Ο Φερνάντο Σάντος έλαβε την ύψιστη τιμή, αφού έγινε επίτιμος διδάκτορας σε πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας.
Είναι γνωστό ότι έχει στα χέρια του πτυχίο μηχανικού τηλεπικοινωνιών από το 1977 (εξ' ου και το παρατσούκλι ingeniero που τον ακολουθεί έκτοτε) κι ότι για 17 χρόνια διηύθυνε ένα ξενοδοχείο στο Εστορίλ, από όπου έμαθε -όπως ο ίδιος λέει- να διαχειρίζεται τους ανθρώπους.
Ο Φερνάντο Σάντος φόρεσε ξανά τήβεννο, αφού το πανεπιστήμιο Trás-os-Montes e Alto Douro, που βρίσκεται στην πόλη της Βίλα - Ρεάλ στην Πορτογαλία του έκανε την ύψιστη τιμή και τον έχρισε ως επίτιμο διδάκτορα, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν μόνο σε 9 προσωπικότητες της χώρας.
Ο συγκινημένος Φερνάντο Σάντος ανέβηκε στο βήμα για να απευθύνει ένα λόγο, κι όπως πάντα ήταν ταπεινός: «Για να είμαι ειλικρινής ήταν δύσκολο να καταλάβω για ποιο λόγο μου γίνεται μία τόσο μεγάλη τιμή και οι άνθρωποι από το πανεπιστήμιο έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να με πείσουν.
Είναι τεράστια τιμή και ευχαρίστηση να παραλαμβάνω αυτή την τιμητική διάκριση», σχολίασε ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος μίλησε και για την κατάκτηση του Euro από την Πορτογαλία: «Πολλοί ίσως ακόμα πιστεύυν ότι ήταν τύχη ή θαύμα. Ναι, η τύχη και τα θαύματα υπάρχουν, αλλά χρειάζονται πολλή δουλειά από πίσω τους.