(ΑΦΙΕΡΩΜΑ) NBA, η μάχη της Ανατολής: Οι ισχυροί Σέλτικς και το Μιλγουόκι του Γιάννη

Η φυγή του Λεμπρόν Τζέιμς από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς και την Ανατολή για τους Λος Άντζελες Λέικερς και την Δύση δημιουργεί όπως είναι αυτονόητο νέους συσχετισμούς και δεδομένα στην ανατολική περιφέρεια.

Ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο θα παλεύει με... άλλα θηρία και πλέον μπορεί να ισχυριστεί κανείς με πειστικά επιχειρήματα ότι ο δρόμος προς τους τελικούς αν δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα τουλάχιστον δεν έχει ένα τεράστιο βασιλικό... γαϊδουράγκαθο. Ακόμα και έτσι πάντως, τρεις ομάδες δείχνουν να ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, με τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο να καραδοκούν στην γωνία.

Τορόντο Ράπτορς: Νέα εποχή σε πάγκο και ρόστερ

Το περασμένο καλοκαίρι έλαβαν χώρα ριζικές αλλαγές στην ομάδα του Τορόντο, που αποχωρίστηκε τον επί επτά σερί χρόνια προπονητή του Ντουέιν Κέισι (απολύθηκε λόγω της «σκούπας» από τους Καβαλίερς) και τον σταρ του ΝτεΜάρ Ντε Ρόζαν που έγινε trade μαζί με τον σέντερ Ποέτλ για τους Καουάι Λέοναρντ και Ντάνι Γκριν. Στοίχημα η παρουσία του πρώην παίκτη των Σπερς που έχασε σχεδόν ολόκληρη την περσινή σεζόν. Θέλει ακόμα και NBA Finals, αλλά δύσκολα να συνεχίσει πέρα από εκείνους της περιφέρειας.

Μπόστον Σέλτικς: Το απόλυτο φαβορί «διψά» για επιστροφή

Όλα τα δεδομένα συνηγορούν πως φέτος είναι η χρονιά τους. Λεμπρόν δεν υπάρχει, τραυματισμοί ευελπιστούν πως δεν θα προκύψουν και το παιχνίδι είναι στα χέρια τους. Χωρίς καμία απώλεια και με προσθήκες τον Ουαναμέικερ και τον... Χέιγουορντ που την περσινή χρονιά έμεινε στα «πιτς» η ομάδα των Μπραντ Στίβενς, Τζέισον Τέιτουμ και Κάιρι Ίρβινγκ φαντάζει υπερπλήρης και έτοιμη να επιστρέψει στις δόξες του παρελθόντος. Πολύ δύσκολα δεν θα δώσει το παρών στους τελικούς του πρωταθλήματος.

Φιλαδέλφεια 76ers: Το... process πρέπει να αποδώσει καρπούς

Σημαντικό είναι το διακύβευμα και για τους Σίξερς την φετινή σεζόν. Η ομάδα της Φιλαδέλφεια έκανε tanking πολλών χρόνων και πλέον είναι σε θέση να βρίσκεται στην δεύτερη θέση της αφετηρίας για την Ανατολική Περιφέρεια. Εμπίιντ, Σίμονς έχουν ρόλο ηγέτη, στοίχημα η απόδοση του περσινού νο.1 στο draft Μαρκέλ Φουλτζ που δεν αγωνίστηκε πέρσι. Απέκτησαν τον παγκίτη φόργουορντ Ουίλσον Τσάντλερ, έχασαν Μπελινέλι, Ιλιασόβα. Λογικά το ταξίδι τους θα σταματήσει στους τελικούς της περιφέρειας.

Κλίβελαντ Καβαλίερς: Τέλος εποχής και... καμμένη γη

Όταν αποχωρεί ο καλύτερος παίκτης του πλανήτη κάθε συζήτηση μοιάζει περιττή. Οι φετινοί Καβαλίερς από τους τελικούς του ΝΒΑ φέτος έχουν μετατραπεί σε ομάδα που πολύ δύσκολα θα διεκδικήσουν θέση στα πλέι οφ. Από το ρόστερ ο Κέβιν Λοβ καλείται να αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη ενώ σημαντικές ευθύνες έχει και ο Ρόντνεϊ Χουντ στην θέση «3». Εξαιρετική επιλογή μοιάζει ο Κόλιν Σέξτον, νο.8 στο draft, σε μία ομάδα της οποίας ο πάγκος μοιάζει... άδειος και το ταβάνι πολύ χαμηλό.

