Τα (+) και τα (-) της Ντνίπρο στο... πιάτο του Περέιρα. Γράφει στο Gazzetta ο Μπόγκταν Μπουγκά, συνεργάτης της UEFA και δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Footclub.com.ua, για τους Ουκρανούς.
Η αποχή της Ντνίπρο από τις επίσημες υποχρεώσεις της και το γεγονός ότι δεν παίζει στην φυσική της έδρα αλλά στο Κίεβο είναι σίγουρα δύο σημαντικά μείον για τους Ουκρανούς. Η ομάδα του Μιρόν Μάρκεβιτς παίζει κυρίως διάταξη 4-2-3-1. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για τα βασικά στελέχη τους και μαζί για τα ατού και τα ντεσαβαντάζ τους:
Γκολκίπερ: Ντένις Μπόϊκο
(+): Πολύ καλός τερματοφύλακας. Ψηλός με καλά σωματικά προσόντα, ειδικότητα στις εξόδους και που δεν... νικιέται εύκολα στα στημένα.
(-): Υπάρχουν φορές που... παρασύρεται από την αρκετά κακή εικόνα της άμυνάς του.
Στόπερ: Οντρέϊ Μαζούχ
(+): Δυναμικός και σκληροτράχηλος στόπερ που δεν φοβάται να βάλει τα πόδια του στην... φωτιά.
(-): Κάνει εύκολα το λάθος. Ικανός για μεγάλες... γκέλες.
Στόπερ: Γεβγκέν Τσεμπεριάτσκο (σ.σ. αποτελεί μία... εφεδρεία και αρκετές φορές δεν παίζει βασικός)
(+): Έχει αρκετά μεγάλη εμπειρία ενώ τον έχουν βοηθήσει και οι παραστάσεις του από την Εθνική.
(-): Αρκετά μεγάλος σε ηλικία και δεν είναι και πιο γρήγορος αμυντικός.
Στόπερ: Ντάγκλας
(+): Ψηλό κορμί που έχει πολλές φορές το πάνω χέρι στις εναέριες μονομαχίες και τα στημένα.
(-): Ένας ακόμα στόπερ της Ντνίπρο που κάνει το εύκολο λάθος.
Δεξιός μπακ: Αρτέμ Φεντέτσκι
(+): Αρκετά ψηλός, δυναμικός και πειθαρχημένος παίκτης με εμπειρία.
(-): Οι αντιδράσεις του σε κάποιες στιγμές δεν είναι όσο πιο γρήγορες πρέπει.
Αριστερός μπακ: Εγκίντιο
(+): Έχει αρκετά καλά στοιχεία. Σοβαρός μπακ, που δεν χάνει την θέση του.
(-): Το γεγονός πως δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο για να βρει τον ρυθμό του μαζί με τους άλλους μπακ.
Αμυντικός χαφ: Ρουσλάν Ροτάν
(+): Αμυντικός χαφ που... οργώνει το γήπεδο και αρχηγός της ομάδας. Με πολλά τρεξίματα και επεμβάσεις και αρκετά καλές μεταβιβάσεις.
(-): Η ηλικία του. Έχει επιβαρυνθεί αρκετά καθώς είναι πια στα 33 με 34.
Μέσος: Ρόμαν Μπέζους
(+): Πολυεργαλείο. Μπορεί να παίξει από το κέντρο μέχρι επιτελικός χαφ και φορ. Παίκτης που μπορεί να οργανώσει καλά το παιχνίδι από πίσω με μακρινές και επικίνδυνες κάθετες μπαλιές.
(-): Η Ντνίπρο τον απέκτησε ως οργανωτή. Για μία θέση που... πονούσε στο κέντρο. Όμως ο ίδιος δεν είναι σε τόσο καλή φόρμα.
Επιτελικός χαφ: Γεβγκέν Σακόφ
(+): Ο 24χρονος Σακόφ αποτελεί ένα από τα βασικά στελέχη της Ντνίπρο. Μπορεί να προσφέρει πολλές δημιουργικές και επιθετικές βοήθειες. Παίκτης που πασάρει, δημιουργεί και σκοράρει.
