Στο Βελιγράδι... έως και 12 χρόνια φυλάκιση! (φώτος/βίντεο)

To 156o ντέρμπι στο Βελιγράδι είχε αίμα, τραυματίες, συνέπεια ενός... παράξενου εμφυλίου. «Πληρωμένοι» οπαδοί έτοιμοι για μάχη, με στόχο την εκδίκηση. Η Σερβία δεν... θέλει να ηρεμήσει. 
 

«Αυτή η ατμόσφαιρα είναι ιδανική για τους χούλιγκαν. Αυτοί είναι απομεινάρια μιας άλλης εποχής, άνθρωποι που είναι πλέον στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών σωματείων και επιβιώνουν χάρη στην χειραγώγηση των παιδιών που τους ακολουθούν τυφλά...». Στα λόγια του Σέρβου σχολιαστή, Μιλόικο Πάντιτς κρύβεται η αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στη Σερβία τα τελευταία χρόνια. Βία, μίσος, δολοφονίες και ο... κύκλος του αίματος άνοιξε το 1999, αλλά ποτέ δεν έκλεισε.

Το 113ο ντέρμπι αιωνίων βάφτηκε με αίμα... Μια φωτοβολίδα έφυγε από τη νότια πλευρά του γηπέδου της Παρτιζάν και καρφώθηκε στον λαιμό ενός οπαδού του Αστέρα που βρισκόταν στο βόρειο τμήμα. Ο Αλεξάνταρ Ράντοβιτς ήταν μόλις 17 ετών! Το 156ο ντέρμπι είχε πάλι αίμα, 20 τραυματίες, συλλήψεις αλλοδαπών κι ένα γήπεδο που... γλίτωσε στο τσακ την καταστροφή!

Κι όμως αυτή τη φορά οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν εξαιρετικά προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες ταραχές ανάμεσα σε οπαδούς του Αστέρα και της Παρτιζάν. Ωστόσο, οι αρχές ήταν... αδιάβαστες για τα όσα εφιαλτικά συνέβησαν στο νότιο κομμάτι του «Stadion Partizana». Η ανακωχή στις τάξεις των οργανωμένων των ασπρόμαυρων έσπασε, τα τσεκούρια του πολέμου βγήκαν και στο σκηνικό... μάχης συμμετείχαν οπαδοί και... μισθοφόροι! Το Gazzetta Weekend ξετυλίγει το κουβάρι του εμφυλίου...

«Αντί για κάποιες δεκάδες σπασμένα κεφάλια, στόχος ήταν να υπάρξουν χιλιάδες. Το πλάνο είχε σχεδιαστεί στις αρχές Δεκέμβρη και προέβλεπε ταραχές μεγάλης κλίμακας. Γνώστες πολεμικών τεχνών από Σκόπια και Κροατία σε συνεργασία με οπαδούς της Παρτιζάν θα άρχιζαν συνθήματα εναντίον του Πρωθυπουργού Βούτσιτς για να προκαλέσουν την αντίδραση της αστυνομίας. Στη συνέχεια οι μισθοφόροι θα πήγαιναν στο βόρειο κομμάτι για να εκτοξεύσουν φωτοβολίδες στους οπαδούς του Αστέρα και να γενικεύσουν το χάος» αποκαλύπτει η εφημερίδα Alo. Οπως αναφέρουν οι πηγές της εφημερίδας, ένα πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παρτίζαν συμμετείχε στο σχέδιο. Οι επιχειρήσεις του... περίεργες, ενώ στο παρελθόν είχε συλληφθεί για κατοχή όπλων. Πιθανότατα είδε την ευκαιρία του να πάρει ξανά τον έλεγχο πάνω στο νότιο κομμάτι των «Grobari».

«Ο ίδιος φέρεται να είχε στήριξη από... εγκληματικές ομάδες από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενώ φημολογείται πως στο σχέδιο βρέθηκε και πρώην μέλος της μυστικής αστυνομίας και σήμερα εξέχων επιχειρηματίας του Μαυροβουνίου. Παράλληλα, διάσημοι πολεμιστές από την Κροατία προσλήφθηκαν μέσω των συνδέσεών τους. Πληρώθηκαν για 10.000 ευρώ. Υπολόγισαν ότι ήταν αρκετά πενήντα νέοι άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων αθλητές του kick-box για να δημιουργήσουν χάος, αλλά δεν υπολόγισαν τις αντιδράσεις των υπόλοιπων οπαδών της Παρτιζάν.  Ανάμεσα στους Κροάτες και ο Damir Tovarovic, kickboxer από την Κροατία (δύο αγώνες MMA με ισάριθμες ήττες), για τον οποίο οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει αποδράσει από το νοσοκομείο, αν και βαριά τραυματισμένος. «Ο άνδρας μου πήγε για τουρισμό στην Σερβία. Δεν ισχύει πως βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά στο δωμάτιό του». Βέβαια, οι Κροάτες τονίζουν πως το συγκεκριμένο ποσό δεν ισχύει, αφού ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται να τόνισε σε Σέρβους αστυνομικούς «Αν ήξερα πως θα δεχθώ τόσα χτυπήματα για 100 ευρώ δεν θα το έκανα...». Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες και κινδυνεύουν έως και δώδεκα χρόνια φυλάκισης. 

