Η Ντνίπρο έγραψε ιστορία. Η ομάδα του Μίρον Μαρκέβιτς απέκλεισε το φαβορί Νάπολι με 1-0 (συνολικό σκορ 2-1) και θα αγωνιστεί στον πρώτο τελικό της ιστορίας της, φιλοδοξώντας να γίνει η τρίτη ομάδα από την Ουκρανία που θα σηκώσει ευρωπαϊκό τρόπαιο, μετά τα δύο Cup Winners Cup της Ντιναμό Κιέβου (1975, 1986) και το Europa League της Σαχτάρ Ντονέτσκ (2009).
Αντίπαλός της στον τελικό της 27ης Μαϊου στο «Ναρόντοβι στάντιον» της Βαρσοβίας θα είναι η Σεβίλλη. Οι Ανδαλουσιάνοι επικράτησαν και στον επαναληπτικό ημιτελικό της Φιορεντίνα με 2-0 (συνολικό σκορ 5-0) και θα επιχειρήσουν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους, ώστε να φτάσουν στον αριθμό ρεκόρ των 4 τροπαίων Europa League (τα 2 ως UEFA Cup).
Με… προίκα το 1-1 του πρώτου αγώνα στο «Σαν Πάολο» η Ντνίπρο ήθελε οπωσδήποτε να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, που θα της έδινε την πρόκριση. Όχι μόνο κράτησε, αλλά σκόραρε, όπως και στην Ιταλία, με τον Εβχένι Σελέζνιοβ και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της Βαρσοβίας.
Το πρώτο ημίχρονο κύλησε στα μέτρα της Ντνίπρο. Με σφικτή άμυνα κράτησε μακριά από την εστία της τους «παρτενοπέι», οι οποίοι πάντως διατήρησαν την κατοχή της μπάλας.
Πρωταγωνιστής των γηπεδούχων ο Μπόικο. Ο τερματοφύλακας της ουκρανικής ομάδας πραγματοποίησε δύο εξαιρετικές αποκρούσεις.
Οι Ναπολιτάνοι απώλεσαν τεράστια ευκαιρία στο 8’, όταν ο Ινλέρ τρύπησε… με κάθετη μπάλα την ουκρανική άμυνα, αλλά το πλασέ του Ιγκουαίν απέκρουσε εντυπωσιακά ο Μπόικο. Ο Ουκρανός γκολκίπερ νίκησε για δεύτερη φορά τον Ιγκουαϊν στο 28’, αποκρούοντας τη φαλτσαριστή κεφαλιά του Αργεντινού διεθνούς φορ.
Η πρώτη ουσιαστικά απειλή για την ιταλική εστία ήταν το σουτ του Σελέζνιοβ στο 34’, που απέκρουσε με δυσκολία σε κόρνερ ο Αντούχαρ.
Στο 49’ οι γηπεδούχοι βγήκαν στην κόντρα με το Σελέζνιοβ, όμως ο 19χρονος Λουτσκέβιτς, άπειρος ων, δεν κατάφερε να τελειώσει ιδανικά τη φάση.
O Σελέζνιοβ στο 54’ αναστάτωσε την ιταλική άμυνα, αλλά ο Αντούχαρ έκλεισε σωστά τη γωνία του και μπλόκαρε.
Τέσσερα λεπτά αργότερα (58’), όμως, Σελέζνιοβ και Μπρίτος αλληλοσπρώχθηκαν, ο Ουκρανός πήρε την κεφαλιά κι έδωσε προβάδισμα στη Ντνίπρο.
Ο Ράφα Μπενίτεθ ζήτησε αμέσως από τους παίκτες του να πάρουν περισσότερα μέτρα στο βαρύ από τη συνεχή βροχή αγωνιστικό χώρο του «Ολιμπίνσκι» κι έριξε στη μάχη τους Χάμσικ, Μέρτενς.
Η Νάπολι πλησίασε στο γκολ στο 77’, αλλά ο Ντούγκλας απέκρουσε πάνω στη γραμμή με κεφαλιά το γύρισμα του Καγιεχόν. Οσο περνούσαν τα λεπτά η πίεση των «παρτενοπέι» αυξανόταν, ποτέ όμως δεν ήρθε το γκολ που θα οδηγούσε τις δύο ομάδες στην παράταση.
Ο Μπόικο απέκρουσε στο 88’ τη σέντρα σουτ του Μάτζιο, στην τελευταία καλή φάση της Νάπολι. Μάλιστα στην κόντρα η Ντνίπρο λίγο έλειψε να πετύχει και δεύτερο γκολ με τους Κάλινιτς, Ματέους τα σουτ των οποίων απέκρουσε ο Αντούχαρ.
Στο 92′ ο Ματέους με κεφαλιά σημάδεψε… το δοκάρι.
Ντνίπρο: Μπόικο, Φεντέτσκι, Ντούγκλας, Τσεμπεριάτσκο, Λέο Μάτος, Κανκάβα, Ροτάν, Φεντόρτσουκ, Λουτσκέβιτς (67’ Ματέους), Κονοπλιάνκα (85’ Μπρούνο Γκάμα), Σελέζνιοβ (74’ Κάλινιτς).
Νάπολι: Αντούχαρ, Mάτζιο, Μπρίτος, Αλμπιόλ, Γκουλάμ, Ινλέρ, Νταβίντ Λόπεθ (79’ Ενρίκε), Ινσίνιε (61’ Μέρτενς), Καγιεχόν, Γκαμπιατίνι (55’ Χάμσικ), Ιγκουαϊν.