Ιντιάνα Πέισερς: Με οδηγό την περσινή χρονιά

Την περασμένη σεζόν οι Πέισερς ήταν η ευχάριστη έκπληξη της ανατολικής περιφέρειας, έβαλαν στα... σκοινιά τους Καβαλίερς και έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Συγκριτικά με την τρομερή αυτή σεζόν το ρόστερ τους είναι ελαφρώς αλλαγμένο. Ηγέτης και σταρ παραμένει ο Ολαντίπο που πέρσι εκτόξευσε τους αριθμούς του, σημαντική προσθήκη βάθους στον πάγκο ο Ταϊρίκ Έβανς, λύσεις στο τρίποντο θα δώσει ο ΜακΝτέρμοτ και στους ψηλούς ο Ο'Κουίν. Στόχος η τετράδα και μάχη με τους Μιλγουόκι Μπακς.

Μαϊάμι Χιτ: Ο Flash «χορεύει» για τελευταία φορά

Η χρονιά του Μαϊάμι έχει ήδη «σημαδευτεί» πριν ξεκινήσει με την προαναγγελία αποχώρησης του Ντουέιν Ουέιντ. Ο παίκτης-θρύλος της ομάδας θέλει με την εμπειρία του να οδηγήσει την ομάδα του Έρικ Σποέλστρα στα πλέι οφ ξανά με ένα ρόστερ το οποίο παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτο. Απαιτήσεις για step up υπάρχουν από τον Ουάιτσαϊντ, «όπλο» η καλή άμυνα. Θα τερματίσει στην πρώτη εξάδα και θα προσπαθήσει να φανεί ανταγωνιστικό στην πρώτη φάση των πλέι οφ.

Μιλγουόκι Μπακς: Αν όχι τώρα, πότε;

Οι δικαιολογίες για τα «ελάφια» στερεύουν και η φετινή σεζόν είναι χρονιά κρίσης για την ομάδα του Ουισκόνσιν. Η παρουσία του Γιάννη Αντεκούνμπο δεσπόζει φυσικά στο Μιλγουόκι το οποίο αποφάσισε να τελειώσει τα πειράματα δίνοντας την προπονητική «μπαγκέτα» στον Μάικ Μπουντενχόλζερ, πρώην φιναλίστ στην Ανατολή το 2015 με τους Χοκς. Σε επίπεδο ρόστερ, μοιάζουν ενισχυμένοι με την απόκτηση των Μπρουκ Λόπεζ, Ερσάν Ιλιασόβα. Μίνιμουμ στόχος η τετράδα, κρυφός πόθος οι τελικοί περιφέρειας.

Ουάσινγκτον Ουίζαρντς: Έπαιξαν τα... ρέστα τους με Superman

To βήμα παραπάνω για την ομάδα της πρωτεύουσας δεν ήρθε την περασμένη σεζόν και πλέον η στελέχωση έγινε με αυτοσκοπό να διεκδικήσει τουλάχιστον τα ημιτελικά. Χωρίς κάποια ουσιαστική αποχώρηση, οι Ουίζαρντς άλλαξαν σέντερ με σαφή ποιοτική αναβάθμιση καθώς αντί του Γκόρτατ ήρθε ο Ντουάιτ Χάουαρντ. Το εκπληκτικό δίδυμο των Ουόλ, Μπιλ δεσπόζει στην περιφέρεια και θα «ταΐσει» τον Superman, με την second unit να ενισχύεται χάρη στους Όστιν Ρίβερς, Τζεφ Γκριν. Στόχος η τετράδα, «απειλούν» τον Γιάννη.

Ντιτρόιτ Πίστονς: Η επένδυση έγινε στον πάγκο

Ο περσινός ψηφισμένος καλύτερος προπονητής του ΝΒΑ Ντουέιν Κέισι ήρθε στο Ντιτρόιτ και πρώτη του αποστολή είναι να βάλει την ομάδα στα πλέι οφ, στόχος που εύκολα ή δύσκολα θα υλοποιηθεί. Δεύτερη χρονιά για τον Μπλέικ Γκρίφιν που έχει δημιουργήσει ισχυρό δίδυμο με τον... συλλέκτη ριμπάουντ Αντρέ Ντράμοντ. Χωρίς μεγάλες διαφορές η ομάδα, έκανε προσθήκες στον πάγκο με τους Χοσέ Καλδερόν, Ζάζα Πατσούλια και Γκλεν Ρόμπινσον ΙΙΙ για να αποκτήσει εμπειρία και επιπλέον λύσεις.

