Κλοπ:« Σε μία καλή εμφάνιση τα μπράβο στους παίκτες, σε μια κακή φταίω εγώ»

Με το μοναδικά δικό του ξεχωριστό τρόπο, ο Γιούργκεν Κλοπ μίλησε λίγο πριν το μεγάλο τελικό της Λίβερπουλ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στον άλλοτε άσσο των «κόκκινων» Ρόμπι Φάουλερ για λογαριασμό της Mirror.

Με την κλεψύδρα να αδειάζει επικίνδυνα για Κίεβο, το ένδοξο παρελθόν της Λίβερπουλ συνάντησε τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την εκπληκτική πορεία των «κόκκινων», αποκαλύπτοντας πως το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι το… μάρκετινγκ αλλά αυτό που «...πραγματικά αγαπώ. Το ποδόσφαιρο!».

Ο Κλοπ, γεμάτος αυτοπεποίθηση για το έργο του, αλλά και σίγουρος πως βρίσκεται στην ομάδα που του ταιριάζει, δηλώνει αθεράπευτα ρομαντικός με το ποδόσφαιρο, απολαμβάνει την ελευθερία που έχει στο Νησί, ενώ παράλληλα σιχαίνεται τις γραβάτες. «Είμαι ρομαντικός και ξέρω σε τι είμαι καλός. Πρέπει να αναπτύσσω και να βελτιώνω το παιχνίδι, αλλά δε θέλω να πηγαίνω στο γραφείο το πρωί και να φοράω γραβάτα. Δεν είμαι εγώ», υποστηρίζει.

Όσον αφορά τις προτάσεις που δέχτηκε πριν μετακομίσει στο Μέρσεϊσαϊντ, ακόμη και από ομάδες της Αγγλίας, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Γερμανός τεχνικός δίνει σαφή απάντηση γιατί η Λίβερπουλ για εκείνον ήταν μονόδρομος. «Όταν ο Μάικλ Γκόρντον μου τηλεφώνησε ένιωσα κάτι ξεχωριστό, ήταν ένα κλαμπ που δεν μπορούσα να πω όχι», επισημαίνει, ενώ παρόλο τις δυσκολίες που ήξερε ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει, δεν πτοήθηκε, «Όταν μου είπαν για τα προβλήματα που έχουν σκέφτηκα ότι πιθανώς να είμαι ο σωστός προπονητής γι'αυτό το κλαμπ. Η Λίβερπουλ είναι ένα μεγάλο όνομα, αλλά παραμένει οικογένεια και αυτό είναι κάτι που μπορείς να το νιώσεις».

Η φιλοσοφία του και ο τρόπος που αντιμετωπίζει το άθλημα μοιάζει να έχει «κουμπώσει» ιδανικά στο Νησί, έχοντας κυριολεκτικά εξελίξει το σύλλογο. Οι έντονες αντιδράσεις, ο αυθορμητισμός, οι ευθύνες που δεν αποποιείται, η πίστη σε αυτό που κάνει, η αποφασιστικότητα που μεταδίδει στα ποδοσφαιρικά του παιδιά. «Για μια καλή εμφάνιση είναι υπεύθυνοι οι παίκτες, για μια κακή υπεύθυνος είμαι εγώ», λέγοντας πως αυτή του η αντίληψη δεν ενσαρκώνεται στη νοοτροπία των παικτών του. Στην Αγγλία μοιάζει να έχει βρει όλα όσα χρειάζεται, σαν την ομάδα να του έχει δώσει εμπιστευτικά τα «κλειδιά» του λιμανιού και να τον αφήνει να λειτουργεί αβίαστα. Ο Κλόπο παραδέχεται πως αυτό είναι αναγκαίο για να μπορέσει να δουλέψει, με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει στις τέσσερις αγωνιστικές γραμμές «Δε χρειάζεται να συμπεριφερθώ με συγκεκριμένο τρόπο, με πήραν όπως είμαι, δε μου ζήτησαν να κάνω κάτι άλλο, οπότε μπορώ να εστιάζω από την πρώτη μέρα ολοκληρωτικά στο ποδόσφαιρο».

Έχοντας φανερά έκδηλο ένα παιδί ακόμη μέσα του, το οποίο λατρεύει αγνά το ποδόσφαιρο, μένοντας ανεπηρέαστος από τις συνθήκες που έχουν αλλάξει και τις αξίες που μοιάζουν να χάνονται. «Είμαι όντως ίδιος μέσα και έξω από το γήπεδο. Κατά τη διάρκεια του αγώνα είμαι συναισθηματικός, στη ζωή μου παραμένω φυσιολογικός. Μπορεί να έχω λεφτά, αλλά δεν τα χρειάζομαι, γιατί δεν έχω χρόνο να τα ξοδέψω», δηλώνει χιουμοριστικά, αποδεικνύοντας την απλότητα που τον περιβάλλει.

Όντας έτοιμος πλέον για τη μεγάλη μάχη, αρκείται που είναι μέλος μιας ομάδας που θα συμμετάσχει στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή γιορτή, σε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Γνωρίζοντας για αυτά που θα κληθεί να φέρει εις πέρας, αφού οι δυσκολίες κάποτε τον έφεραν κοντά στη Λίβερπουλ, μοιάζει σίγουρος για τα «παιδιά» του που θα ριχτούν στη μάχη, αφού «Είναι έτοιμοι. Δεν είναι εύκολο. Τώρα όμως παίζουμε με τη Ρεάλ Μαδρίτης», δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως η Λίβερπουλ θα είναι παρούσα και αποφασισμένη.