Το Παρίσι «βάζει» τα καλά του

Επιτέλους, η στιγμή που (σχεδόν) όλοι περιμέναμε. Το Τσάμπιονς Λιγκ αρχίζει ξανά! Και τουλάχιστον σήμερα (17/2), τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Παρίσι όπου Παρί Σεν Ζερμέν και Τσέλσι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, στο «repeat» του περσινού προημιτελικού, αυτή τη φορά για τη φάση των «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πρόκειται για μία άκρως ενδιαφέρουσα «μονομαχία», με τους Παριζιάνους να βρίσκονται δύο βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Λιόν στη Ligue 1, την ώρα που οι Λονδρέζοι προελαύνουν στο αγγλικό πρωτάθλημα, απολαμβάνοντας την πρωτιά με... αέρα επτά βαθμών από τη δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι.

Πέρα από τα ονόματα των δύο συλλόγων, υπάρχουν κι οι παίκτες, αλλά και οι δύο προπονητές, που τους απαρτίζουν. Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Ντιέγκο Κόστα. Εζέκιελ Λαβέτσι, Εντέν Αζάρ. Σεσκ Φάμπρεγας, Μάρκο Βεράτι. Ζοσέ Μουρίνιο, Λοράν Μπλαν. Από όπου και να πιαστεί κανείς, μπορεί να βρει πολλά και να μιλήσει για άλλα τόσα.

Παρότι απολαύσαμε τις δύο ομάδες και στην περσινή διοργάνωση, το φετινό τους ραντεβού θα είναι ολίγον τι διαφορετικό...

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Θα μπορούσε να είναι ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Ειδικότερα, για τον πρόσφατο πανηγυρισμό του στο γκολ επί της Καέν, στον οποίο έβγαλε την φανέλα κι αποκάλυψε το μυστικό πίσω από τα πολλά τατουάζ του. Ωστόσο, την παράσταση «κλέβει» ο Νταβίντ Λουίζ.

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός βρισκόταν στην πλευρά του Ζοσέ Μουρίνιο την περσινή σεζόν, όμως αποφάσισε να αφήσει το παγωμένο Λονδίνο, για το «φωτεινό» Παρίσι, το περασμένο καλοκαίρι, με τη μεταγραφή του να φτάνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, πρόσφατα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να φύγει από το «Στάμφορντ Μπριτζ», τονίζοντας πως δεν ένιωθε όπως τα προηγούμενα χρόνια ενώ ανέφερε επίσης πως του είχε γίνει πρόταση ανανέωσης από το λονδρέζικο σύλλογο.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά λοιπόν που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη νέα του ομάδα ενώ υπάρχει φυσικά και η «ρεβάνς», στην οποία θα πάει ως αντίπαλος στο γήπεδο των «μπλε».

TΟ ΖΕΥΓΑΡΙ

Μία ομάδα με τόσους αστέρες στο ενεργητικό της, έχει σίγουρα άπειρες επιλογές. Η τριάδα των Λαβέτσι-Ιμπραΐμοβιτς-Καβάνι μπορεί σίγουρα να συγκριθεί με την αντίστοιχη των Αζάρ-Ντιέγκο Κόστα-Γουίλιαν. Ωστόσο, o «εγκέφαλος» των ομάδων είναι η μεσαία γραμμή και το ζευγάρι Βεράτι-Φάμπρεγας είναι ιδιαίτερα... ελκυστικό.

Από τη μία, ο νεαρός μέσος των Γάλλων, για τον οποίο αρκετές ομάδες αναμένονται να «σφαχτούν» το ερχόμενο καλοκαίρι. Από την άλλη, ο Σεσκ, ο οποίος από το... ψεύτικο εννιάρι στην Μπαρτσελόνα, υπό τις οδηγίες του Μουρίνιο δείχνει ξανά τα εξαιρετικά στοιχεία στο παιχνίδι του, αποτελώντας τον κινητήριο μοχλό των «μπλε».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Φάμπρεγας έχει τις περισσότερες ασίστ στο αγγλικό πρωτάθλημα, 15 στον αριθμό ενώ συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις έχει 20! Όπως καταλαβαίνει κανείς, από εκείνον περνάνε-σχεδόν-όλες οι μπαλιές, πριν η ομάδα του βγει στην επίθεση.

