(ΑΦΙΕΡΩΜΑ) NBA, η μάχη της Δύσης: Ο Λεμπρόν απειλεί τους Ουόριορς

Η Δύση συγκεντρώνει... παραδοσιακά τα περισσότερα βλέμματα των φιλάθλων του «μαγικού κόσμου», λόγω υψηλού ανταγωνισμού και μεγαλύτερης μάχης για όλες τις θέσεις της πρώτης οκτάδα. Φέτος θα υπάρξει μία μικρή αλλαγή, που έχει ένα λαμπερό ονοματεπώνυμο.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς άφησε για πρώτη φορά την Ανατολή και συμφώνησε με τους Λέικερς, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στη Περιφέρεια. Η ομάδα του Λος Άντζελες επιστρέφει στο προσκήνιο αλλά όχι αυτόματα και στη κορυφή. Εκεί θα παραμείνουν και φέτος οι τρομεροί και... γεμάτοι All Star Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς με τους «διψασμένους» Χιούστον Ρόκετς. Από πίσω έρχονται με... φόρα οι Τζαζ, οι Θάντερ και οι Νάγκετς...

Χιούστον Ρόκετς: Με Καρμέλο για τον τίτλο

Πέρσι έφτασαν στη πηγή, αλλά... νερό δεν ήπιαν. Φέτος, ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Οι Ρόκετς θέλουν να παραμείνουν στη κορυφή της Δύσης και να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Ουόριορς, ώστε να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου. Χάρντεν και Πολ συγκροτούν το καλύτερο περιφερειακό δίδυμο του ΝΒΑ, ο Καπελά παραμένει... σκιάχτρο κάτω από τις ρακέτες και αν ο Καρμέλο «κουμπώσει», τότε έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο φαβορί για τον τίτλο.

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς: Ο τελευταίος χορός;

Το απόλυτο φαβορί. Μία ομάδα-όνειρο, βγαλμένη από τις πιο επιτυχημένες δημιουργίες ενός video-game. Η απόκτηση του ΝτεΜάρκους Κάζινς έκανε -τουλάχιστον στα χαρτιά- ακόμα πιο δυνατούς τους Ουόριορς, που από τον Δεκέμβρη και μετά ενδέχεται να έχουν πεντάδα που θα αποτελείται μόνο από ενεργούς All Star! Βέβαια, το τέλος του συμβολαίου του Τόμπσον, αλλά και η ενδεχόμενη αποχώρηση του Κέβιν Ντουράντ το επόμενο καλοκαίρι δείχνει πως φέτος ίσως θα ζήσουμε τον τελευταίο χορό της δυναστείας των Ουόριορς. Ποίος νοιάζεται όμως; Το θέαμα θα είναι και πάλι μοναδικό.

Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς: Ίδιοι για την υπέρβαση

Σε μία Περιφέρεια που οι αλλαγές έγιναν καθημερινό φαινόμενο, οι Μπλέιζερς έμειναν ίδιοι και απαράλλαχτοι! Ο ΜακΚόλουμ δεν αποχώρησε με ανταλλαγή, ο Λίλαρντ παραμένει στη θέση του ηγέτη και ο Νούρκιτς υπέγραψε νέο συμβόλαιο, συμπληρώνοντας έτσι την κεντρική τριάδα στην οποία θα βασιστεί ολοκληρωτικά το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας. Χημεία υπάρχει, «εργαλεία» επίσης, οπότε το μόνο που μένει είναι η υπέρβαση! Θα γίνει φέτος;

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ: Καρφώματα και τρέξιμο!

Ο Πολ Τζορτζ αρνήθηκε την προοπτική των Λέικερς και έμεινε, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ ετοιμάζεται για ακόμα μία σεζόν με... μόνιμα triple double και ο Ντένις Σρέντερ ήρθε για να καλύψει κενά σε περιφέρεια και πάγκο. Οι Θάντερ έχουν δύσκολο έργο στην ανταγωνιστική δύση, έχουν κενά σε σημαντικές θέσεις και στον πάγκο, αλλά θα είναι μία σκληρή ομάδα, με ταλέντο και... πολλά καρφώματα σε κάθε ματς! 

Γιούτα Τζαζ: Με την αύρα του Μίτσελ

ΟΙ Τζαζ έκαναν θόρυβο την περσινή σεζόν και φέτος θέλουν να «χτίσουν» στην ομάδα που έφτασε μέχρι την τετράδα της Δύσης. Ο Ντόνοβαν Μίτσελ θα είναι ακόμα καλύτερος, ο Ρούντι Γκομπέρ παραμένει σταθερά στο Top-5 των σέντερ της λίγκας και τα υπόλοιπα «εργαλεία» του Κουίν Σνάιντερ (Ρούμπιο, Ινγκλς, Φέιβορς, Κράουντερ, Έξουμ, Σεφολόσα, Άλεν, Ούντο) συγκροτούν μία επικίνδυνη και σκληρή ομάδα, με βάθος και βλέψεις για κάτι δυνατό.

