Η περιοχή Τροόδους αναβαθμίζεται –...

Τα διάφορα έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε προγραμματίζονται και προωθούνται παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κοινοτήτων Τροόδους και διαβεβαίωσε η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του Τροόδους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), αξιοποιώντας και ενισχύοντας το Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΑΝΕΤ και σε συνέχεια του δημόσιου διαλόγου που έλαβε χώρα σε όλα τα επίπεδα και τομείς ενδιαφέροντος, ανέλαβε το συντονισμό για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης της Ευρύτερης Περιοχής Τροόδους, προτείνοντας μάλιστα και λύσεις όπου ήταν εφικτό.
 

Και σημείωσε πως στο παρόν στάδιο το Σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης του για υποβολή στο Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση των στρατηγικών κατευθύνσεων και την αποδοχή του ως γενικού Πλαισίου Ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, ο ίδιος έχει αποφασίσει να διορίσει τον Κοινοτάρχη του Καλοπαναγιώτη, Γιαννάκη Παπαδούρη, ως προσωπικό του Σύμβουλο αλλά και συντονιστή - σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς – τόσο για επίσπευση ολοκλήρωσης του όλου Σχεδίου όσο και επικαιροποίησης, με ίδια έξοδα του κ. Παπαδούρη, σειρά μελετών που εκπονήθηκαν κατά καιρούς και αφορούν τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τα έργα της περιοχής Τροόδους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε αρχικά στη δημιουργία Αστεροσκοπείου στο Τρόοδος, συγκεκριμένα στο χωριό Αγρίδια, και στη κατασκευή Τελεφερίκ που θα συνδέει το Μεταλλείο Αμιάντου με την πλατεία Τροόδους.

Ανέφερε ακολούθως ότι η Κυβέρνηση για αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας για τουριστικούς σκοπούς και ήδη έχει γίνει λεπτομερής καταγραφή των κτηρίων τα οποία έχουν χωριστεί σε 10 συμπλέγματα, με την πρώτη φάση του έργου να αφορά αξιοποίηση τριών συμπλεγμάτων περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται γύρω από την Πλατεία Τροόδους, με εκτιμώμενη δαπάνη 16 εκ. ευρώ και τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017.
 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στη συνέχεια σειρά έργων τα οποία είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται, όπως είπε, μεταξύ των οποίων:
• Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή του Μεταλλείου Αμιάντου, έναντι δαπάνης €1,35 εκ. ευρώ με συγχρηματοδότηση, με πιο πρόσφατη δράση τη μετατροπή του κρατήρα του Μεταλλείου σε Τεχνητή Λίμνη.
• Η περιοχή του Τροόδους έχει κηρυχθεί σε Γεωπάρκο, το οποίο εντάχθηκε στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
• Αναβάθμιση και εμπλουτισμός υποδομών αναψυχής που προωθεί το Τμήμα Δασών στην περιοχή, κόστους 300 χιλ ευρώ.
• Δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Βιοποικιλότητα και Οικομουσείο. Αναμένεται εντός του μηνός με την κατάθεση σχετικής πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο να συσταθεί η Επιστημονική και Τεχνική Ομάδα, στην οποία περιλαμβάνεται και η ΑΝΕΤ, και η οποία θα προωθήσει τις σχετικές μελέτες για προκήρυξη προσφορών και υλοποίηση του έργου.
• Κέντρο Τουριστικής Ενημέρωσης Μουτουλλά – Δρόμοι του Νερού, κόστους 380 χιλ. ευρώ. Η έναρξη του έργου αναμένεται τέλος του έτους.
• Κέντρο Πληροφόρησης Σολέας στη Γαλάτα, κόστους 250 χιλ. ευρώ. Η έναρξη του έργου αναμένεται τέλος του έτους.
• Επιπλέον, το έργο ενίσχυσης θεματικού και Πολιτιστικού Τουρισμού στο Τρόοδος, κόστους 500 χιλ. ευρώ, έχει προωθηθεί για συγχρηματοδότηση από το Μηχανισμό ΕΟΧ – Νορβηγίας.

Πρόσθετα, όπως είπε ο Πρόεδρος, μέσω του Μηχανισμού ΕΟΧ – Νορβηγίας, προωθείται η Δημιουργία Σχολής Γαστρονομίας στο Σαϊτά, κόστους 730 χιλιάδων ευρώ. «Η Σχολή θα προσφέρει εκπαίδευση στη γαστρονομία χρησιμοποιώντας προϊόντα της περιοχής Τροόδους και τοπική γνώση και πρακτική και καθοδήγηση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και βιοτεχνίες τροφίμων και τοπικών εστιατορίων» τόνισε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη εξάλλου σε ειδική αναφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, το οποίο, μεταξύ άλλων, όπως υπέδειξε, θα χρηματοδοτήσει τόσο δημόσιες υποδομές που θα συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της διαφοροποίησης της οικονομίας της υπαίθρου και ορεινών περιοχών, στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Όπως εξήγησε, στο εν λόγω Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν ξεχωριστά οι κοινότητες της ΑΝΕΤ έργα για συγχρηματοδότηση, ενώ η ΑΝΕΤ αναμένεται να λάβει 2,7 εκ. ευρώ για την υλοποίηση μιας στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης που έχει ετοιμάσει στο πλαίσιο του μέτρου LEADER του Προγράμματος.

Σημείωσε ακολούθως πως σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες του Δημοσίου:

• Βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου του Πολίτη (ΚΕΠΟ) στον Αγρό, κόστους 100.000 χιλ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.
• Αναμένεται η προκήρυξη εντός των επόμενων ημερών των προσφορών για το Κέντρο του Πολίτη στην Κακοπετριά, κόστους 500 χιλ. ευρώ, και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2018.

Σε σχέση με τη βελτίωση των περιφερειακών υποδομών στον Τομέα της Υγείας, υλοποιούνται σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα ακόλουθα:
 

• H περιφερειακή στέγη ηλικιωμένων στο Παλαιχώρι, κόστους 2.8 εκ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018.
• Μετατροπή του οίκου Νοσοκόμων σε Κλινική Φυματίωσης στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, κόστους 3.7 εκ. ευρώ. Οι προσφορές θα υποβληθούν τον προσεχή Οκτώβριο και τα κατασκευαστικά έργα προβλέπεται να αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2018 με ολοκλήρωση το Μάρτιο του 2019.

• Αναβάθμιση και Επέκταση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Κυπερούντας, κόστους 835 χιλ. ευρώ. Οι προσφορές θα υποβληθούν τον προσεχή Οκτώβριο και το έργο προγραμματίζεται να αρχίσει τον Ιανουάριο του 2018, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

• Η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπερούντας θα περιλαμβάνει και εγκατάσταση εξοπλισμού πνευμονολογικής κλινικής, καθώς και αναβάθμιση ιατρικού και άλλου εξοπλισμού ύψους 188 χιλ. ευρώ.