(-): Πολλές φορές χρειάζεται να βοηθήσει περισσότερο απ' όσο πρέπει καλύπτοντας περισσότερα χιλιόμετρα και βοηθώντας και αμυντικά. Αυτό τον δυσκολεύει αισθητά.
Δεξί εξτρέμ: Ρομάν Ζοζούλια
(+): Στα καλά του είναι ένας άκρως επικίνδυνος και ποιοτικός παίκτης. Μπορεί να προσφέρει και ως φορ ενώ ήταν και βασικός στην Εθνική. Μεσοεπιθετικός που συμβάλλει πολύ στην οργάνωση και την ανάπτυξη.
(-): Το παρατεταμένο του ντεφορμάρισμα. Δεν έχει καθόλου καλή εικόνα φέτος σε σημαντικό διάστημα.
Αριστερό εξτρέμ: Γεβγκέν Κονοπλιάνκα
(+): Το μεγάλο αστέρι της ομάδας. Ο πιο μεγάλος σταρ του ποδοσφαίρου στην Ουκρανία μαζί με τον Γιαρμολένκο. Παίκτης με τεχνική, διασκελισμό, δύναμη, καλά πόδια και έφεση στο σκοράρισμα.
(-): Το ύψος του (1.76 μ.) δεν τον βοηθάει στα στημένα. Επίσης την τρέχουσα περίοδο ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς.
Φορ: Νίκολα Κάλινιτς
(+): Ότι και να γράψει κανείς για τον διεθνή Κροάτη άσο θα είναι λίγο. Είναι σε πολύ καλή φόρμα και ικανός για μεγάλες... ζημιές. Ψηλό και δυνατό κορμί και killer από τους λίγους με αρκετά γκολ και φέτος με την φανέλα της Ντνίπρο.
(-): Είναι παίκτης που δύσκολα θα βρεις γι' αυτόν... ψεγάδια. Ίσως κάποια σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζει κατά καιρούς.
Τα συν και τα πλην
Η Ντνίπρο έχει έναν εξαιρετικό γκολκίπερ όμως τα περισσότερα στόπερ της είναι αναξιόπιστα. Κάνουν εύκολα το λάθος. Υπάρχει ο ακραίος μπακ Εγκίντιο που είναι καλός παίκτης αλλά θέλει τον χρόνο του. Εκτός από την άμυνα η ουκρανική ομάδα έχει προβλήματα και στον άξονά της. Ειδικά από την στιγμή που ο Μπέζους που αποκτήθηκε για τον ρόλο του οργανωτή είναι ντεφορμέ.
Η Ντνίπρο όμως έχει πολύ μεγάλη ποιότητα στην επιθετική της γραμμή. Είναι γρήγοροι και ποιοτικοί παίκτες οι Κονοπλιάνκα, Κάλινιτς, Σακόφ και Ματέους. Ο Κονοπλιάνκα αλλά και ο Ματέους είναι και πολύ γρήγοροι και τεχνίτες. Αναμφίβολα ο Κονοπλιάνκα είναι το πιο μεγάλο της αστέρι. Είναι top class παίκτης και εν των κορυφαίων της Ουκρανίας με πολύ καλό όνομα και στο εξωτερικό.
Η ομάδα αρέσκεται στο να παίζει πολύ μέσω των εξτρέμ της ενώ βάζει αρκετά γκολ σε αντεπιθέσεις. Έχει πρόβλημα όταν πρέπει να κρατήσουν πολύ την μπάλα στα πόδια τους. Ο Ζοζούλια πέρυσι ήταν ο βασικός φορ της ομάδας και ενώ ήταν και βασικός στην Εθνική. Φέτος δεν είναι όμως στην απαιτούμενη κατάσταση.
* Για την επίθεση ένα ακόμα... όπλο του τεχνικού τιμ είναι ο Βραζιλιάνος Ματέους. Παίζει δεξί και αριστερό εξτρέμ και φορ αλλά φέτος δεν είναι και στα καλύτερά του. Για το κέντρο υπάρχει και η σχετικά καλή λύση του Σεργκέι Κραβτσένκο.
Πηγή: gazzetta.gr