Νιου Όρλεανς Πέλικανς - Όλα γύρω σου (Ντέιβις) γυρίζουν...

H αποχώρηση του ΝτεΜάρκους Κάζινς σημαίνει απλά και ξεκάθαρα μόνο ένα πράγμα: Οι Πέλικανς ανήκουν... ξανά στον Άντονι Ντέιβις. Ο χαρισματικός ψηλός θα αναλάβει τις περισσότερες ευθύνες σε άμυνα και επίθεση, σε μία ομάδα που έχει μάθει να ζει με τον ρόλο του αουτσάιντερ. Ο Χολιντέι δίνει ασφάλεια και σκληράδα στη περιφέρεια, αλλά ο ανταγωνισμός της Δύσης ίσως δημιουργήσει προβλήματα στους Πέλικανς, που θα στηρίξουν πολλά και στον Νίκολα Μίροτιτς.

Σαν Αντόνιο Σπερς: Νέα εποχή με... ατυχίες

Ο Μανού Τζινόμπιλι αποσύρθηκε. Ο Τόνι Πάρκερ άλλαξε σελίδα και θα αγωνίζεται πλέον στους Σάρλοτ Χόρνετς. Ο Καουάι Λέοναρντ παραχωρήθηκε με ανταλλαγή στους Ράπτορς, το ίδιο και ο Ντάνι Γκριν. Οι Σπερς άλλαξαν ολοκληρωτικά μέσα σε ένα καλοκαίρι και πλέον βρίσκονται σε μία νέα εποχή, με ξεκάθαρους ηγέτες τους ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν και ΛαΜάρκους Όλντριτζ. Ο σοβαρός τραυματισμός του Ντεζούντε Μάρει άλλαξε τα πλάνα του Γκρεγκ Πόποβιτς, ο οποίος καλείται να φτιάξει από την αρχή την ομάδα του.

Μινεσότα Τίμπεργουλβς: Στον... τυφώνα Μπάτλερ

Το αίτημα για ανταλλαγή του Τζίμι Μπάτλερ πρωταγωνιστεί στα... νέα των Τίμπεργουλβς και άλλαξε σημαντικά τις βλέψεις για τη νέα σεζόν. Ο έμπειρος γκαρντ/φόργουορντ αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για τους «Λύκους» και η τελική έκβαση της υπόθεσής του θα καθορίσει και τους στόχους. Αν μείνει, ο Μπάτλερ και οι Τάουνς, Ουίγκινς, Τιγκ μπορούν να «χτυπήσουν» θέση στην οκτάδα, αλλά αν αποχωρήσει κανείς δεν μπορεί να ξέρει με ακρίβεια τι θα συμβεί. Όλοι πάντως περιμένουν έναν καλύτερο Ουίγκινς και έναν πιο ουσιαστικό Τάουνς στο παρκέ...

Ντένβερ Νάγκετς: Έτοιμοι για την έκπληξη!

Κοιτώντας την Δύση, το μάτι δεν μπορεί παρά να πέσει και στους Νάγκετς. Η ομάδα του Ντένβερ επέκτεινε το συμβόλαιο του Νίκολα Γιόκιτς και γύρω από τον υπερταλαναχτούχο και ποιοτικό σέντερ «χτίζουν» μία νεανική ομάδα που μπορεί να κάνει μεγάλες ζημιές. Ο Τζαμάλ Μάρει και ο Γκάρι Χάρις θα «κουβαλήσουν» την περιφέρεια, οι Πολ Μίλσαπ, Αιζέια Τόμας και Ουίλ Μπάρτον δινουν «ανάσες» εμπειρίας και ο Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο steel του φετινού draft, αν παραμείνει υγιής. Αν βρεθεί χημεία και μοιραστούν σωστά οι ρόλοι, μοιάζει δεδομένο πως οι Νάγκετς θα παλέψουν για την πρώτη πεντάδα της Δύσης.

Λος Άντζελες Κλίπερς - Rebuilding με... εκπλήξεις!

Οι φετινοί Κλίπερς δεν έχουν καμία σχέση με την ομάδα των προηγούμενων ετών. Μετά την αποχώρηση των Κρις Πολ, Μπλέικ Γκρίφιν και Τζέι Τζέι Ρέντικ, ήταν η σειρά του ΝτιΆντρε Τζόρνταν να αποχαιρετήσει και να αφήσει πίσω του μία καινούρια ομάδα με αρκετό ταλέντο! Η περιφέρεια μοιάζει γεμάτη (Μπέβερλι, Τεόντοσιτς, Ουίλιαμς, Μπράντλει), το δίδυμο των Τομπάιας Χάρις και Ντανίλο Γκαλινάρι είναι τρομερά αποδοτικό στην επίθεση και παρά την διάθεση για... rebuilding, δεν αποκλείεται να δούμε μία ισορροπημένη ομάδα που θα παλέψει για την έκπληξη.

