Η ανασκόπηση του Europa League για το 2018 (βίντεο/φώτος)

Το gazzetta.gr θυμάται όλα όσα αξίζουν να παραμείνουν στη μνήμη όλων από το Europa League μέσα στο 2018, με την τεράστια επιτυχία της Ατλέτικο, τα δυο πρόσωπα της Μαρσέιγ, τη φοβερή και τρομερή Άιντραχτ, τους οπαδούς που θαύμασε όλος ο κόσμος, το γκολ που ξεχώρισε, αποκλεισμούς και προκρίσεις με βαρύνουσα σημασία...

Την... Υπερπρωταθλήτρια Ευρώπης είχαμε από τη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση στη Γηραιά ήπειρο από τη στιγμή που η Ατλέτικο επικράτησε της Ρεάλ στον μαδριλένικο «εμφύλιο» του Super Cup, στα τέλη του καλοκαιριού.

Έλληνα ποδοσφαιριστή στον μεγάλο τελικό του 2018 είχαμε και μάλιστα εκείνος είχε δοκάρι.

Γκολάρες είχαμε και θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν πολλές αλλά με τεράστια δυσκολία προέκυψε η μία και καλή.

Ρεκόρ γερμανικού συλλόγου και κόσμο που θα ζήλευαν πολλά κλαμπ, είχαμε.

Όλα τα είχαμε στο Europa League του 2018 και το gazzetta.gr ξεχώρισε όλα αυτά στα οποία αξίζει να σταθεί κανείς στην ανασκόπηση του έτους που... γέρασε και τελείωσε.

Θριαμβεύτρια ξανά η Ατλέτικο Μαδρίτης

Έχοντας «υποβιβαστεί» στο Europa League από τα νοκ-άουτ της περασμένης διοργάνωσης και ξεκινώντας το 2018 στον δεύτερη κατά σειρά ευρωπαϊκό θεσμό, η Ατλέτικο Μαδρίτης κατάφερε να σημειώσει πορεία που ολοκληρώθηκε με το μεγάλο τρόπαιο στον τελικό της Λιόν, τη 16η Μαΐου του έτους που ολοκληρώθηκε... Οι «ροχιμπλάνκος» έφτασαν στο τελικό 3-0 επί της Μαρσέιγ για να κατακτήσουν το τρίτο Europa League της ιστορίας τους και 4ο ευρωπαϊκό τίτλο στα χρονικά της ύπαρξής τους, στο παιχνίδι που ο Αντουάν Γκριεζμάν πέτυχε δυο γκολ και ο Κώστας Μήτρογλου είχε συμμετοχή και δοκάρι για τη γαλλική ομάδα που έμεινε με το μετάλλιο του φιναλίστ. Ο θρίαμβος αυτός αποτέλεσε ακόμα μια σπουδαία σελίδα ιστορίας για την Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε, ο οποίος έχει άρρηκτα συνδεδεμένο το όνομα του με χρυσές στιγμές του κλαμπ της Μαδρίτης.

Η... απόλυτη Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Ακόμα και στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, με εξασφαλισμένη την πρόκριση στην επόμενη φάση και καμία ανάγκη για... τρέξιμο, ιδρώτα και θετικό αποτέλεσμα στο τελευταίο ματς στη Ρώμη, η Άιντραχτ έδειξε ότι μόνο για πλάκα δεν βλέπει τη διοργάνωση. Με ανατροπή, επικράτησε 2-1 της Λάτσιο με πολύ όμορφα γκολ και κάπως έτσι, έγινε η μοναδική γερμανική ομάδα που καταφέρνει σε γκρουπ τελικής φάσης ευρωπαϊκής διοργάνωσης να κάνει το απόλυτο με το 6x6 και τους 18 βαθμούς, φτάνοντας σε επίδοση που ποτέ κανείς άλλος σύλλογος από τη χώρα δεν έχει πετύχει. Ούτε στο Europa, πόσω μάλλον στο Champions League.

Τι κόσμος Θεέ μου...

