Μόντριτς: Από τη... χειρότερη μεταγραφή, στη μαεστρία

Το gazzetta.gr θυμάται την παντελώς αντίστροφη κατάσταση για τον Λούκα Μόντριτς στο ξεκίνημα της καριέρας του στη Ρεάλ, την παραδοχή για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε και το... ονειρικό 2018 όπου ο Κροάτης χαφ έγινε η απόδειξη της... ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης.

Ήταν ο άνθρωπος που πιστώθηκε τεράστιο μερίδιο της επιτυχίας της Τότεναμ να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ναι μεν είχε μαζί και τον Γκάρεθ Μπέιλ που τότε είχε αρχίσει να κάνει ντόρο στην Premier League και να «ταξιδεύει» τ' όνομά του εκτός Αγγλίας, είχε και τον Χάρι Ρέντναπ στην άκρη του πάγκου των «σπιρουνιών», είχε τον Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ για παρέα και η Ρεάλ τον έκανε δικό της έναντι 35 εκατ.ευρώ.

Είχαν προηγηθεί εξαιρετικές εμφανίσεις του με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Κροατίας στο Euro του 2012 σε Πολωνία και Ουκρανία κι ας μην προχώρησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πέρα από τη φάση των ομίλων, εκεί όπου αντιμετώπισε Ισπανία και Ιταλία.

Εκείνο το καλοκαίρι, λοιπόν, πριν από έξι χρόνια, η «Marca» είχε διεξάγει ψηφοφορία τους αναγνώστες της, αναφορικά με τη χειρότερη μεταγραφή που πραγματοποιήθηκε στη θερινή περίοδο, σε όλες τις μεγάλες ομάδες της La Liga. Μαντέψτε ποιος βγήκε πρώτος...

Ο Λούκα Μόντριτς με ποσοστό ψήφων 32,2%!

Με τον Ζοσέ Μουρίνιο στην άκρη του πάγκου της «βασίλισσας», αδυνατούσε να προσαρμοστεί στα νέα, πολύ πιο απαιτητικά δεδομένα για εκείνον, στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Δεν μπορούσε να καθιερωθεί στα βασικά πλάνα του προπονητή του και μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα της πατρίδας του, «Sportske», είχε αναφέρει: «Έτσι είναι σε μεγάλα κλαμπ όπως η Ρεάλ. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει τεράστια πίεση για να πετύχεις, ειδικά όταν είσαι νέο μέλος στην ομάδα με καλοκαιρινή μεταγραφή. Δεν ψάχνω δικαιολογίες, δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Είναι, όμως, πολύ μεγάλη η πρόκληση να προσαρμοστείς στα δεδομένα της Ρεάλ. Είχα κάποια καλά ματς, αλλά πιστεύω ότι μπορώ να κάνω ακόμα καλύτερα πράγματα».

Με αυτά τα λόγια, είχε επιβεβαιώσει πως όντως έπρεπε να καταβάλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, ωστόσο, δεν βοηθούσε καθόλου και το γεγονός πως είχε ανοίξει ψαλίδα μεγαλύτερη των 15 βαθμών από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, επομένως όλη η πίεση που ασκούταν στη Ρεάλ, επηρέαζε ακόμα περισσότερο έναν παίκτη όπως ο Μόντριτς, που αποκτήθηκε για κάτι καλύτερο και η ομάδα αδυνατούσε ν' ανταποκριθεί όπως όφειλε.

Εν έτει 2018, ο Λούκα Μόντριτς θεωρείται άξιος νικητής του βραβείου για τον καλύτερο της σεζόν 2017-2018 από τη FIFA, έχοντας καταφέρει τρομερά πράγματα μέσα στο χρονικό διάστημα το οποίο λήφθηκε υπόψιν στην ψηφοφορία της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, βάζοντας τέλος στο... μονοπώλιο των Κριστιάνο Ρονάλντο και Μέσι αναφορικά με τις ατομικές διακρίσεις.