Σάρλον Χόρνετς: Ο Κέμπα και οι... Γάλλοι

Οι Χόρνετς ονειρεύονται πλέι οφ αλλά αν μπουν στην πρώτη δεκάδα θα δηλώσουν ικανοποιημένοι. Χωρίς ουσιαστική ενίσχυση η ομάδα της Σάρλοτ μοιάζει αποδυναμωμένη με την αποχώρηση του Χάουαρντ τον ρόλο του οποίου στην πεντάδα θα επωμιστεί ο ρολίστας Κόντι Ζέλερ. Ηγετική αλλά και μοναχική φυσιογνωμία ο Κέμπα Ουόκερ που περιμένει σημαντικές βοήθειες από τους Λαμπ, τον απογοητευτικό πέρσι Μπατούμ και τον... φρέσκο Γάλλο, Τόνι Πάρκερ. Αλλαγή και στον πάγκο με την αντικατάσταση του Κλίφορντ από τον Τζέιμς Μπορέγκο.

Νιου Γιορκ Νικς: Μετά τον Πορζίνγκις το χάος

Ο σοβαρός τραυματισμός του ηγέτη τους, Κρίσταπς Πορζίνγκις βάζει πρόωρα τέλος σε όποια κουβέντα πλέι οφ, με την επιστροφή του να χρονολογείται για τον Φεβρουάριο. Το βάρος στην επίθεση θα πέσει στον Τιμ Χάρνταγουεί Jr, τον βελτιωμένο Ενές Καντέρ και το new entry Μάριο Χεζόνια που έρχεται στους Νικς διψασμένος για αποδείξεις. Σημαντικές απώλειες οι Μπίσλεϊ, Τζακ για τον νέο προπονητή Ντέιβιντ Φίζντεϊλ που έχει τα φόντα να πετύχει κάτι καλό στην Νέα Υόρκη από του... χρόνου.

Μπρούκλιν Νετς: Στόχος το επόμενο καλοκαίρι

Μία χρονιά χωρίς άγχος και με ορόσημο το επόμενο καλοκαίρι θα είναι η τρέχουσα στους Νετς. Η ομάδα του Μπρούκλιν ξεφορτώθηκε «βαριά» συμβόλαια (Μοζγκόφ) χωρίς προσφορά και με αρκετό χώρο στο salary cup περιμένει... αστέρι. Αγωνιστικά, ο Ντι Άντζελο Ράσελ θα τραβήξει κουπί, έχοντας συμπαραστάτες του Κραμπ, Χόλις Τζέφερσον, Κάρολ. Έξυπνη προσθήκη ο αναπληρωματικός γκαρντ Νάπιερ, στοίχημα ο Φαρίντ, φιλόδοξο project ο Βόσνιος Μούσα.

Σικάγο Μπουλς: Η ελπίδα «ζωντανεύει»

Αρκετά δραστήριοι και με φιλοδοξίες οι Μπουλς το καλοκαίρι, θέλουν να επιστρέψουν στα πλέι οφ μετά την περσινή απογοητευτική σεζόν. Από τις αφίξεις ξεχωρίζει ο Τζαμπάρι Πάρκερ που θέλει να αφήσει πίσω τους τραυματισμούς και σε ρόλο starter να κάνει την έκρηξή του. Ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κατάσταση του Ζακ ΛαΒίν μετά τον τραυματισμό του, μεστός αναμένεται και φέτος ο Μπόμπι Πόρτις. Σημαντική η απώλεια του Μάρκανεν που θα απουσιάσει για δύο μήνες.

Ορλάντο Μάτζικ: Αλλαγές στον πάγκο με «ψαγμένο» project

H έλευση του Στιβ Κλίφορντ έναντι του Φρανκ Φόγκελ, στην επιστροφή του στο Ορλάντο (ήταν στο staff Φαν Γκάντι στους τελικούς περιφέρειας το 2009) είναι το ένα δεδομένο που δημιουργεί αισιοδοξία. Το άλλο αφορά το Μο Μάμπα, νο.6 στο draft που με άνοιγμα χεριών στα 2.40 φαντάζει άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση. Η τριπλέτα των Βούτσεβιτς, Φουρνιέ, Γκόρντον συνεχίζει, απώλεια ο Χεζόνια. Στόχος των φετινών Μάτζικ να περάσουν τις 30 νίκες.

Ατλάντα Χοκς: Μία από τα ίδια και φέτος

Η περσινή χρονιά τους βρήκε ουραγούς στην Ανατολή, με την 3η χειρότερη συνολικά επίδοση. Βαθμολογικά κάτι ανάλογο αναμένεται και φέτος μιας και στόχος είναι το tanking και η ανάδειξη νεαρών παικτών. Τεράστιες οι αποχωρήσεις των Μπουντενχόλζερ από τον πάγκο και του σούπερ σταρ Σρέντερ. Η Ατλάντα θα στηριχτεί στον Τρέι Γιανγκ για τον οποίο «θυσίασε» τον Ντόντσιτς, διαθέτοντας ένα συνολικά νεανικό και «φτωχό» ρόστερ που δεν θα διεκδικήσει τίποτα.