Η Άιντραχτ κατατροπώνει κάθε άλλη ομάδα στο συγκεκριμένο κομμάτι με όσα παρουσίασαν φέτος οι οπαδοί της, το πάθος και τη δύναμη με την οποία στήριζε το σύνολο του Άντολφ Χούτερ, παραδίδοντας μαθήματα εξέδρας και στα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας. Στα δυο ματς με τον Απόλλωνα Λεμεσού, κυρίως η... απόβαση στην Κύπρο, η τρομερή ατμόσφαιρα στην Commerzbank Arena αλλά και οι 10.000 οπαδοί του συλλόγου που βρέθηκαν στη Ρώμη στο τελευταίο ματς του γκρουπ και έδωσαν το δικό τους χρώμα και ρυθμό, κέρδισαν τον θαυμασμό όλων αλλά και την ... προτίμησή μας σε αυτή την άτυπη «στέψη» τους για τον κόσμο που ξεχώρισε στο Europa League μέσα στο 2018.

Η Ρέιντζερς που επέστρεψε αλλά... λύγισε

Ο Στίβεν Τζέραρντ συμφώνησε να κάνει το πρώτο τεράστιο βήμα στην προπονητική του καριέρα, ανέλαβε την ιστορική Ρέιντζερς και ήξερε ότι πέρα από την Premieship της Σκωτίας, έπρεπε να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο στην Ευρώπη. Κάτι για το οποίο οι οπαδοί της ομάδας να μπορούν να είναι περήφανοι. Και τα κατάφερε. Οι «διαμαρτυρόμενοι» δεν κατάφεραν να συνεχίσουν στα νοκ-άουτ της φετινής διοργάνωσης, όμως, τους αξίζουν τα εύσημα από τη στιγμή που ξεκίνησαν την «περιπέτειά» τους από αρχές Ιουλίου στα προκριματικά, ξεπέρασαν τα εμπόδια των Shkupi, Όσιγιεκ, Μάριμπορ και UFA, μπήκαν στους ομίλους κι εκεί η πρώτη τους ήττα ήρθε στις 8/11/2018 σε ένα τρομερό 4-3 από τη Σπαρτάκ Μόσχας με πάρα πολλά λάθη. Το γεγονός, όμως, πως η ομάδα της Γλασκώβης έγραψε 11 ματς στην Ευρώπη δίχως ήττα, είναι άξιο μνείας...

Τεράστια η πρόκριση του Ολυμπιακού απέναντι στη Μίλαν

Ο Ολυμπιακός ήθελε μονάχα νίκη με δυο γκολ διαφορά. Όλα τα υπόλοιποα ευνοούσαν τη Μίλαν και θα μπορούσε με πολλά αποτελέσματα να φύγει από το «Γ.Καραϊσκάκης» στην τελευταία αγωνιστική των φετινών ομίλων, με το «εισιτήριο» τους «32» του τουρνουά. Κι όμως η ομάδα του Τζενάρο Γκατούζο απέτυχε παταγωδώς, με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν τεράστια πρόκριση κόντρα σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ιταλικού αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεται. Το τελικό 3-1 για τους Πειραιώτες, αποτελεί μια από τις σπουδαίες νύχτες του Ολυμπιακού στις διοργανώσεις της UEFA, με το σύνολο του Μαρτίνς να κληρώνεται πλέον με τη Ντιναμό Κιέβου για τα νοκ-άουτ.

Μεγάλη απογοήτευση η Μαρσέιγ

Έχοντας καταφέρει ν' αντιστρέψει μια ολόκληρη χρονιά την περασμένη αγωνιστική περίοδο και να πρωταγωνιστήσει φτάνοντας μέχρι και τον τελικό του Europa League, διεκδικώντας τον περασμένο Μάιο το ευρωπαϊκό τρόπαιο για πρώτη φορά από το μακρινό, πλέον, 2004, όταν και πάλι είχαν μείνει απλά με τον τίτλο του φιναλίστ του Κυπέλλου UEFA μετά και την ήττα με σκορ 2-0 από τη Βαλένθια. Έχοντας, λοιπόν, φτάσει μέχρι τον μεγάλο τελικό του 2018, οι Μασσαλοί απογοήτευσαν τον κόσμο τους με τα τραγικά αποτελέσματα που παρουσίασαν στη φετινή φάση των ομίλων, ολοκληρώνοντας το γκρουπ με τις Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Λάτσιο και Απόλλων Λεμεσού με μόλις έναν πόντο,. Είχαν πέντε ήττες και μια ισοπαλία, η οποία σημειώθηκε στο ματς της Κύπρου κι αυτή με γκολ της ομάδας της Λεμεσού στο φινάλε...

