Όχι Euroleague σε FIBA

H Euroleague έστειλε επιστολή στη FIBA κατά την οποία αρνείται το ενδεχόμενο προκριματικών για τις εθνικές ομάδες.

Αναλυτικά η επιστολή:

Οι Σύλλογοι επιβεβαιώνουν το σημερινό μοντέλο διαχείρισης σε επιστολή προς τη FIBA

Η ένωση συλλόγων που συναντήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη, στις 6 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, έχουν ζητήσει να στείλουν μία ανώνυμη επιστολή στην Φίμπα που να εγκρίνει την προηγούμενη συνεννόηση που στάλθηκε από τoυς συλλόγους και τα κύρια εγχώρια πρωταθλήματα στον γενικό υπεύθυνο της Φίμπα, Κύριο Πάτρικ Μπάουμαν. Οι σύλλογοι επιβεβαίωσαν επίσης την πλήρη αφοσίωσή τους στο παρόν μοντέλο των ευρωπαϊκών επαγγελματικών διαγωνισμών, που ανήκουν και διευθύνονται από τα κλαμπ, όπως επίσης και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν κάτω από το ίδιο μοντέλο στο μέλλον, προκειμένου να συνεχίσουν την ανάπτυξη που μεγάλωσε τα τελευταία χρόνια.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αγαπητέ Πάτρικ,

Οι σύλλογοι και οι μέτοχοί τους, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Μαΐου 2015 και συμφώνησαν να στείλουν αυτήν την επιστολή για να εκφράσουν την επίσημη θέση του οργανισμού τους. Η θέση έχει γίνει αποδεκτή από τα μέλη της Ευρωλίγκα, δηλαδή τα Κλαμπ και τα εγχώρια πρωταθλήματα.

1. Οι σύλλογοι αποτελούν τη βάση και τα θεμέλια όλων των δραστηριοτήτων του μπάσκετ σε παγκόσμιο επίπεδο.

2.Οι διασυλλογικές επαγγελματικές διοργανώσεις πρέπει να οργανώνονται από επαγγελματικές λίγκες, γι αυτό και στην Ευρώπη, η εταιρεία που έχουν οι σύλλογοι και οι εγχώριες διοργανώσεις πρέπει να συνεχίσει να διευθύνει την Ευρωλίγκα και το Γιούροκαπ.

3.Το έργο τη ένωσης κατά τα τελευταία 15 χρόνια, έχει αυξήσει τα πρότυπα των ευρωπαϊκών διασυλλογικών αγώνων σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας

4. Οι Εθνικές ομάδες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του μπάσκετ και πρέπει να υποστηριχθούν από την ένωση, τους Συλλόγους και τα  Εθνικά Πρωταθλήματα όπως γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια.

5. Το Συνέδριο, οι Σύλλογοι και τα εθνικά πρωταθλήματα απορρίπτουν τον προγραμματισμό των παιχνιδιών Εθνικής ομάδας κατά τη διάρκεια της σεζόν. Τα παράθυρα κατά τη διάρκεια του έτους που δημιουργήθηκαν μέσω πλάνου είναι απαράδεκτα σαν αποτέλεσμα.

6.Μια λύση έχει βρεθεί από την FIBA σε σχέση με το ΝΒΑ και τη συμμετοχή των ομάδων στο σύστημα της FIBA από το 2017. Το συνέδριο αιτείται να συζητήσει για μια ακόμη φορά με την FIBA, προκειμένου να βρεθεί μια κατάλληλη λύση, διατηρώντας τις αρχές που συμμερίζονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι του μπάσκετ.

7.Οι δραστηριότητες των Συλλόγων δημιουργούν τη μεγάλη πλειοψηφία του συνόλου των επιχειρήσεων του μπάσκετ, και είναι οι Σύλλογοι που φροντίζουν την καλή διαβίωση των παικτών. Οι Εθνικές Ομοσπονδίες πρέπει να σέβονται τη δραστηριότητα των συλλόγων και να συνεχίζουν να φροντίζουν την καλή διαβίωση των παικτών μέσω:

        Της  εξασφάλισης τουλάχιστον ενός μηνός πλήρους ανάπαυσης για όλους τους παίκτες σε όλο τον κόσμο, της καθιέρωσης ενός παγκόσμιου προγράμματος ασφάλισης για την προπόνηση και τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων όπως επίσης και να μοιράζονται τα έσοδα από αγώνες των εθνικών ομάδων με συλλόγους, προκειμένου να αντισταθμίσει την απελευθέρωση των παικτών του, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλα ομαδικά αθλήματα.

Ανυπομονούμε για τις παραπάνω παρατηρήσεις όπως αντιμετωπιστούν έγκαιρα  και παραμένουμε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε διευκρίνηση χρειαστεί αναγκαία.

Τις καλύτερς ευχές
Τζόρντι Μπερτομέου