ο επόμενος ομοσπονδιακός τεχνικός, αλλά θα βασίζεται στο συναίσθημα, στη νοσταλγία, στην επιθυμία του για να επιστρέψει και το αν θα έχει τον ίδιο ενθουσιασμό με πριν. Και όπως προσθέτουν... «η απόφαση αυτή θα είναι αποκλειστικά δική του».

Το σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά από το 2005 και την Βουδαπέστη όπου ο σταρ της Μπαρτσελόνα πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της «αλμπιτσελέστε», Μέσι κι εθνική Αργεντινής δείχνουν να είναι όσο πιο μακριά από ποτέ.