Πώς θα είναι το νέο Champions League

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ διεκδικούν τις επόμενες ημέρες την πρόκρισή τους στους ομίλους του Champions League και το gazzetta.gr θυμίζει τις αλλαγές που θα έχει από φέτος η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η πιο σημαντική αφορά στην αλλαγή της ώρας έναρξης των αγώνων που πλέον πάει στις 22:00 αλλά και στις 19:55.

Οι αλλαγές αυτές είναι:

  • Θεσπίζονται νέες ώρες έναρξης των αγώνων στο Champions League και τα πλέι οφ, οι αγώνες της φάσης των ομίλων, τα παιχνίδια της φάσης των «16», οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και ο τελικός θα αρχίζουν στις 22:00 ώρα Ελλάδας. Όμως, σε κάθε αγωνιστική της φάσης των ομίλων, δύο από τις αναμετρήσεις της Τρίτης και δύο από τις συναντήσεις της Τετάρτης θα αρχίζουν στις 19:55. Όλα τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής θα διεξάγονται ταυτόχρονα. Εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα μπορούν να γίνουν από την διοίκηση της UEFA.
  • Οι τέσσερις πρώτες χώρες της κατάταξης της UEFA (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία) δεν έχουν εκπροσώπους στα προκριματικά, αφού και οι τέσσερις ομάδες τους θα βρεθούν απευθείας στους ομίλους.
  • Απευθείας πρόκριση στους ομίλους θα πάρουν 26 ομάδες και μόλις 6 θα προκύψουν από τα προκριματικά. Οι αντίστοιχοι αριθμοί μέχρι φέτος ήταν 22 και 10.
  • Οι τέσσερις ομάδες που θα αποκλειστούν από τον 3ο προκριματικό γύρο στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών, θα συνεχίσουν απευθείας στους ομίλους του Europa League, και όχι στα playoffs, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
  • Από την περίοδο 2018-19 ένας τέταρτος αναπληρωματικός μπορεί να λάβει μέρος σε νοκ άουτ αγώνες, αποκλειστικά κατά την διάρκεια της παράτασης. Αυτή δεν θα επηρεάσει τις άλλες τρεις αλλαγές.
  • Κατ' εξαίρεση για τον τελικό του Champions League, μπορούν να δηλωθούν 23 παίκτες (έναντι των 18 σε όλα τα άλλα παιχνίδια) στο φύλλο αγώνα. Έτσι, 12 αναπληρωματικοί (αντί για επτά) θα κάθονται στον πάγκο σε αυτούς τους τελικούς, δίνοντας στους συλλόγους και, συγκεκριμένα, στους προπονητές, περισσότερη ευελιξία αναφορικά με τις αλλαγές και διευκολύνοντας τη διαχείριση του ρόστερ τους για τον πιο σημαντικό αγώνα της σεζόν.
  • Όσον αφορά τη δήλωση παικτών μετά από τη φάση ομίλων του Champions League, ένας σύλλογος μπορεί να δηλώσει τρεις νέους επιλέξιμους παίκτες χωρίς περιορισμούς. Αυτό συμβαδίζει με την υφιστάμενη ρυθμιστική κατάσταση στα διάφορα εγχώρια πρωταθλήματα, η οποία δεν επιβάλλει περιορισμούς στην επιλεξιμότητα για διοργανώσεις παικτών, οι οποίοι έχουν δηλωθεί από ένα νέο σύλλογο κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.