Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης την κατάσταση που επικρατεί στην επιτροπή σιτηρών, η οποία σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό παραπάιει και βρίσκεται στα όρια της χρεωκοπίας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνέδρία της επιτροπής γεωργίας της βουλής, στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο κύριος Κουγιάλης ανέφερε ότι τα τελευταία 6-7 χρόνια, η επιτροπή έχει απωλέσει 50% του κύκλου των εσόδων της. Καταγράφει τεράστιες ζημιές κάθε χρόνο και για το 2017 προβλέπεται ότι θα καταγράψει ζημιές γύρω στα 4,8 εκ.
Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης επιτροπής κάνει πλάτες σε ιδιώτες: “ Με αυτό τον τρόπο χρεώνουν πολύ υψηλές τιμές για πώληση σιτηρών στους κτηνοτρόφους μας”.
Το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, κυρίως των αγροτικών οργανώσεων για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί η εμπορία των σιτηρών στην Κύπρο.
Διαφωνούν στην εμπορία των σιτηρών
Σύμφωνα με το Νίκο Κουγιάλη, η κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, τις οποίες θα συζητήσει με το αγροτικό κίνημα. Οι αγροτικές οργανώσεις επιθυμούν όπως διατηρηθεί η επιτροπή σιτηρών και στον τομέα της εμπορίας. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη δημιουργία μιας υπηρεσίας η οποία θα βρίσκεται υπο την εποπτεία του υπουργείου γεωργίας και θα χειρίζεται τα στρατηγικά αποθέματα του κράτους, μέσω των οποίων θα διατηρήσει το ρυθμιστικό του ρόλο σε ότι αφορά την εμπορία.
Χάρης Γεωργιάδης
Προς την κατεύθυνση της κρατικοποίησης οδεύει η Επιτροπή Σιτηρών, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Ο Υπουργός είπε στους βουλευτές ότι η Επιτροπή Σιτηρών δεν είχε συμπεριληφθεί ποτέ σε κάποιο πλάνο αποκρατικοποίησης επειδή δεν διαφαίνονταν θετικές προοπτικές.
«Πράγματι καθυστερήσαμε και είναι άλλος ένας οργανισμός που τον αφήσαμε διαχρονικά να φτάσει σε ένα σημείο ζημιογόνας λειτουργίας και καμίας προοπτικής αποκρατικοποίησής του. Μας έχει μείνει, και κατ’ ακρίβειαν αντί αποκρατικοποίησης η κατεύθυνση είναι η πλήρης κρατικοποίηση, δεν είναι θετική εξέλιξη, αλλά φαίνεται αναπόφευκτο» είπε ο Χάρης Γεωργιάδης.
Όπως ανέφερε, το Υπουργικό έχει συζητήσει 2-3 φορές το ζήτημα και έχει λάβει αποφάσεις και κατευθυντήριες γραμμές προς την κατεύθυνση της κρατικοποίησης της Επιτροπής.
Σύμφωνα με αυτές, η δουλειά που κάνει σήμερα θα πρέπει να συνεχίσει να επιτελείται από το κράτος και με βάση της κατευθυντήριες γραμμές θα υπάρξει μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Αν θα είναι το σύνολο ή αν θα είναι η πλειοψηφία εξαρτάται από το εάν θα παραμείνει η Επιτροπή Σιτηρών ως ημικρατικός(οργανισμός) ή αν θα επιτελείται αυτή η λειτουργία από ένα Υπουργείο, εξήγησε ο Υπουργός.