ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου: Yπερτικολ...

Yπερτιμολογήσεις ύψους €50.000 ή €53.000 έκαναν λόγο σήμερα οι μάρτυρες κατηγορίας Χαράλαμπος Μιχαηλίδης και Ηρόδοτος Δημοσθένους αντίστοιχα, οι οποίοι κατέθεσαν στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου. Οι δυο μάρτυρες έφεραν στο προσκήνιο και εικονικά τιμολόγια.

 Ο Χαράλαμπος Μιχαηλίδης είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Χάρης Χωματουργικά ΛΤΔ» η οποία, όπως ο μάρτυρας ανέφερε στο Δικαστήριο, από το 2010 συνεργάζεται με το ΧΥΤΑ διεκπεραιώνοντας εργασίες στο χώρο του ΧΥΤΑ. Όπως είπε, για τις εργασίες αυτές εξέδιδε τιμολόγια στο όνομα της εταιρείας Helector. Στην κατάθεσή του στην Αστυνομία, η οποία κατατέθηκε σήμερα στο Δικαστήριο ως έγγραφο και μέρος της κυρίως εξέτασης του μάρτυρα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το 2012 του είπε ο τότε Διευθυντής του ΧΥΤΑ Μιχάλης Μιχαήλ να συμπληρώσει δύο εικονικά τιμολόγια, το ένα για ποσό €13782 (€11.780+ΦΠΑ) και το άλλο €6.084 (€5.200+ΦΠΑ), αν ήθελε να συνεχίσει να διεκπεραιώνει εργασίες στο ΧΥΤΑ και πως αυτά τα τιμολόγια τα ζήτησε ο Διευθυντής της Helector Ιωάννης Κοκότσης. Επίσης ανέφερε ότι μετά από δύο μήνες ο κ. Μιχαήλ του έδωσε επιταγή την οποία εξαργύρωσε, κράτησε το ΦΠΑ το οποίο και κατέβαλε στην αρμόδια υπηρεσία και επέστρεψε τα υπόλοιπα στον κ. Μιχαήλ για να τα δώσει στον Διευθυντή της Helector Ιωάννη Κοκότση. 


 
Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, και ερωτηθείς κατά πόσο πληρώθηκε ΦΠΑ για τα δύο εικονικά τιμολόγια ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά. Καταφατική ήταν η απάντηση του κ. Μιχαηλίδη και στο ερώτημα αν έχει δηλώσει για σκοπούς φορολογίας τα δύο εικονικά τιμολόγια.
 
Ο μάρτυρας διαφώνησε με υποβολή του κ. Αλεξάνδρου ότι δεν κατέβαλε το ΦΠΑ.
 
Αντεξεταζόμενος από το συνήγορο υπεράσπισης της εταιρείας Helector Γιώργο Παπαϊωάννου και σε ερώτηση αν εξέδωσε και άλλο εικονικό τιμολόγιο πέρα από αυτά τα δύο, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.
Ο Δημοσθένους έδωσε χρήματα στον Κοκότση
Στην κατάθεσή του στην Αστυνομία, η οποία κατατέθηκε σήμερα στο Δικαστήριο ως έγγραφο και μέρος της κυρίως εξέτασης του, ο Ηρόδοτος Δημοσθένους, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Η&Ι Δημοσθένους ΛΤΔ» η οποία ανέλαβε την εργολαβία για επέκταση του κυττάρου Β1 του ΧΥΤΑ Πάφου για το συνολικό ποσό των €583.000 + ΦΠΑ, κατέθεσε στο Δικαστήριο ως τεκμήρια σειρά τιμολογίων που αφορούσαν πληρωμές προς την εταιρεία του στο πλαίσιο διεκπεραίωσης του εν λόγω έργου. Τιμολόγια εκ των οποίων, όπως είπε, το ένα συνολικού ποσού €196.833 περιλάμβανε υπερτιμολόγηση €50.000 ή €53.000, ποσό το οποίο είχε συμφωνήσει από πριν με τον Ιωάννη Κοκότση ότι θα επέστρεφε στον ίδιο.
 