Λος Άντζελες Λέικερς: Ώρα για showtime!

Ο Λεμπρόν Τζέιμς πήρε την... απόφαση του καλοκαιριού και οι Λέικερς επέστρεψαν ξανά στο προσκήνιο! Ο «Βασιλιάς» έχει ένα εξαιρετικό supporting group με ταλαντούχους πιτσιρικάδες (Λόνζο, Ίνγκραμ, Κούζμα, Χαρτ) και βετεράνους που «διψούν» για νίκες (Ρόντο, ΜακΓκί, Μπίσλι, Στίβενσον, Κάλντγουελ - Πόουπ), η αύρα του Μάτζικ Τζόνσον είναι... ξεχωριστή και το showtime ετοιμάζεται να κυριαρχήσει και πάλι στα παιχνίδια των «Λιμανανθρώπων». Ο τίτλος δεν θα έρθει φέτος πάντως, αλλά το πρώτο (ή και το δεύτερο) βήμα έγινε.

Σακραμέντο Κινγκς: Ταλέντο, απειρία και... ήττες

Η φετινή σεζόν των Κινγκς δεν θα φέρει αλλαγές. Οι «Βασιλιάδες» δεν θα διεκδικήσουν κάτι και θα μαζέψουν ξανά πολλές ήττες, δίνοντας χώρο και χρόνο στους ταλαντούχους παίκτες που έχουν έρθει στην ομάδα μέσω του Draft. To group των Μπάγκλει, Φοξ, Μπογκντάνοβιτς, Χιλντ, Τζάιλς, Λαμπισιέρ μαζί με τους πιο έμπειρους Ράντολφ, Μπιέλιτσα, Κουφό θα προσφέρουν θέαμα, αλλά το αρνητικό ρεκόρ μοιάζει... σίγουρο.

Ντάλας Μάβερικς: Στον αστερισμό του Λούκα!

Μετά από αρκετά χρόνια αποτυχιών, οι Μάβερικς ελπίζουν ξανά. Και ο λόγος είναι απλός. Ο Λούκα Ντόντσιτς άφησε την Ευρώπη και είναι έτοιμος να κυριαρχήσει και στο ΝΒΑ, αλλά και να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό δίδυμο με τον Ντένις Σμιθ Τζούνιορ. Ο Ντιρκ παραμένει εδώ για κάποιες τελευταίες παραστάσεις, ο ΝτιΆντρε Τζόρνταν ήρθε για να κυριαρχήσει στις ρακέτες και ο Χάρισον Μπαρνς ετοιμάζεται για ακόμα μία δυνατή σεζόν. Αν κάποιος περιμένει μία καλή έκπληξη στη Δύση, τότε το Ντάλας είναι ένα ιδεατό μέρος για να την ψάξει.

Μέμφις Γκρίζλις: Ερωτηματικό και... έτοιμες αλλαγές

Οι Γκρίζλις θέλουν να ξεχάσουν την περσινή σεζόν, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ τους. Ο Μαρκ Γκασόλ και ο Μάικ Κόνλι είναι υγιείς, θα αναλάβουν τον ρόλο των πρωταγωνιστών αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα ολοκληρώσουν την σεζόν στο Μέμφις. Τα βλέμματα θα ταξιδέψουν αυτόματα στον ελπιδοφόρο Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ, αλλά πέραν τούτου... ουδέν! Δύσκολα τα πλέι-οφς, πιθανό το rebuilding από νωρίς.

Φίνιξ Σανς: Μπούκερ, Έιτον και Κοκόσκοφ για μία νέα εποχή

Η αφάνεια και οι αποτυχίες των τελευταίων ετών επηρέασε τους διοικούντες τους Σανς, που έδωσαν τα «κλειδιά» της ομάδας στον Ιγκόρ Κοκόσκοφ. Ο Σέρβος τεχνικός θα προσπαθήσει να αλλάξει την φιλοσοφία του συλλόγου και να αποβάλλει την ταμπέλα του loser, δίνοντας φυσικά τον ρόλο του απόλυτου ηγέτη στον Ντέβιν Μπούκερ. Ο έμπειρος γκαρντ θα πάρει ευθύνες play-maker και θα έχει πολλές συνεργασίες με τον ταλαντούχο ΝτιΆντρε Έιτον, ενώ οι Τζάκσον, Αρίζα, Κρόφορντ, Τσάντλερ, Άντερσον δημιουργούν ένα συμπαθητικό supporting cast.