Όσον αφορά τον Βεράτι, με τους Ματουιντί και Τιάγκο Μότα να τον πλαισιώνουν, αποτελεί τον παίκτη ο οποίος θα κληθεί να ωθήσει τους Παριζιάνους μπροστά, με τους άλλους δύο να είναι περισσότερο αφοσιωμένοι στα αμυντικά τους καθήκοντα. 

Η λογική «δείχνει» τον Φάμπρεγας ως... νικητή.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαφορετικός για κάθε ομάδα κι επίσης για τελείως διαφορετικούς λόγους. Το νούμερο «3» ανήκει στην Παρί. Ο λόγος; Η ομάδα του Λοράν Μπλαν στοχεύει στην τρίτη σερί παρουσία της στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, θέλοντας, εφόσον το πετύχει αυτό, να φτάσει ακόμα πιο ψηλά...

Από την πλευρά της Τσέλσι και με δεδομένο πως αγωνίζεται στη Γαλλία, το νούμερό της είναι το «1». Κι αυτό διότι σε έξι επισκέψεις της σε γαλλικό έδαφος, έχει καταφέρει να νικήσει μόλις μία φορά, το 2004, κόντρα μάλιστα στην Παρί Σεν Ζερμέν. 

ΤΟ ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ

Αρκετά «πληγωμένη» θα παραταχθεί η Παρί στο σημερινό (17/2) ματς. Συγκεκριμένα, ο Λοράν Μπλαν δεν μπορεί να υπολογίζει στους Οριέ, Καμπάιγ και Λούκας Μόουρα, τη στιγμή που οι Ματουιντί και Παστόρε θεωρούνται αμφίβολοι, με τον τελευταίο ωστόσο να προπονείται κανονικά. 

Από την άλλη, ο Ζοσέ Μουρίνιο θα αποφασίσει τελευταία στιγμή για τους Μίκελ κι Όσκαρ, με τον Βραζιλιάνο μέσο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες για να βρεθεί στην αποστολή ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Ντιέγκο Κόστα, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο αρχικό σχήμα, δεν έχει αγωνιστεί από τις 27 Ιανουαρίου και το ματς με τη Λίβερπουλ, το οποίο του απέφερε τιμωρία τριών αγωνιστικών.

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Έχουν συναντηθεί σε δυο φάσεις, έχουν παίξει τέσσερα ματς. Η πρώτη τους «γνωριμία» έγινε στο πλαίσιο των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, τη σεζόν 2004-05, με το πρώτο ματς να λαμβάνει χώρα στο Παρίσι και τους «μπλε» να φεύγουν θριαμβευτές από εκεί (3-0) ενώ το δεύτερο ήρθε ισόπαλο 0-0. Η δεύτερη συνάντησή τους έγινε την περσινή σεζόν, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου στο πρώτο ματς η Τσέλσι ηττήθηκε 3-1 στο Παρίσι, όμως στον επαναληπτικό κατάφερε με δύο γκολ να πάρει τη νίκη που χρειαζόταν και να προκριθεί στους «4».

Η ΔΗΛΩΣΗ

Ανήκει στον Τιάγκο Σίλβα, ο οποίος απευθύνθηκε στον Εντέν Αζάρ. Ο Βέλγος διεθνής πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με την ομάδα του ενώ πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του με το σύλλογο του Λονδίνου. Οι εμφανίσεις του δεν έχουν περάσει απαρατήρητες κι ο Βραζιλιάνος αμυντικός της Παρί τον... κάλεσε να μετακομίσει στην πόλη του φωτός και να αγωνιστεί με τα χρώματα της γαλλικής ομάδας. 

TO... TWEET

Τα social media για άλλη μία φορά «κλέβουν» την παράσταση, λέγοντας πως οι προετοιμασίας της Παρί για το σημερινό (17/2) ματς αφορούν στην αντιμετώπιση του... πούλμαν της Τσέλσι.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΝΤΕΚΑΔΕΣ

Παρί Σεν Ζερμέν (4-3-3): Σιρίγκου, Φαν Ντερ Βιλ, Λουίζ, Σίλβα, Μάξγουελ, Μότα, Ματουιντί, Βεράτι, Λαβέτσι, Ιμπραΐμοβιτς, Καβάνι

Τσέλσι (4-2-3-1): Τσεχ, Ιβάνοβιτς, Κέιχιλ, Τέρι, Αθπιλικουέτα, Μάτιτς, Ραμίρες, Γουίλιαν, Φάμπρεγας, Αζάρ, Ντιέγκο Κόστα

Πηγή: sdna.gr