Είπε επίσης ότι για το εν λόγω τιμολόγιο, πήρε επιταγή την οποία και κατέθεσε στο λογαριασμό της εταιρείας στην τράπεζα και ακολούθως έκανε ανάληψη €50.000 ή €53.000 δίνοντας αυτά τα χρήματα στον Ιωάννη Κοκότση.
 
Αντεξετάζοντας τον μάρτυρα ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη τον ρώτησε κατά πόσο είχε κάνει οποιαδήποτε δουλειά στον Δημήτρη Πατσαλίδη και πληρώθηκε από την Helector, με τον μάρτυρα να απαντά αρνητικά.
 
Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector Γιώργος Παπαϊωάννου υπέδειξε στον μάρτυρα ότι το συνολικό άθροισμα των ποσών στα τιμολόγια που κατέθεσε στο Δικαστήριο υπερβαίνει το ποσό που προνοεί η συμφωνία. Ο μάρτυρας εξήγησε ότι κάποια τιμολόγια αφορούν έξτρα εργασίες για τις οποίες υπήρχε πρόνοια στη συμφωνία. Ωστόσο ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι και πάλι το συνολικό ποσό των τιμολογίων υπερβαίνει τα ποσά στα οποία έκανε λόγο ο μάρτυρας στην κατάθεση του στην Αστυνομία, με τον μάρτυρα να απαντά ότι πρέπει να κάνει τη σούμα, όπως είπε. 
Ο κ. Παπαϊωάννου ζήτησε από το Δικαστήριο ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας για να κάνει ο μάρτυρας την πρόσθεση των ποσών ωστόσο το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, με τον πρόεδρο του να δηλώνει ότι το Δικαστήριο θα κάνει την πρόσθεση και θα κρίνει αν είναι σωστά τα ποσά από μόνο του.
Οι άλλοι μάρτυρες 
Νωρίτερα κατέθεσαν η Νίκη Σκίτσα Λογιστική Λειτουργός της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και ο Σπύρος Ελενοδώρου, πρώην Κοινοτάρχης Ορόκλινης και πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Διαχείρισης ΧΥΤΥ Κόσιης.
 
Η κ. Σκίτσα εξήγησε στο Δικαστήριο ότι μέρος των καθηκόντων ήταν ο λογιστικός έλεγχος του ΧΥΤΥ Κόσιης και η διενέργεια πληρωμών. Αναφέρθηκε ακόμη σε ένα περιστατικό κατά το οποίο η υπάλληλος του λογιστηρίου της Helector Παντελίτσα Μαππούρα της έφερε ένα φάκελο με φιλοδώρημα Χριστουγέννων ύψους €1.500 από τον κ. Κοκότση.
 
Η κ. Σκίτσα είπε η ίδια δεν αποδεχόταν τον φάκελο και το φιλοδώρημα, ωστόσο μετά από παρότρυνση του Διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας Μιχάλη Ζάνου το αποδέχτηκε χωρίς να προσφέρει ουδέποτε οτιδήποτε ως αντάλλαγμα.
 
Στο πλαίσιο της κατάθεσής της, η κ. Σκίτσα αναφέρθηκε επίσης σε πλαστό τιμολόγιο ύψους €2.500 το οποίο δεν έφερε την υπογραφή της και στο οποίο αναγραφόταν το όνομα «Νίκη Κωνσταντίνου».
 
Ο Σπύρος Ελενοδώρου ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του ότι όταν ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Διαχείρισης ΧΥΤΥ Κόσιης τον είχε πάρει τηλέφωνο ο Γιώργος Κουλλαπής και του ζήτησε, με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, να παρευρίσκεται ως παρατηρητής στις συνεδρίες του Συμβουλίου και πως όταν ο ίδιος ρώτησε τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη εκείνος του είπε ότι ουδέποτε έδωσε τέτοιες οδηγίες και πως είχε αποπέμψει τον κ. Κουλλαπή από το Υπουργείο.
  
Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη στις 9:00. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αίτημα του κατηγορούμενου Θεοφάνη Λώλου για έκδοση εντάλματος Certiorari σε ό,τι αφορά την κατηγορία της συνωμοσίας.
 
Υπενθυμίζεται επίσης ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί μετά από παραδοχή οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).