Ήρθε η ώρα για να εκλεγεί ο διάδοχος του Γιόσεπ Μπλάτερ στην ηγεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Φεύγουν τα… λαμόγια και αναλαμβάνουν οι καθαροί; Όχι ακριβώς…
Το αρχικό σενάριο ήταν απλό και χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές. Το φινάλε δεν θα ήταν έκπληξη. Ο επί χρόνια πρωταγωνιστής, αυτός που από το 1998 ήταν ο ηγέτης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, θα ανανέωνε το συμβόλαιό του για μερικές ακόμα σεζόν και στη συνέχεια θα αποχωρούσε παραδίδοντας τη σκυτάλη σε νεότερους. Στο μεταξύ, θα συνέχιζαν ενδεχομένως να κάνει… βρώμικες δουλειές εκμεταλλευόμενος το πανάκριβο προϊόν που είχε στα χέρια του. Μόνο που το έργο έγινε ξαφνικά αστυνομικό, ντου σε ξενοδοχεία, συλλήψεις, διαφθορά, εκβιασμοί, δωροδοκίες και ο πρωταγωνιστής έπαψε να είναι πρώτο όνομα σε μια βραδιά.
Κι εκείνος που ονειρευόταν να πάρει τώρα τον πρώτο ρόλο; Αποδείχθηκε λίγος… Ήθελε να γίνει αυτός ο πρωταγωνιστής, αλλά ήταν και ο ίδιος μπλεγμένος σε αυτά τα σκανδαλάκια. Και βρέθηκε κι αυτός ξαφνικά έξω από το έργο, χωρίς ρόλο, ούτε καν κομπάρσος, ένας απλός θεατής… Και κάπως έτσι ο Σεπ Μπλάτερ και ο Μισέλ Πλατινί θα παρακολουθήσουν από τις τηλεοράσεις τους το σημερινό Κονγκρέσο της FIFA και την εκλογή του νέου προέδρου, του νέου αρχηγού του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Οι κάποτε καλοί φίλοι και συνεργάτες είναι πια άσπονδοι εχθροί. Ο Πλατινί που πληρωνόταν για τις υπηρεσίες του στον Μπλάτερ κινητοποίησε όλη την UEFA για να στηρίξει τον πρίγκιπα της Ιορδανίας Αλί στις περσινές εκλογές και βγήκε ηττημένος. Τώρα ο εκλεκτός της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι ο άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Γάλλου, ο Τζιάνι Ινφαντίνο. Ο πρώην γενικός γραμματέας της UEFA, όμως, δεν είναι το φαβορί. Επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Μπλάτερ είναι ένας… Μπλατερικός, ο Σεϊχης Σαλμάν. Όχι ότι έχει σημασία. Οι πέντε υποψήφιοι υποσχέθηκαν να… καθαρίσουν τη βρωμιά, αλλά όλοι, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, έχουν λερωμένη την φωλιά τους!

Ο Ευρωπαίος Τζιάνι Ινφαντίνο
Είναι ο καραφλός κύριος που βλέπετε κατά τη διάρκεια των κληρώσεων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα μαλλιά του άρχισαν να αραιώνουν εκεί γύρω στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής του και όταν πάτησε πια τα 30 ήταν πια εμφανισιακά όπως τον βλέπουμε σήμερα στα 45 του... Τώρα ας μάθουμε μερικά πιο σημαντικά πράγματα για τον άνθρωπο, ο οποίος ήταν τα τελευταία έξι χρόνια το δεξί χέρι του Μισέλ Πλατινί και τώρα αποφάσισε να κατέβει αρχικά αντίπαλός του για την προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.
Ο ταλαντούχος κύριος Ινφαντίνο, λοιπόν, με το ιταλικό όνομα, αλλά γεννημένος και αναθρεμμένος στην Ελβετία, μπορεί να μην έπαιξε ποτέ μπάλα, αλλά είχε κόλλημα με το ποδόσφαιρο από μικρός. Το μυαλό του ήταν σαν κομπιουτεράκι, παρακολουθούσε και αποστήθιζε. Ακόμα και σήμερα, που έχει ένα σωρό άλλα πράγματα στο κεφάλι του, μπορεί θα θυμάται ενδεκάδες ομάδων από διάφορα παιχνίδια, ενώ μπορεί να πει πολλά στατιστικά στοιχεία από τελικούς μεγάλων διοργανώσεων. Σπούδασε νομική και γύρω στα 25 του αποφάσισε να ζητήσει «βοήθεια» από Ομοσπονδίες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών σε μια προσπάθεια να γνωρίσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου εκ των έσω.
Το 2000 περνά το κατώφλι της UEFA ως άμεσος συνεργάτης του τότε προέδρου, Λέναρτ Γιόχανσον. Όταν ανέλαβε ο Μισέλ Πλατινί, ο Ινφαντίνο ήταν αυτός που ανέλαβε να ενημερώσει και να... εκπαιδεύσει τον παλαίμαχο Γάλλο άσο επί των γραφειοκρατικών θεμάτων της ομοσπονδίας. Σιγά σιγά κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του και έτσι τα τελευταία έξι χρόνια υπήρξαν αχώριστοι, με τον Ινφαντίνο να γίνεται από Διευθυντής των Νομικών Υπηρεσιών της UEFA, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας.
Πατέρας τεσσάρων παιδιών, μιλά άπταιστα γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, αγγλικά και αραβικά, πρωτοστάτησε στην επιβολή του οικονομικού fair play και έδωσε μάχη για την καταπολέμηση των στημένων αγώνων. Θέλει Μουντιάλ με 40 ομάδες και έχει μότο «αξιοπρέπεια και σεβασμός»… Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί να λάβει 70-80 ψήφους.

