Μια από τις Σεβίλλη, Λίβερπουλ θα πάρει το στέμμα του Europa League. Η νικήτρια πάει στους ομίλους του Champions League, η Λίβερπουλ αν χάσει μένει εκτός Ευρώπης.Ενας τελικός ανάμεσα στη θεωρητικά υπερδύναμη της διοργάνωσης και μια από τις ομάδες-θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, στον τελευταίο αγώνα της φετινής διοργάνωσης που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στο «Ζανκτ Γιάκομπ-Παρκ» της Βασιλείας.
Η ιδιαιτερότητα του τελικού τού 2016 είναι η μεγάλη αντίφαση που περιμένει το νικητή και τον ηττημένο τη σεζόν 2016/2017. Οποια ομάδα κατακτήσει το τρόπαιο θα παίξει απευθείας στους ομίλους του Champions League, όμως για την αντίπαλό της ισχύει το αντίθετο. Για τη Λίβερπουλ η κατάκτηση είναι μονόδρομος, αφού αν ηττηθεί δεν θα παίξει στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν.
Η Σεβίλη σε περίπτωση ήττας θα παραμείνει στο Europa League, ως 7η του ισπανικού πρωταθλήματος κάτι που σίγουρα δεν συνιστά επιτυχία, ενώ έχει μπροστά της και τον τελικό του Copa del Rey την Κυριακή με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα.
Συνεπώς, τεράστιο βάρος πέφτει στους ώμους του Ουνάι Έμερι που καλείται να διαχειριστεί την ομάδα του για δύο «δίχως αύριο» αγώνες. Δεν μοιάζει να αγχώνεται ιδιαίτερα, αφού στις δηλώσεις του εξήγησε πως «... είναι μερικές δουλειές που... γουστάρεις να υποφέρεις!Μιλάμε για μάχη και προφανώς τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Οταν όμως πρόκειται για ένα τόσο κλειστό ματς όσο ο τελικός, τότε όλα αφορούν τη διασκέδαση μέσα από τον πόνο!»
Ο 34χρονος Ισπανός έχει αύριο την ευκαιρία να γράψει ιστορία, ως ο πολυνίκης προπονητής στην Ιστορία του Κυπέλλου UEFA/Europa League με τρία τρόπαια, όσα και ο Τζοβάνι Τραπανόνι.
Απέναντί του ο Γιούργκεν Κλοπ, ακόμα ένας προπονητής που καλείται να συνδέσει το όνομά του με την αναγέννηση της Λίβερπουλ. Δέκα χρόνια χωρίς τίτλο συμπληρώνουν οι «κόκκινοι» γιατί το Λιγκ Καπ που κατέκτησαν ενδιάμεσα (2012) είναι ανάξιο λόγου.
Ουσιαστικά μετά το έπος της Κωνσταντινούπολης στον τελικό του Champions League 2005 και το Κύπελλο Αγγλίας έναν χρόνο αργότερα, η Λίβερπουλ ακόμα «ψάχνεται».Ο Κλοπ έχει μπει στις καρδιές των οπαδών της στους μόλις επτά μήνες που βρίσκεται στο «Ανφιλντ», αλλά αυτά αλλάζουν πολύ εύκολα σε περίπτωση αποτυχίας.
Και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά για τους Μέρσεϊσαϊντερς αύριο στη Βασιλεία, τότε η αποτυχία θα είναι τεράστια. Ο Γερμανός προσπαθεί να μείνει ήρεμος: «Οσο πιο μεγάλη είναι η πίεση, τόσο πιο... cool γίνομαι!
Ετσι λειτουργεί το παιχνίδι, με αυτοπεποίθηση, με ομαδική δουλειά και ομαδικά όνειρα. Φυσικά φαβορί δεν υπάρχουν σε τέτοιους αγώνες, θα υπάρχει ένταση όμως αν θες να πραγματοποιήσεις το όνειρο, πρέπει να δουλέψεις σκληρά στο γήπεδο.
Κανείς δεν εγγυάται τίποτα, όμως τα πάντα είναι πιθανά» ήταν τα λόγια του Κλοπ ενόψει τελικού, που εν πολλοίς αντιπροσωπεύουν και την προπονητική φιλοσοφία του όπως τη γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια στη Ντόρτμουντ.
Πηγή:pamesports