Τα club των Grobari χωρισμένα στα δυο, από τη μια οι «Vandal bojsima» και οι «Jang bojsima» κι από την άλλη «Janicari» με «Αlkatraz», με... έπαθλο την κυριαρχία της εξέδρας και όχι μόνο! 

Τη νύχτα της 13ης Οκτωβρίου 2016, το αυτοκίνητο του Αλεξάνταρ Στάνκοβιτς τράβηξε προς μια διασταύρωση στο Βελιγράδι. Μια μαύρη BMW, του έκλεισε το δρόμο, δυο άνδρες κάθονταν μέσα με γεμάτα αυτόματα όπλα. Από το εσωτερικό, ακούστηκαν 12 πυροβολισμοί σκοτώνοντας τον 29χρονο και τραυματίζοντας τον σωματοφύλακά του. Το αυτοκίνητο βρέθηκε λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, αλλά ποτέ οι δολοφόνοι. Η δολοφονία του Στάνκοβιτς, ήταν μόνο η τελευταία σε μια σειρά από δολοφονίες κορυφαίων χούλιγκαν. Σε μια χώρα όπου το αθλητικό φάντασμα συναντά συχνά το οργανωμένο έγκλημα, περίπου δώδεκα εξέχοντες οπαδικές δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ολες θύμιζαν γκανγκστερικές δολοφονίες.  

Ο Στάνκοβιτς, ήταν ηγέτης του γκρουπ «Janicari», ενώ ο Τύπος της Σερβίας τόνιζε πως μπλεκόταν σε οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών. Αλλωστε, το 2013 ο Στάνκοβιτς είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι ετών για παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων και για την οργάνωση εγκληματικής ομάδας. Η δολοφονία του χρεώθηκε από την κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε οργανωμένους εγκληματίες από το γειτονικό Μαυροβούνιο, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο μέρος του υποκόσμου της Σερβίας.  

Οι συμμορίες χούλιγκανς στη Σερβία πηγαίνουν πίσω στις αρχές του '90. Στην διάρκεια της απόσχισης της Γιουγκοσλαβίας όταν οι οπαδοί στην χώρα υπηρετούσαν πολιτικούς σκοπόυς, όπως περιγράφει ο διάσημος Σέρβος σχολιαστής Σλόμπονταν Γκεοργκίεβ. Ο Σέρβος δημοσιογράφος είχε κάνει σχετική έρευνα. Οι ομάδες των χούλιγκανς στρατολογούσαν κόσμο για τους ultras των εθνικιστών. Τότε οι διαρροές για τον τρόπο που λειτουργούσαν έφτασαν μέχρι και τις ΗΠΑ.

Στα χρόνια που θα ακολουθούσαν, οι χούλιγκανς θα βρεθούν μπλεγμένοι σε εγκληματικές οργανώσεις με ξέπλυμα χρημάτων, προστασία και εμπόριο ναρκωτικών, όπως έλεγαν πηγές του State Department. Οι χούλιγκανς εξακολούθησαν να παίζουν δραστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Οι Αμερικάνοι είχαν να πουν ότι και η κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Βούτσιτς που έχει τις τύχες της χώρας από το 2014 έχει αγκαλιάσει τους χούλιγκανς. Για πολλούς,  η κυβέρνηση παρότι τους χρησιμοποιούσε δεν μπορούσε να τους ελέγξει. «Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε εφαρμόσει Νόμο όμως οι οργανώσεις γίνονται πολύ δυνατές και επιστρατεύουν πολλούς νέους για τους σκοπούς τους», αναφέρει ο Γκεοργκίεβ.

Στο παρελθόν οι σερβικές Αρχές είχαν κάνει προσπάθειες να σταματήσουν τους χούλιγκανς. Το 2009 είχαν συλλάβει δεκάδες μετά την δολοφονία του Μπρις Τατόν έπειτα από συγκρούσεις Γάλλων και οπαδών της Παρτιζάν. Ο Στέφαν Βελίτσκοβιτς ήταν ανάμεσα στους καταδικασθέντες κι έμεινε πέντε χρόνια φυλακή. Ο Βελίτσκοβιτς επιμένει μέχρι και σήμερα πως δεν έχει σχέση με τον φόνο. «Η κατάσταση χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να κυνηγήσει τους χούλιγκανς. Μας δείχνουν ότι είναι αυστηρή κυνηγώντας ουσιαστικά μικρά παιδιά» καταλήγει.

Ο ηγέτης των «vandal bojsima» απειλεί! Ο Μίλαν Γκούντοβιτς εξοργισμένος για τις καμένες σημαίες του γκρουπ του ανακοίνωσε μέσα από το διαδίκτυο νέες συγκρούσεις. Ο Γκούντοβιτς επέστρεψε πρόσφατα από το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου πολέμησε στο πλευρό των ρωσόφιλων.