Για ρατσισμό απολύθηκε τελικά ο Μπίρντσλει!

Αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες για ρατσισμό αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του αγγλικού ποδοσφαίρου των 80s ο Πίτερ Μπίρντσλεϊ και αυτός φέρεται να είναι ο λόγος αποχώρησης του από την Νιούκαστλ. Η αγγλική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τον τιμώρησε επίσημα μετά την 14μηνη έρευνα που διεξήγαγε ο ίδιος ο σύλλογος.

Ο ένδοξος παλαίμαχος φορ με 326 συμμετοχές και 119 γκολ στο ενεργητικό του στις «καρακάξες» ήταν μέχρι πρότινος προπονητής της ομάδας κάτω των 23, και κρίθηκε ένοχος από την FA για χρήση ρατσιστικής γλώσσας προς τους νεαρούς παίκτες του. Με αυτό τον τρόπο ξεκαθάρισε έτσι το τοπίο της μυστηριώδους αποπομπής του από το σύλλογο στις αρχές Μαρτίου.

Είχε ξεκινήσει άλλωστε σχετική πειθαρχική διαδικασία από την Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα, ενώ και οι ιθύνοντες της Νιούκαστλ ερευνούσαν το ζήτημα εδώ και 14 μήνες, με αφορμή τις καταγγελίες παικτών που υποδείκνυαν την ρατσιστική συμπεριφορά του Μπίρντσλεϊ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνη του 22χρονου μέσου Γιασίν Μπεν Ελ-Μανί που τον κατηγόρησε για μπούλινγκ και προσβλητικές εκφράσεις προς το πρόσωπο του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπίρντσλεϊ είχε βρεθεί ξανά ενώπιον ανάλογων κατηγοριών, το 2003, όταν οι τότε παίκτες των τμημάτων υποδομής της Νιουκάσλ, Τζέιμς Μπουμόν και Ρος Γκάρντντερ, είχαν καταγγείλει τον Άγγλο προπονητή για κρούσματα εκφοβισμού. Πλέον, ο πάλαι ποτέ διεθνής με την Εθνική Αγγλίας σε δύο Μουντιάλ (1986,1990) και ένα Euro (1988), έχοντας μεταξύ άλλων φορέσει με μεγάλη επιτυχία τις φανέλες τόσο της Λίβερπουλ όσο και της Έβερτον, έχει διορία μέχρι τις 12 Απριλίου για να απαντήσει στο εις βάρος του κατηγορητήριο και να υποβάλλει έφεση για την ποινή που του επιβλήθηκε.