Σοβαρές και... φαβορί για το τρόπαιο οι Άρσεναλ και Τσέλσι

Τόσο η ομάδα του Ουνάι Έμερι όσο και αυτή του Μαουρίτσιο Σάρι έχουν αντιμετωπίσει εξαιρετικά το φετινό Europa League, ολοκλήρωσαν τη φάση των ομίλων αήττητες μονάχα με μια ισοπαλία η καθεμιά εκτός από τις νίκες που σημείωσαν και αναμφίβολα πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η Άρσεναλ βρήκε την ευκαιρία να δώσει πολλές ευκαιρίες σε πιτσιρικάδες, οι οποίοι δικαίωσαν τον νέο προπονητή του συλλόγου στην πρώτη σεζόν δίχως τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο, ενώ, ο Σάρι έκανε καλή διαχείριση μοίρασε σωστά τα κουκιά και οι «μπλε» θα μπορούσαν να έχουν κλείσει το γκρουπ με το απόλυτο, σώζωντας βέβαια την ισοπαλία με τη ΜΠΑΤΕ στην τελευταία αγωνιστική.

Ο Γκριεζμάν, η γεμάτη Ατλέτικο 11άδα και ο Ντάπουρ

Ο... γκρινιάρης, Αντουάν Γκριεζμάν, που όπου στεκόταν και βρισκόταν δήλωνε ότι δεν ξέρει τι άλλο θα πρέπει να κάνει για να κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα έπειτα από τους τίτλους που κατέκτησε με την Ατλέτικο και την εθνική ομάδα της πατρίδας του, έγινε ο πρώτος Γάλλος ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει πλέον σε τελικό Europa League και Champions League, σκόραρε δις στον τελικό της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης στο 3-0 επί της Μαρσέιγ και συμπεριλήφθηκε με αρκετούς άλλους συμπαίκτες του στην κορυφαία 11άδα του θεσμού για την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Οι Όπλακ, Γοδίν, Κόκε, Σαούλ και Γκάμπι, συνόδευσαν τον Γκριεζμάν στην καλύτερη 11άδα της αγωνιστικής περιόδου 2017-2018 για το Europa League, ενώ για φέτος, ο πρώτος σκόρερ από τη φάση των ομίλων ήταν ο Ισραηλινός Μόανς Ντάμπουρ με έξι τέρματα στο γκρουπ όπου η αυστριακή ομάδα τερμάτισε έχοντας κάνει το απόλυτο. Μάλιστα, ο μεγάλος φετινός πρωταγωνιστής της, είχε σκοράρει και τέσσερις φορές σε δυο ματς στην προκριματική φάση του Champions League μέσα στον Αύγουστο! Ο Ντάμπουρ ήταν ο πρώτος και σε τελικές προσπάθειες στον αντίπαλο στόχο, έχοντας 11 ευκαιρίες στην εστία και μετουσιώνοντας τις 6 από αυτές!

Το καλύτερο γκολ

Στο συγκεκριμένο κομμάτι υπάρχει κι ο παράγοντας υποκειμενικότητας. Φυσικά έχουμε δει στο Europa League κάθς λογής γκολ, εντυπωσιακά ανάποδα ψαλίδια, ατομικές ενέργειες, μακρινά σουτ, ραμπόνα, εξωτερικά φάλτσα, όλα τα 'χουμε δει, δόξα τω Θεώ... του ποδοσφαίρου. Παρ' όλα αυτά, ο υπογραφών αυτής της ανασκόπησης έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα σουτ από μακρινή απόσταση που αν το νιώσεις ότι φεύγει η μπάλα σωστά από το πόδι σου, απλά χαζεύεις κι εσύ την πορεία της προς τα αντίπαλα δίχτυα. Κάπως έτσι, όπως το έκανε και ο Κεντζιόρα για λογαριασμό της Ντιναμό Κιέβου, στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ρεν στους ομίλους της φετινής διοργάνωσης, την 25η Οκτώβρη. Στο Roazhon Park, ο Πολωνός εκμεταλλεύτηκε ένα... τσαφ από συμπαίκτη του, πήρε φόρα, το κοπάνησε... κι όπου πάει! Αλλά πήγε εκεί που ακριβώς έπρεπε!