Η βράβευση του Κροάτη μέσου της Ρεάλ Μαδρίτης, έκανε πολλούς να θυμηθούν τις υποψηφιότητες των Τσάβι και Ινιέστα που δεν κατάφεραν να πάρουν κάποια Χρυσή Μπάλα τα προηγούμενα χρόνια (τότε η FIFA με το France Football βρίσκονταν σε... ειρηνική συνθήκη και υπήρχε μονάχα το Ballon D'Or). Πίσω στο 2010, ο Λιονέλ Μέσι είχε αναδειχθεί κορυφαίος, ενώ υπήρχε ο Γουέσλι Σνάιντερ που είχε κατακτήσει το τρεμπλ με την Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο, επικρατώντας και της Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Champions League, ενώ είχε σκοράρει και πέντε φορές στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική (με τους «οράνιε» να φτάνουν στον μεγάλο τελικό και να χάνουν από την τρομερή Ισπανία).

Φέτος, ο Μόντριτς είχε να παρουσιάσει την κατάκτηση του κορυφαίου ευρωπαϊκού τροπαίου σε διασυλλογικό επίπεδο, με τους «μερένχες» να φτάνουν στην 3η διαδοχική κατάκτηση και 4η στις τελευταίες πέντε σεζόν, είχε να παρουσιάσει μαεστρία στην εκπληκτική και ιστορική πορεία της εθνικής ομάδας της Κροατίας μέχρι και τον τελικό του Μουντιάλ του 2018, ακριβώς δέκα χρόνια μετά τη συμμετοχή μέχρι και τον ημιτελικό, όπου αποκλείστηκε από τους μετέπειτα Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Γάλλους.

Κορυφαίος παίκτης της χρονιάς από την UEFA, κορυφαίος μέσος, κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φιναλίστ του Μουντιάλ και πλέον, κορυφαίος ποδοσφαιριστής της αγωνιστικής περιόδου 2017-2018 για τη FIFA, σε... μονομαχία με τους Μοχάμεντ Σαλάχ και Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Αιγύπτιος έκανε σεζόν βγαλμένη από όνειρο που ήταν κάτι παραπάνω από τρελό, στην πρώτη του χρονιά ως ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, ενώ, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ ήταν απλά... ξανά ο εαυτός του και οδήγησε την Ρεάλ του Ζιντάν στην κορυφή της Ευρώπης γι' ακόμα μια σεζόν, δίχως καν να βρεθεί σε καλό βράδυ στο παιχνίδι του περασμένου Μαΐου στο Κίεβο απέναντι στους «κόκκινους» του Μέρσεϊσαϊντ. Η συμβολή του, παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Η κουβέντα που γίνεται πλεόν, με τον Λούκα Μόντριτς να έχει αναδειχθεί κορυφαίος, αφήνοντας πίσω τους Κριστιάνο και Σαλάχ, είναι πως ίσως μπαίνει πλέον ένα τέλος στον... φαντεζί κόσμο των παικτών που σκοράρουν και που βρίσκονται συνεχώς στην επιφάνεια γιατί στέλνουν τη μπάλα στα δίχτυα. Ναι, στο ποδόσφαιρο η ιστορία θα γράψει το σκορ, τους σκόρερ και τα γκολ είναι αυτά που δίνουν τις νίκες και οδηγούν τις ομάδες στις μεγάλες επιτυχίες. Ωστόσο, έχουν υπάρξει αδικίες σε αμυντικούς και ειδικά σε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή και που μπορούν να κάνουν όλο το παιχνίδι της ομάδας τους, ξεκινώντας φάσεις για γκολ και προκαλώντας την επιβολή έναντι του αντιπάλου. Η δουλειά τους είναι εξίσου σημαντική με τους σκόρερ κι ας μην τραβούν πάνω τους την κάμερα στους πανηγυρισμούς. Η δουλειά τους μπορεί να είναι τόσο αθόρυβη, αλλά τρομερά καθοριστική για την έκβαση των αναμετρήσεων.

Ο Λούκα Μόντριτς, θα εύχεται να σήμανε την αλλαγή...