Ο Σεΐχης Χαλίφα ιμπν Σαλμάν αλ Χαλίφα
Είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός του Μπαχρέιν, από το 1970 μέχρι σήμερα. Διορίστηκε στην πρωθυπουργία από τον αδερφό του, Εμίρη Ισά ιμπν Σαλμάν αλ-Χαλίφα. Θεωρείται το πλουσιότερο μέλος της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν. Είναι κάτοχος του νησιού Τζίντα, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Ασίας και αντιπρόεδρος της.
Το… σύστημα Μπλάτερ ήταν υπέρ της εκλογής του 50χρονου Σεΐχη από το Μπαχρέιν, ο οποίος θεωρείται φαβορί, αν και με οριακή διαφορά από τον Ινφαντίνο καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να πάρει 80-90 ψήφους στον πρώτο γύρο της διαδικασίας. Μπορεί στο δικό του βιογραφικό να μην υπάρχουν διαφθορά και δωροδοκίες, ωστόσο είναι καταγεγραμμένες καταγγελίες για αποκλεισμούς αθλητών στο Μπαχρέιν επειδή είχαν μιλήσει κατά του καθεστώτος. Κατηγορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν βασανισμούς αθλητών κατόπιν εντολής του κατά τον λαϊκό ξεσηκωμό κατά της κυβέρνησης. Ακόμα και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου βασανίστηκε επειδή στράφηκε εναντίον του καθεστώτος!
«Έχω μόνο μία ερώτηση προς όσους με κατηγορούν. Μιλάτε για όλα αυτά, αλλά πραγματικές αποδείξεις έχετε εναντίον μου;» ήταν η απάντηση του Σεΐχη, ο οποίος θεωρείται δεδομένο πως δεν θα έχει τη στήριξη και των 46 ομοσπονδιών της Ασίας, θα λάβει πολλές ψήφους από την Αφρική και έχει το… σύστημα Μπλάτερ να δουλεύει υπέρ του.

Ο ρυθμιστής Πρίγκιπας Αλι Μπεν Χουσεϊν
Μέλος του οίκου της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας, ο 40χρονος ήταν ο αντίπαλος του Μπλάτερ στις τελευταίες εκλογές. Πήγε τον Ελβετό στον δεύτερο γύρο χάρη στην υποστήριξη από την Ευρώπη, η οποία ήταν υπό τις οδηγίες του Πλατινί. Πήρε 73 ψήφους έναντι 133 του Μπλάτερ. Δεν είχε μεγάλη υποστήριξη από την Ασία, την Συνομοσπονδία που εκπροσωπούσε, και ούτε τώρα φαίνεται πως έχει την υποστήριξή της. Πήρε αποστάσεις από τον Πλατινί και έκανε σκληρή επίθεση στον Μπλάτερ, αν και θα έβλεπε θετικά μια ισχυρή ευρωπαϊκή υποψηφιότητα. Η καμπάνια του εξακολουθεί να στηρίζεται στο μότο κόντρα στη διαφθορά της FIFA. Είναι ο υποψήφιος που εκτιμάται ότι μπορεί να ρυθμίσει το τελικό αποτέλεσμα αν επιλέξει να κατευθύνει όσους τον ψηφίσουν υπέρ του Ινφαντίνο ή του Σεΐχη.

Ο διπλωμάτης και ο συγκρατούμενος του Μαντέλα
Ο Ζερόμ Σαμπάν είναι ορκισμένος εχθρός του Μισέλ Πλατινί, με τον οποίο κάποτε ήταν στενοί φίλοι και τον οποίο στήριξε στην προσπάθειά του να ανέλθει στην ιεραρχία της FIFA. Είχε καλές σχέσεις και με τον Μπλάτερ, αν και θυσιάστηκε το 2009 κατόπιν αιτήματος του Καταριανού Μπιν Χαμάν, τότε προέδρου της Συνομοσπονδίας της Ασίας και ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων για την φερόμενη εξαγορά ψήφων από το Κατάρ για την ανάληψη του Μουντιάλ του 2022.
Ο Σαμπάν, διπλωμάτης στο επάγγελμα, γυροφέρνει από τότε στη FIFA. Από όλους τους υποψήφιους είναι ο μοναδικός ο οποίος παρουσίασε ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα το οποίο υπόσχεται στις πιο αδύναμες ομοσπονδίες μεγαλύτερο ποσοστό από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Προφανώς, πρόκειται για μια υποψηφιότητα – μπάλωμα που μπορεί να πάρει αφρικανικές ψήφους και κάποια από την Conmebol.

Ο Τόκιο Σεξγουέιλ, Νοτιοαφρικανός και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, το παρελθόν του ως συγκρατούμενος του Νέλσον Μαντέλα στις φυλακές του νησιού Ρόμπεν και ως μέλος της Επιτροπής της FIFA κατά του ρατσισμού του έδωσαν μεγάλη ώθηση στη δημιουργία της εικόνας του. Εναντίον του ήταν οι κατηγορίες ότι αποσιώπησε όσα έκανε ο Σεπ Μπλάτερ. Το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο η Νότια Αφρική μεταβίβασε ως αποθεματικό του Μουντιάλ στην Συνομοσπονδία Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (Concacaf) είναι υπό έρευνα καθώς ίσως αποτελούν μέρος συμφωνίας για την επιλογή της έδρας της διοργάνωσης. Ο Σεξγουέιλ ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Νότιας Αφρικής το 2010.